
جعفری معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی با حضور در برنامه رادیویی میز خبر صدا و سیمای استان گفت: از آنجایی که استان ما حدود ۲۰ سال است که با خشکسالی دست و پنجه نرم میکند، قسمتی از جمعیت به حاشیه مرزها آمدند که این موضوع نیاز به زیر ساخت و تأمین امنیت افراد دارد، در کنار این موارد اقتصاد کولبری نیز میتواند کمک کننده باشد و این موضوع در سفر دوم شهید جمهور به استان مطرح شد که به دنبال آن پنجمین استان بهرهمند از موضوع کولبری شدیم.
او افزود: تکالیفی برای ما گذاشته و پیگیریهایی در این مورد صورت گرفت، دو جلسه قبل از سال برای بحث کولبری برگزار و سهمیه استان بسته و مشخص شد؛ قرار بود قبل از سال ابلاغیه نهایی توسط سازمان توسعه تجارت صادر شود، اما به آخر سال خوردیم و پیشبینی میکنیم تا چند روز آینده این ابلاغیه صادر شود؛ موضوع بعدی این است که ما متفاوت از چهار استان دیگر هستیم و بحث کولبری از طریق تجارت ماشینی اتفاق میافتد.
جعفری بیان کرد: این قانون در اسفند ماه، برای ۵ سال و برای هر چهار بازارچهی دو کوهانه، ماهان، یزدان و گلورده ابلاغ شد؛ تاکنون سهم استان، موارد کالایی و ... ابلاغ شده و در این موضوع که سال اول باید به چه شکل باشد در حال بحث بودند؛ کل سهم کولبری در ۵ استان معادل ۳ درصد ارزش کل واردات کشور خواهد بود که از این سه درصد، ۹۰ میلیون دلار سهم استان ما برای هر سال است.
معاون امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی ادامه داد: کالاهای وارداتی از طریق رویه کولبری مشمول ۵۰ درصد میزان عوارض و مالیات بر ارزش افزوده تعیین شده برای ورود قطعی کالاها میشود، به طور مثال اگر کالایی که وارد میشود هزار تومان مالیات دارد کولبر موظف به پرداخت ۵۰۰ تومان است؛ در سال اول فرد از پرداخت سایر مالیاتها معاف است و فقط پرداخت همین مالیات را بر عهده دارد.
او عنوان کرد: به محض اینکه شیوه نامه نهایی ابلاغ شود شورای ساماندهی گرفته شده و کار آغاز میشود؛ ما شرایط را آماده و زمینه را تسهیل میکنیم و همت با مردم و میزان وارداتشان است؛ فردی که بخواهد به عنوان کولبر فعالیت کند میبایست سرپرست خانوار باشد، حداکثر ۵۰ کیلومتر فاصله تا مرز داشته و سه سال اقامت در آنجا داشته باشند؛ تعداد خانوار مشمولی که به سازمان کشوری اعلام کردهایم بیشتر از آمار واقعی بود تا اگر تعداد بالاتر رفت به مشکل نخوریم.
جعفری تصریح کرد: قبل از سال سه جلسه در این مورد برگزار شد؛ یکی مربوط به مشخص کردن اقلام کالایی و دو جلسه دیگر برای مشخص کردن رویه کار بود؛ شرکتهای تعاونی مرزشینان و یا دارندگان کارتهای بازرگانی و پیله وری که توسط شورای ساماندهی مبادلات مرزی در استان احراز شوند میتوانند در این مورد فعالیت کنند و برای شروع فعالیت داوطلبان را به اداره صمت اعلام کرده و آنها رویه کار را دنبال میکنند.
لکزایی معاون امور گمرکات خراسان جنوبی با حضور در این برنامه گفت: آیین نامه کولبری استان تصویب شده و کارگروهی موظف به تدوین دستورالعمل اجرایی آن شده است و منتظر ابلاغ آن هستیم.
او افزود: در قانون کولبری علی رغم قانون مربوط به خرده فروشی که میبایست حتماً سرپرست خانوار فعالیت میکرد کارگزار وی میتواند این فعالیت را انجام دهد.
لکزایی بیان کرد :آمار کل وارد قطعیمان در سال ۱۴۰۳ رقمی حدود ۹ میلیون دلار بود بنابراین قطعاً ۹۰ میلیون دلار سهم استان از کولبری برای هر سال، میتواند تاثیرات مثبت زیادی بگذارد.
معاون امور گمرکات خراسان جنوبی ادامه داد: همچنین در بحث خرده فروشی فرد ملزم بود میزان ارزی که از کشور خارج میکند را در قالب واردات به کشور برگرداند اما در قانون کولبری این چالش برطرف شده است.
او عنوان کرد: تمام تعرفههای کالاها روی ۴ یا ۵ درصد ارزش کالاهاست و میزان پولی که باید به دولت بدهند نسبت به قیمتی که در بازار دارد بسیار ناچیز است در نتیجه توجیه اقتصادی خوبی برای افراد دارد.
کارگزاران متخصص نقش مهمی در رونقکولبری دارند
بهشتی معاون بازرگانی و توسعه تجارت اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در ارتباط تلفنی با برنامه گفت: در رویه اجرایی بحث خرده فروشی مشکلی نداریم و سابقه انجام آن از پارسال را داریم اما بحث ما در کولبری است که به تازگی برای استان ما علاوه بر کردستان، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان و آذربایجان غربی در بحث کولبری ابلاغیه صادر شده است؛ اقلام قابل ورود از طریق کولبری به مراتب متنوعتر از خرده فروشی است.
او افزود: همچنین از سایر کشورها میتوانیم ترانزیت کرده و از طریق ۴ بازارچه استان ترخیص کنیم؛ قبل از سال ۹۰ میلیون دلار سهمیه استان در بحث کولبری نسبت به آمار ۱۱ ماهه تعیین شد که این رقم برای آمار ۱۲ ماهه فراتر از ۱۰۰ میلیون دلار میشود بنابراین به لحاظ سهمی دستمان باز است و کارگزاریهای فعال باید بسنجند که افراد چه وسیله و کالایی را باید وارد کنند تا توجیه اقتصادی بیشتری برایشان داشته باشد.
بهشتی بیان کرد: کارگزار باید متخصص و حرفهای باشد تا بتواند برای مردم منفعت کسب کند؛ کارگزاران تعریف شده در دستورالعمل، شامل تعاونیها و دارندگان کارتهای بازرگانی و پیله وری که اصول تجارت را میدانند هستند و مردم منطقه میتوانند از درون خودشان نیز فردی را به عنوان کارگزار مشخص کنند؛ کار با سامانه جامع تجارت سخت نیست.
معاون بازرگانی و توسعه تجارت اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی ادامه داد: از آنجایی که اولین بار است بحث کولبری برای استان مطرح میشود باید فهرست شفافی از افراد برخوردار از این طرح مشخص و منتشر بکنیم؛ اسامی توسط استانداری باید به ما اعلام شود تا سکونت آنها از طریق بخشداری و دهیاریها تایید شود؛ واردات مشمول پرداخت مالیات است اما یک سری معافیتهایی برای بحث کولبری در نظر گرفته شده است.
او عنوان کرد: نظارت بر کارگزاریها بر عهده شورای ساماندهی مبادلات مرزی بوده که دبیرخانه آن اداره کل صمت است؛ قبل از سال تفویض اختیار برای اعضا و تعیین کارگزاران اتاق تعاون صورت گرفته است و تیم میتواند متشکل از اعضای شورا نیز باشد.