آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد: مذاکره کنندگان در آخرین مراحل توافق آتش بس در غزه هستند.

به نقل از سازمان ملل، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل روز چهارشنبه به وقت محلی در سخنانی در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: بیایید با خبر خوب شروع کنیم. غرق شدن در آشفتگی دنیای ما قابل درک است. اما همانطور که به سال پیش رو نگاه می‌کنیم، هرگز نباید پیشرفت و ظرفیت را از دست بدهیم و نشانه‌هایی از امید وجود دارد.

دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: «مذاکره کنندگان در آخرین مراحل توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها در غزه هستند.»

او ادامه داد: در همین حال، آتش‌بس در لبنان تا حد زیادی پابرجاست و این کشور در نهایت توانست پس از بیش از دو سال بن بست رئیس جمهور خود را انتخاب کند.

گوترش که درباره اولویت‌های سال ۲۰۲۵ سازمان ملل سخن می‌گفت، افزود: جهان از طریق سازمان ملل متحد گرد هم آمده است تا با برخی از حل نشدنی‌ترین مشکلات مقابله کند. کاهش تنش ها. حفظ صلح. تعیین اهداف جسورانه برای مبارزه با فقر، گرسنگی، نابرابری و تغییرات آب و هوایی. درخواست پاسخگویی برای نقض قوانین بین المللی، از جمله قوانین بین المللی حقوق بشر.

مشکلات جهانی راه حل‌های جهانی می‌طلبد

دبیرکل سازمان ملل اضافه کرد: هر چه سازمان ملل متحد برای مقابله با چالش‌های بزرگ در سراسر جهان با یکدیگر همکاری بیشتری انجام دهد، فشار بر کشور‌ها کمتر می‌شود. درگیری‌ها در حال افزایش هستند، آشفته‌تر و کشنده‌تر می‌شوند.

او تاکید کرد: تشدید اختلافات جغرافیایی سیاسی و بی اعتمادی به تنش می‌افزاید. تهدید هسته‌ای به بالاترین حد خود در دهه‌های اخیر رسیده است. فعالان در زمینه حقوق بشر مدام مورد حمله قرار می‌گیرد. مصونیت از مجازات یک امر عمومی است، با نقض زنجیره‌ای حقوق بین الملل، حقوق بشردوستانه بین المللی و منشور سازمان ملل متحد و حملات سیستماتیک به نهاد‌های ما.

دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: در غزه، ما به صورت مکرر خواستار آتش‌بس فوری و آزادی فوری و بدون قید و شرط گروگان‌ها و اقدام فوری برای محافظت از غیرنظامیان و اطمینان از ارسال کمک‌های حیاتی بوده‌ایم. من می‌خواهم یک بار دیگر به آنروا به عنوان ستون فقرات واکنش بشردوستانه، اشاره کنم.

گوترش بار دیگر به عملیات طوفان الاقصی از سوی حماس بدون اشاره به دهه‌ها جنایات رژیم اسرائیل انتقاد کرد و گفت: «البته هیچ چیز نمی‌تواند حملات تروریستی در ۷ اکتبر را توجیه کندو هیچ چیز نمی‌تواند سطوح چشمگیر مرگ و ویرانی را که بر مردم فلسطین تحمیل شده است، توجیه کند.»

دبیرکل سازمان ملل ادامه داد: «ماه هاست که نه محدودیتی برای رنج و وحشت وجود نداشته است. من قویاً از همه طرف‌ها می‌خواهم که آتش‌بس و توافقنامه آزادی گروگان‌ها را نهایی کنند. در سراسر منطقه، ما شاهد تغییر شکل خاورمیانه هستیم. آنچه مشخص نیست این است که چه نتیجه‌ای پدیدار خواهد شد. آیا در اسرائیل و فلسطین، شاهد اقدام غیرقابل بازگشت به سوی راه کار دو کشوری، در راستای قطعنامه‌های سازمان ملل، قوانین بین‌الملل و توافق‌های قبلی پیش خواهیم رفت؟ یا در عوض شاهد الحاق پیوسته سرزمین‌های فلسطینی از سوی اسرائیل، بی توجهی به حقوق و کرامت مردم فلسطین و نابودی هرگونه شانس صلح پایدار خواهیم بود؟»

او گفت: آیا در سوریه، پس از سال‌ها خونریزی، کشوری را خواهیم دید که سرانجام بتواند چراغ راه ادیان، سنت‌ها و جوامع مختلف باشد که آینده‌ای فراگیر، آزاد و صلح‌آمیز را شکل می‌دهد؟ یا شاهد اختلاف در کنار پایمال شدن حقوق اقلیت‌ها و زنان و دختران خواهیم بود؟

دبیرکل سازمان ملل درباره ایران نیز اظهار کرد: آیا در ایران شاهد اقدامات مشخصی برای اطمینان از کناره‌گیری واضح از هرگونه برنامه تسلیحات هسته‌ای خواهیم بود و کمک به یک چارچوب امنیتی منطقه‌ای جدید که در آن حاکمیت هر کشوری مورد احترام قرار می‌گیرد که امکان ادغام کامل ایران در اقتصاد جهانی را فراهم می‌کند؟ این آینده‌ای است که امیدواریم امکان پذیر شود. یا شاهد تشدید تنش‌هایی با پیامد‌های غیرقابل پیش بینی خواهیم بود؟

گوترش افزود: در سرتاسر منطقه، ما باید از نقش افراط گرایان بر سر آینده صلح آمیز خودداری کنیم. من امشب برای همبستگی با مردم لبنان و نیرو‌های حافظ صلح سازمان ملل عازم لبنان هستم.

