کایجا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در آستانه سفر خود به ترکیه در روز جمعه، ترکیه را به عنوان بازیگر مهمی در همکاریهای منطقهای و شریک استراتژیک برای اتحادیه اروپا معرفی کرد.
وی در گفتوگو با خبرگزاری آناتولی گفت: «وقت آن رسیده که به ترکیه سفر کنم و این کار را در ابتدای دوره مسئولیت خود انجام خواهم داد. مسائل زیادی داریم. علاوه بر امنیت منطقهای، میتوانیم در زمینههای مختلفی مانند انرژی همکاری کنیم. »
کالاس پیشبینی کرده است که در سفر خود مذاکرات سطح بالا با مقامات ترکیه در مورد مسائل سیاست خارجی منطقهای، اقدامات دفاعی و امنیتی و توسعه روابط ترکیه و اتحادیه اروپا انجام دهد.
وی افزود: «ترکیه همچنان وضعیت کشور کاندیدای عضویت در اتحادیه اروپا را دارد، اما این روند متوقف شده است و مسائل باقیماندهای در ارتباط با ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا وجود دارد.»
ترکیه بیش از دو دهه است که به عنوان کشور کاندیدای عضویت در اتحادیه اروپا شناخته شده، اما مذاکرات در سال ۲۰۱۶ به دلیل آنچه که آنکارا «اصرار اتحادیه اروپا بر سیاسی کردن این مسئله« میداند، متوقف شده است.
کالاس گفت: «البته مسئله قبرس، حقوق بشر، حاکمیت قانون و حقوق اساسی از مسائلی است که باید به آنها پرداخته شود. اینها نقاط مورد مذاکره میان ما وآنکارا هستند. »
ترکیه معتقد است که بیشتر معیارهای عضویت را برآورده کرده است. با وجود توقف روند الحاق، این کشور همچنان شریک اقتصادی و دفاعی کلیدی برای اتحادیه ۲۷ عضوی باقی مانده است.
در مورد وضعیت کنونی و آینده روابط ترکیه و اتحادیه اروپا، کالاس گفت که «قطعا» زمینههای بیشتری برای همکاری وجود دارد و افزود که هم آنکارا و هم بروکسل به دنبال ایجاد محیطی پایدار و امن در شرق مدیترانه هستند.
وی در ادامه صحبتهای خود به این موضوع اشاره کرد که: «ما منافع مشترکی در سوریه داریم». وی همچنین به اشتراک منافع در جهتگیری درست کشور و حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه اشاره کرد.
کالاس افزود در دیدار ماه گذشته با رئیسجمهور رجب طیب اردوغان در آنکارا، اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، نقش تثبیتکننده ترکیه در منطقه پس از سقوط رژیم اسد در سوریه را تحسین کرد و از دیگر کشورها خواست تا نگرانیهای مشروع ترکیه درباره تهدید تروریسم از سوریه را جدی بگیرند.
وی همچنین اعلام کرد که اتحادیه اروپا حمایتهای بشردوستانه خود را به سوریه از طریق ترکیه افزایش خواهد داد. اردوغان نیز گفت که ترکیه از اتحادیه اروپا انتظار دارد که حمایتهای خود را از این کشور جنگزده متنوعتر کند.
فون در لاین همچنین از اختصاص ۱ میلیارد یورو برای بازگشت پناهندگان سوری خبر داد. اتحادیه اروپا و ترکیه هر دو میزبان جوامع بزرگ پناهندگان سوری هستند، با بیش از یک میلیون نفر که در اتحادیه اروپا تحت حمایت بینالمللی قرار گرفتهاند و حدود سه میلیون پناهنده سوری در ترکیه زندگی میکنند.
در مورد تحریمها علیه سوریه، کالاس گفت که اتحادیه اروپا به طور محتاطانه امیدوار است که اقدامات جدید دولت سوریه گامی در مسیر درست باشد و آماده است که در صورت انجام اقدامات صحیح، تحریمها را کاهش دهد.
وی همچنین افزود که مسئله بازگرداندن اعضای داعش از سوریه به کشورهایشان بستگی به تصمیمگیری کشورهای عضو اتحادیه اروپا دارد. در نهایت، در خصوص فلسطین، کالاس گفت که اتحادیه اروپا همچنان از راهحل دو دولتی حمایت میکند و بر اهمیت رسیدن به صلحی پایدار تأکید کرد.
منبع: دیلی صباح