همه دست‌اندرکاران کشور باید به این مهم واقف باشند که ایران و آمریکا هنوز تا تعیین محدوده توافق ممکن یا زوپا فاصله معناداری دارند

باشگاه خبرنگاران جوان؛ عبدالرضا هادیزاده نائینی*- «دونالد ترامپ»روز گذشته بر کرسی اتاق بیضی شکل کاخ سفید تکیه زد تا وضعیت اردک لنگ (lame duck) در واشنگتن به پایان برسد؛ این همان روزی است که می‌توان گفت حکم‌ران جدید آمریکا می‌تواند امر سیاسی مطلوب خود را یک بار دیگر از مرحله ایده به مرحله عمل بنشاند و غبار از ابهامات بردارد. آیا او همان سیاست دولت اول خود را ادامه خواهد داد یا واقعیت چهار سال ابتدایی نشستن بر اسب قدرت او را تغییر داده است؟
راه مذاکره یا ادامه فشار حداکثری
 او با آنکه در مراسم تحلیف خود برای بسیاری از کشور‌های دنیا خط و نشان کشید، اما از کنار نام ایران و روسیه بدون هیچ موضعی گذشت. شاید کمی بیشتر باید منتظر ماند؛ اما در ایران، پیش از مشخص شدن پاسخ به این سوالات بخشی از دولتمردان به استقبال زودهنگام از مذاکره با چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا رفته‌اند. برخی از آنها شاید مشروعیت دهی به مذاکره با رئیس جمهور جدید آمریکا را وظیفه خود تعریف کرده‌اند چرا که او در یک گناه تاریخی «آمر» ریخته شدن خون قهرمان مبارزه با تروریستم ایران و منطقه بوده و حتی متهم ردیف اول خروج از توافق ۲۰۱۵ یا همان برجام است، همین دست مسائل کار را در داخل برای آنها که به چشم به مذاکره دارند سخت کرده است. هر چه هست اکنون این سوالات مطرح است که آیا دونالد ترامپ راه مذاکره را انتخاب خواهد کرد یا راه فشار را ادامه خواهد داد؟ 
و اگر مستاجر جدید کاخ سفید راه مذاکره را انتخاب کند آیا این همان «مذاکره»‌ای است که تهران در ذهن دارد یا تنها یک اشتراک لفظی خواهد بود؟ با فرض این مساله که دونالد ترامپ به دیپلماسی و مذاکره در ماه‌های منتهی به مکانیزم ماشه (Snap back) فرصت خواهد داد آیا دو طرف می‌توانند بار دیگر همچون توافق برجام به نقطه نگاه مشترک ولو حداقلی برای گفت‌و‌گو دست یابند؟ 
محدوده توافق ممکن کجاست؟
«زوپای مثبت» - «زوپای منفی»؛ زوپا (ZOPA: The Zone of Possible Agreement) به معنای «محدوده توافق ممکن» است یعنی همان نقطه‌ای که دو طرف بر اهدافی با بیشترین اشتراکات توافق و برطبق همین موضوع مذاکره بر سر جزئیات را آغاز می‌کنند. این محدوده که زوپای مثبت هم خوانده می‌شود یکبار در سال ۲۰۱۵ محقق شد و در نتیجه دو طرف به توافق برجام رسیدند. در آن زمان از یک سو دولت یازدهم در ایران به قدرت رسید که اراده لازم برای معامله بزرگ بر سر قدرت هسته‌ای کشور را داشت و از سوی دیگر ۱+۵ ترجیح داد برای محدود کردن قدرت ایران به یک توافق صرفا هسته‌ای رضایت داده و حل سایر اختلافات را به آینده موکول کرد. 
در مقابل این موقعیت، وضعیت زوپای منفی قرار دارد که در آن «محدوده‌ی توافق ممکن» به قدری تنگ شده است که امکان شکل گیری هیچ توافقی وجود ندارد. در این موقعیت تنها در شرایطی محدوده توافق ممکن یا همان زوپا شکل میگیرد که یکی از طرفین از برخی اهداف خود عقب نشینی کند و در غیر این صورت اساسا امکان شکل گیری پیش نیاز توافق یعنی گفت‌و‌گو و مذاکره نیز بوجود نخواهد آمد. 