او اضافه کرد: دریچه‌ای برای عصر جدیدی از ثبات در این کشور باز شده است، با دولتی که کاملاً قادر به محافظت از شهروندان خود است و سیستمی که به ظرفیت فوق العاده مردم لبنان امکان شکوفایی می‌دهد. ما هر کاری را انجام خواهیم داد تا به باز نگه داشتن آن پنجره کمک کنیم - پنجره‌ای که به لبنانی‌ها و اسرائیلی‌ها اجازه می‌دهد در امنیت زندگی کنند.

توافق آتش‌بس غزه نزدیک است؟

پیش از این، شبکه خبری سی بی اس آمریکا در گزارشی به نقل از منابع آمریکایی و منطقه‌ای که خواستند نام آنها فاش نشود، مدعی شد که حماس و اسرائیل بر سر پیش‌نویس توافق آتش‌بس در غزه و آزادی اسیران به توافق رسیده‌اند.

در گزارش سی بی اس آمده است که مقام‌ها عربی، آمریکایی و اسرائیلی گفته‌اند که پیش‌نویس توافق برای آتش‌بس در غزه و آزادی اسیران مورد موافقت قرار گرفته و اگر همه چیز خوب پیش رود، این هفته، توافق توسط اسرائیل و حماس، نهایی خواهد شد.

براساس گزارش سی بی اس، منابع آمریکایی و منطقه‌ای همچنین گفته‌اند که اگر جزئیات نهایی تائید شود و اسرائیل نیز به تائید آن رای دهد، اجرای این توافق ممکن است آخر هفته جاری آغاز شود و این بدان معناست که توافق آتش‌بس در روز‌های پایانی دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا امضا شده و دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا بر اجرای آن نظارت خواهد کرد.

این رسانه آمریکایی همچنین مدعی شد که بر اساس سندی که به آن دست یافته، مرحله دوم توافق، شامل عقب نشینی ارتش رژیم اسرائیل از غزه است.

بنابر ادعای سی بی اس، مرحله سوم توافق نیز شامل مبادله اجساد، آغاز بازسازی غزه و گشودن مرز‌ها خواهد بود. منابع اسرائیلی پیشتر گزارش داده بودند که جنبش حماس و اسرائیل، احتمالا روز پنجشنبه یا جمعه هفته جاری به توافق آتش‌بس برسند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا تهدید کرده است اگر تا زمان تحلیف او در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ «گروگان‌هایی» که هنوز در غزه هستند، آزاد نشوند، «در خاورمیانه جهنم به پا خواهد شد.»

رئیس جمهور منتخب آمریکا در نشستی خبری پیش از آغاز مراسم تحلیف و دور دوم ریاست جمهوری خود در جمع خبرنگاران که از شبکه‌های تلویزیونی آمریکا بصورت زنده پخش می‌شد، مدعی شد: «این برای حماس و صراحتاً برای هیچکس خوب نخواهد بود. جهنم به پا خواهد شد. من دیگر نمی‌خواهم تکرار کنم.»

اسرائیل از ۱۵ مهر ۱۴۰۲ (۷ اکتبر ۲۰۲۳) جنگ ویرانگری را علیه ساکنان نوار غزه به راه انداخته است که تاکنون به تخریب گسترده زیرساخت‌ها، قحطی مرگبار و شهادت و زخمی شدن هزاران فلسطینی، که اکثر آنها زن و کودک هستند، منجر شده است.

این رژیم همچنین، برخلاف هشدار‌های جامعه جهانی، قانونی را تصویب کرده که به‌موجب آن فعالیت آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (UNRWA) در داخل فلسطین اشغالی ممنوع می‌شود.

تل‌آویو با بی‌اعتنایی به جامعه بین‌المللی و نادیده گرفتن قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل و احکام دیوان بین‌المللی دادگستری درخصوص توقف جنگ و جلوگیری از نسل‌کشی در غزه، به جنایات خود ادامه می‌دهد.

با وجود این، مقام‌های اسرائیلی اذعان کرده‌اند که این رژیم پس از گذشت بیش از یک سال، هنوز نتوانسته به اهداف خود از این جنگ، از جمله نابودی جنبش حماس و آزادی اسرای خود در نوار غزه، دست یابد.

منبع: ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار