باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا نجفی - آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز گذشته با «آرارات میزورام» همتای ارمنستانی خود یک تفاهمنامه امنیتی و دفاعی امضا کرد. او گفت که دو کشور در حال ایجاد کمیسیون مشارکت راهبردی هستند و این کمیسیون قرار است چارچوبی در اختیار دو طرف قرار دهد تا همکاریهای دو جانبه را گسترش دهند.
مجله خبری اوراسیا نت پیرامون این تفاهمنامه جدید در یادداشتی نوشت که ژانویه ۲۰۲۵ میلادی میتواند به عنوان نقطه عطفی برای ژئوپولتیک ارمنستان محسوب شود. در واقع ارمنستان در این تاریخ تصمیم گرفت که به نهادهای غربی نزدیکتر شده و در نتیجه تعادل استراتژیک در قفقاز را بر هم زد. پیش از این و در هفته گذشته، ارمنستان لایحهای را تصویب کرد که از مسئولان این کشور میخواهد تلاش برای پیوستن به اتحادیه اروپا را آغاز کنند. «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان گفت که قانون عضویت در اتحادیه اروپا، نقطه عطفی در تاریخ کشور خواهد بود، اما هشدار داد که روند الحاق به این اتحادیه دشوار خواهد بود و به اراده سیاسی ثابت و حمایت مردمی نیاز دارد.
تلاشهای ارمنستان برای افزایش روابط با اتحادیه اروپا و آمریکا تا حدی نتیجه سردی روابط آن با روسیه است. در واقع این کشور در جریان نقض آتشبس از سوی باکو و تسخیر قرهباغ کوهستانی انتظار حمایت بیشتری از جانب روسیه داشت. در مقابل، سخنگوی کرملین در آن زمان اعلام کرد که ادعاهای مطرح شده پیرامون عدم حمایت روسیه از ارمنستان «کاملا بیاساس» است. او گفت که روسیه به تعهدات خود پایبند بوده و اگر خاک ارمنستان مورد حمله قرار میگرفت، روسیه برای دفاع از آن اقدام میکرد.
پس از تصمیم ارمنستان برای آغاز تلاشها جهت عضویت در اتحادیه اروپا و همچنین امضای تفاهمنامه با آمریکا، روسیه واکنش سنجیدهای نسبت به این مسئله داشته است. «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه تفاهمنامه ارمنستان و آمریکا را «تصمیم مستقل دو کشور» توصیف کرده که به معنای مخالفت با کشور ثالث نخواهد بود.
با این حال، بازگشت «دونالد ترامپ» به کاخ سفید که کمتر از یک ماه دیگر خواهد بود، سؤالاتی را در مورد شراکت آینده واشنگتن و ایروان ایجاد میکند. برخی تصور میکنند که بازگشت ترامپ به تلاشها برای گسترش روابط دوجانبه سرعت بخشد. در عین حال، ناظران سیاسی انتظار دارند که سیاست خارجی دولت ترامپ قفقاز جنوبی را در اولویت قرار ندهد.
منبع: اوراسیا نت