اکنون ایران و غرب در کدام محدوده‌اند؟
 در ماه‌های اخیر و با نزدیک شدن به بند‌های غروب برجام (یعنی مکانیزم ماشه)، غرب راهبرد تصاعد تنش را در قبال ایران در پی گرفته است. مطرح کردن بیش از حد و خارج از عرف اتهاماتی همچون نقض حقوق بشر، حمایت نظامی و تسلیحاتی ایران از روسیه در جنگ اوکراین از جمله دستاویز‌های جدید از سوی قاره سبز علیه جمهوری اسلامی ایران بوده است. ایران تلاش داشته تا ضمن پاسخ‌دهی به این اتهامات، همزمان مسیر تنش‌زدایی در منازعه قدیمی هسته‌ای را پیگری نماید. دسترسی «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به اندرونی تاسیسات مهم هسته‌ای فردو و نطنز و قول عدم افزایش ذخیره سازی ۶۰ درصد در آخرین سفر وی به ایران در همین راستا صورت گرفت. با این حال اروپا در تعامل با تهران نرمشی نشان نداد و چند روز بعد از این بازدید قطعنامه‌ای ضدایرانی در شورای حکام به تصویب رساند تا این پیام را مخابره نماید که انتظارات غرب از تهران بیش از پیش شده است. سردی سه نشست ایران و تروئیکای اروپایی در نیویورک و ژنو که در دولت چهاردهم انجام گرفت نیز ناشی از همین انتظارات نامتقارن است. به همین دلیل طرفین حتی در استفاده از لفظ «مذاکره» برای گفت‌و‌گو‌های انجام شده احتیاط به خرج می‌دهند. جزئیات غیررسمی منتشر شده از این نشست‌ها نشان می‌دهد که عدم تقارن انتظارات در ارتباط با امریکا نیز مشهود است. سه کشور اروپایی در نشست ژنو به ایران اعلام کردند که موشک‌های بالستیک باید بخشی از هرگونه مذاکره آینده ایران با ترامپ باشد، اما ایران به اروپایی‌ها اطلاع داده است که این اتفاق نخواهد افتاد.
اختلاف در اهداف به نحوی زیاد است که در این گفت‌و‌گو‌ها ایران به خروج از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) و حتی تغییر در دکترین هسته‌ای کشور تهدید کرده است. پیگیری توافق جامع با پیشینه ترامپ نیز همخوانی دارد. او یکبار با خروج از برجام در سال ۲۰۱۸ و اعمال کارزار فشارحداکثری تلاش کرد تا نقطه زوپای (محدوده توافق) جدیدی را به تهران تحمیل کند و موضوعات منطقه‌ای و موشکی را در توافق بگنجاند تا به قول خودش توافقی قوی‌تر و گسترده‌تر (longer and stronger) را بدست آورد. بعید به نظر می‌رسد که دونالد ترامپ که یک بار با این ایده سعی در تخریب میراث دولت باراک اومابا کرده بود اکنون سیاست دولت گذشته و مورد انتقاد خود را مجدد اتخاذ کند.
 ایران هم برای حراست از امنیت و منافع ملی خود مطمئنا به سمت چشم پوشی از مولفه‌های قدرت سرزمینی نخواهد رفت؛ بنابراین تا اینجای معادله می‌توان با جرات گفت علی رغم اشتیاق برخی از سران دولت چهاردهم برای شکل گیری مذاکرات جدی، انتظارات و اهداف ترسیم شده طرفین در مقابل یکدیگر قرار داشته و وضعیت زوپای منفی را ایجاد کرده است. در این شرایط اصرار بر مذاکره از سوی ایران می‌تواند وابستگی و احتیاج یک سویه به امر مذاکره را به طرف مقابل القا کرده و پیگیری شدیدتر سیاست فشار بر تهران را به‌منظور تغییر رفتار و پذیرش مطالبات جدید موجب شود. هر چه هست همه دست‌اندرکاران کشور باید به این مهم واقف باشند که ایران و آمریکا هنوز تا تعیین محدوده توافق ممکن یا زوپا فاصله معناداری دارند.

