
باشگاه خبرنگاران جوان - غزال راهب رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، امروز سوم اردیبهشت در حاشیه مراسم بزرگداشت روز معمار در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار ما درخصوص برنامههای مرکز برای کاهش مخاطرات فرونشست، گفت: اگرچه بخش عمده اقدامات در این بخش مرتبط با وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی است، اما راهکارهای مطالعاتی برای جلوگیری از گسترش فرونشست و کاهش آن ارائه شده است. بخشی از این راهکارها این مورد است که طرحهای جامع شهری در کشور باید به سمتی برود که سطح آبخوانها کاهش نیابد.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بر هدایت آبهای سطحی به سمت آبخوانها برای کاهش نرخ فرونشست زمین تاکید کرد و افزود: ضرورت دارد تا ضمن کاهش مصرف آب در ساختمانها، مصرف آب در فرآیند ساخت و ساز نیز کاهش یابد.
به گفته وی، کاهش مصرف آب در ساخت و سازها به عنوان راهکار کاهش فرونشست زمین با صنعتیسازی و استفاده از روشهای خشک در ساخت و ساز محقق خواهد شد؛ بنابراین با استفاده از دانش معماری میتوانیم مصرف آب را در ساختمانها کاهش دهیم.
راهب ادامه داد: موضوع دیگر پایش فرونشست است که در این مرکز انجام میشود تا ساخت و ساز در اراضی و زمینهایی که در معرض فرونشست هستند، انجام نشود.
وی تاکید کرد: راهکار دیگر مقاومسازی ساخت و سازها در مکانهایی است که در معرض فرونشست قرار دارند و در این راستا دستورالعملهایی را در دست تدوین داریم.
به گفته رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، در حال حاضر کمتر از ۱۰ درصد ساخت و سازهای کشور صنعتیسازی شده که قرار است در برنامه هفتم به ۱۵ درصد برسد.
وی افزود: سال گذشته ۳۰ فناوری در این زمینه تایید شده و در مجموع تاکنون ۱۰۰ فناوری را به تایید رساندهایم.
وی با اشاره به مطرح شدن موضوع انتقال آب دریا به شهرهایی مانند تهران که در معرض خطر فرونشست هستند، گفت: این موضوع همواره به عنوان یکی از راه حلها ذکر میشود و در این زمینه سازمان حفاظت محیط زیست بررسی میکند.
راهب همچنین با اشاره به موضوع ناترازی انرژی، افزود: در حوزه شهرسازی طرحهای جامع باید با نگاه مناسبسازی مصرف انرژی و سازگاری با بوم شکل بگیرد. همچنین نوع منطقهبندی قطعات و بلوکهای شهری باید در نظر گرفته شود.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: در حوزه معماری نیز رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و طراحیهای مبتنی بر بوم موثر خواهد بود و در مجموع باید ساز و کار اجرای مقررات ملی ساختمان طراحی و تدوین شود.
منبع: وزارت راه و شهرسازی