سد «کمندان» ازنا پس از دو دهه از آغاز عملیات اجرایی هنوز در کمند کمبود اعتبار و تملک اراضی گرفتار است. این سد به دلیل نبود منابع مالی و مشکلات جابه‌جایی خانه‌ها، همچنان در انتظار بهره‌برداری کامل است.

باشگاه خبرنگاران جوان -  سد کمندان که عملیات اجرایی آن سال ۸۳ آغاز شد، با وجود وعده‌های مسئولان، هنوز به طور کامل آبگیری نشده است. علت اصلی این تأخیر، عدم تملک برخی از منازل مسکونی واقع در حریم دریاچه سد است.

درحالی‌که بهره‌برداری سد کمندان می‌تواند بخشی از آب آشامیدنی شهر ازنا و الیگودرز را تأمین کند و اراضی کشاورزی را تحت پوشش قرار دهد، اما نبود اعتبار مانع از تحقق این موضوع شده است.

نکته دیگر عدم تکمیل تملک منازل مسکونی و بلاتکلیفی تعدادی از ساکنان این منازل است که بعد از گذشت دو دهه همچنان ادامه دارد.

طبق گفته مسئولان سد کمندان ۲۰ متر کمتر از تراز نهایی آبگیری شده است، به دلایل مشکلات مربوط به تملک اراضی و منازل مسکونی امکان افزایش وجود ندارد.

نبود اعتبار چالش آبگیری کامل سد کمندان

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان با اشاره به اینکه سد کمندان یکی از پروژه‌های مهم استان است به فارس می‌گوید: به دلیل تملک‌نشدن پنج بلوک شامل ده خانه در محدوده دریاچه سد، آبگیری کامل آن امکان‌پذیر نبوده است.

به گفته داریوش حسن‌نژاد کمبود نقدینگی و عدم تخصیص اعتبارات کافی در سال جاری، باعث به‌تعویق‌افتادن عملیات تملک و جابه‌جایی این منازل شده است.

او می‌گوید: در حال حاضر، مذاکرات با دستگاه‌های مربوطه در جریان است تا با تأمین حداقل ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار، این محدوده خریداری شده و ساکنان به‌صورت موقت جابه‌جا شوند. این اقدام برای رسیدن به تراز نرمال دریاچه سد ضروری است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان با اشاره به اینکه سد مخزنی کمندان در شهرستان ازنا با ۹۶.۶ درصد پیشرفت فیزیکی، مراحل پایانی ساخت را می‌گذراند. می‌گوید: این پروژه که یکی از طرح‌های مهم استان لرستان است، پس از بهره‌برداری، تحولی عظیم در بخش کشاورزی منطقه ایجاد خواهد کرد.

به گفته حسن‌نژاد این سد از نوع سنگ‌ریزه‌ای با هسته رسی است که بر روی رودخانه کمندان ساخته شده. ارتفاع آن از پی ۶۰ متر و طول تاج آن ۶۵۴ متر است. حجم مخزن سد ۲۸ میلیون مترمکعب و حجم تنظیم سالانه آن ۷۲ میلیون مترمکعب است که می‌تواند آب موردنیاز برای آبیاری ۴۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی پایین‌دست را تأمین کند.

او می‌گوید: تاکنون ۷۶۸ میلیارد تومان برای این پروژه هزینه شده است. اعتبار مصوب سال جاری ۲۰۴ میلیارد تومان است، درحالی‌که تنها ۶۶.۷ میلیارد تومان از این اعتبار در سال ۹۸ تخصیص‌یافته است. 

به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان برای تکمیل پروژه و جابه‌جایی روستای کمندان، حدود ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار دیگر موردنیاز است.

مدیرکل بنیاد مسکن لرستان در خصوص مشکل ساکنان حریم سد کمندان ازنا می‌گوید: طبق مقررات، شرکت‌های آب منطقه‌ای موظف هستند برای ساکنان مناطق واقع در حریم سدها، زمین تأمین کرده یا املاک آنها را خریداری نمایند. 

به گفته تابعی در صورت تأمین زمین توسط شرکت آب منطقه‌ای، بنیاد مسکن آمادگی دارد طرح‌های مسکونی لازم را تهیه و تسهیلات مورد نیاز برای ساخت مسکن را به افراد واجد شرایط پرداخت کند.

او می‌گوید: ما برای تهیه طرح و پرداخت تسهیلات مشکلی نداریم، اما باید زمینی در میان باشد.

منبع:فارس

برچسب ها: سد کمندان ، لرستان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.