* پژوهشکر مسائل بین‌الملل

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
نام اشنا
۲۱:۳۵ ۰۴ بهمن ۱۴۰۳
بایستی تا حد امکان از مذاکرات جدید با امریکا که مسئله موشکی را دربرخواهد داشت بپرهیزیم و به غربی ها پیشنهاد بدهیم که اگر امریکا مثل ادم به تعهدات برجامی اش عمل کند و به برجام برگردد ایران هم بلافاصله تعهدات برجامی خودش را مثل قبل از خروج امریکا از برجام دنبال خواهد کرد و دیگر احتیاج به مذاکره و اتلاف وقت نیست.تاکید کنیم که بدعهدی و خروج غیرقانونی امریکا از برجام باعث شده که ایران نسبت به مذکره جدید با امریکا به هیچوجه خوش بین نباشد.
Germany
ناشناس
۱۹:۵۰ ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
مقالهٔ خوبی‌ بود بخصوص بخش نتیجه گیریش که گفت فعلا در وضعیت زوپای منفی هستیم و در این شرایط نباید به مذاکره اصرار کرد چراکه نتیجهٔ معکوس دارد و فشار و نتیجه بدتری (مثلا تحریم حتی بیشتر) در پی خواهد داشت.

باید درک کنیم که بهتر شدن وضعیت نباید در مقابل دست شستن از منافع ملی‌ و امنیتی کشورمان باشد. وگرنه وضعیت بهتری از لیبی‌، عراق، و افغانستان نخواهیم داشت!

مسولان هم باید مراقب باشند که نفوذی‌ها در اطرافشان میخواهند نیاز به مذاکره را داد بزنند تا این پالس ضعف مخابره شود! باید جلوی آنها را بگیرند تا عزت ملی‌ خدشه دار نشود.

ان شاء‌الله که راه مذاکرهٔ با عزت باز شود، و تا آن زمان بجای دلبستن به مذاکره باید تمرکزمان روی حفظ عزت و استقلال سرزمینمان باشد و با تلاش و مقاومت آنها را مجبور به صلح و مذاکره کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۴ ۰۶ بهمن ۱۴۰۳
عالی

واقعا یک ایرانی اصیل هستین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۰ ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
تنها راه بهبود شرایط اقتصادی ایران فقط قطع رابطه با آمریکا ست بسه اینقدر گدا صفت نباشید
ما با انقلاب نشان دادیم که کشور مستقلی هستیم کشورمان فقط به رئیس جمهوری امثال شهید رئیسی عزیز احتیاج دارد
بگذارید غرب و آمریکا التماس ایران را بکنند
اگر محکم به آرمانهای انقلاب و فرمایشات رهبر عزیزمان گوش به فرمان باشیم قطعا اتفاق خواهد افتاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۱ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
شک نکنید از این مذاکرات پشیمان خواهید شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۹ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
هیچ وقت مذاکره نمیشه هر کسی مذاکره کنه دنبال سود و منفعت کشورشه اصلا امریکا به همین دلیل از برجام خارج شد که هیچ سودی براش نداشت و شرکتهای اروپایی و چین و روسیه سود بردن و چون ایران نمیخواد با امریکا رابطه داشته باشه پس امریکا هم مذاکره نمیکنه منم جاش بودم مذاکره نمیکردم که فردا پژو بیاد خودرو سازی رو بگیره و شرکتهای نفتی فرانسه هم نفت رو بعد امریکا تماشاچی باشه کدوم احمقی بدون سود مذاکره میکنه اخه باید این قطع رابطه با امریکا تموم بشه مردم دیگه تحمل این همه بدبختی رو ندارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۲ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
مذاکره کدومه؟! با آمریکا فقط معامله میشه کرد و خدا میدونه این بار می‌خوان چه معامله‌ای کنند. با قاتل سردار سلیمانی. به این زودی فراموش کردند که داعش تا دروازه‌های ایران هم پیش اومده بودند. انگار نه انگار که امنیت و آرامش خانواده‌هاشون به خاطر خون شهدایی مثل سردار سلیمانی هست. مرگ بر کسی که بخواد جمهوریت و عزت ایران رو به خطر بندازه و با قاتل جوان‌های ما معامله کنه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۴ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
ظریف در سوئیس تشریف دارند، این سفر اتفاقی در این زمان شکل گرفته؟!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۸ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
مرگ بر آمریکا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۳ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
به جلیلی رای ندادیم چون دنبال توافق و تعامل با دنیا هستیم
بدون توافق نظام نابود میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۳ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
اگر توافق نکنیم تاسیسات رو نابود میکنن
دیگه سوریه و لبنان هم نیستن که کمکمون کنن
تنها و منزوی شدیم
باکو و ترکیه و اعراب هم آماده ی دریدن و تجزیه ایران هستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۲ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
یا توافق میکنیم یا بدتر از غزه و لبنان باهامون میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۹ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
دست از مزخرف گویی بردارید به نظر مردم اهمیت بدین، مردم این تحریم ها و اقتصاد ضعیف و دشمنی با دنیا رو نمیخوان. اگر شما این دشمنی رو دوست دارید از ایران برید بیرون خواهشا.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۵ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
فقط مذاکره شاید دردی را دوا کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۱ ۰۶ بهمن ۱۴۰۳
خوبه میدونی!
شاید!

انسان عاقل با شاید ، اگر .... مذاکره نمیکنه!!

فقط باید !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۶ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
نفع خیلی از اونایی که مرگ بر امریکا میگن تو تحریمه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۱ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
شهیدان راه خدا انشاالله به بهشت روند ولی نمی‌شود کشور مردم تا قیام قیامت با این تحریم زندگی کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۷ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
اگر مذاکره ای صورت گیرد ایران باید از همین جا در برنامه هسته ای خودش هست مذاکرات شروع کند و بهیچوجه نباید به عقب در سال ۲۰۱۵ برگردد. و تمام دست آوردهای هسته ای که بعد بیرون رفتن آمریکا از برجام از جمله عنی سازی ۶۰ درصد و آب سنگین بدست اورده را از دست بدهد.و در آخر یک ماده اضافه کند که اگر ایران از سوی هرکشوری بخصوص از سوی آمریکا و اسرائیل تهدید به بمب باران اتمی شود ایران این حق را دارد که بمب اتمی بسازد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۶ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
برای اینکه ۳ سال دیر جنبیدن اوایل دولت ۱۳ باید
مذاکرات صورت می گرفت
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۶:۰۷ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
مردم عادی دارن زیر بار تورم و گروهی له میشن بعد شما زوپا زوپا می‌کنی، مذاکره باید شروع بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۷ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
پدر مارو کشتن مذاکره نداریم
Iran (Islamic Republic of)
حسنی
۱۷:۵۶ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
تورم ربطی به تورم ندارد تورم ازلی اوضگی مسعولان هست وزیری که بگوید طلا پائین نمی آید وزیری که بگوید تحریم سبب تورم میشود تورم بالا می رود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۹ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
در جنگ اقتصادی به سر میبریم. نمیشه که فقط آقازاده ها تلفات بدن. مردم هم باید تلفات بدن!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۸ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
مردم ایران هیچ وقت زیر بار زیاده خواهی قدرتهای استکباری نخواهد رفت واز ابزار سیاست و قدرت به مقابل شیاطین خواهد شتافت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۱ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
خودت آستین بالا بزن برو امریکا شاید حسابت کردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۴ ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
هر وقت اصلاحات اومده سر کار اینقدر بر مردم فشار آورده که مردم ساده‌اندیش فکر کردند اشکال از تحریم هست. برو تو بازار ببین چقدر جنس آمریکایی هست. این بهش میگن تحریم! برو بیدار شو داداش. سالهاست که بی‌کفایتی خودشون رو انداختن به گردن تحریم.
آخرین اخبار