حجتالسلام و المسلمین محمدحسن کاویانیراد، کارشناس مذهبی در برنامه «آفتاب شرقی» شبکه یک سیما درباره ضرورت تکریم جایگاه حضرت زهرا (س) گفت: ما در مواجهه با انسانهای بزرگ مانند حضرت زهرا (س) کنشگر نیستیم، بلکه در این مقام به دنبال تاثیرپذیری هستیم. چون حضرت زهرا (س) نیاز به تمجید و تکریم ما ندارد. تکریم ما به این شخصیت بهانهای است که ما فرآیند تعلیم و تربیت را تکمیل کنیم.
حجتالسلام کاویانیراد ادامه داد: در مقوله تعلیم و تربیت اصطلاحی به عنوان یادگیری مشاهدهای وجود دارد. ما از طرق مختلف چیزهایی را یاد میگیریم، یا به ما میگویند و میشنویم، یا تجربه مستقیم میکنیم. اما هیچ نوع یادگیری به اندازه مشاهده موثر نیست. یعنی انسان در مواجهه با رویدادهای مختلف به همان اندازه که توجهاش جلب بشود، تاثیر هم میپذیرد. اصلاً معنای الگو همین است. یعنی شما در یک موقعیت به شخص یا فرآیندی تمرکز کنید. این توجه باعث میشود انسان از آن مقوله تاثیر بپذیرد. بنابراین، به هر آنچه انسان خیره بشود، باید منتظر تاثیر خودآگاه و ناخودآگاه از آن مقوله باشد. این فرآیند فرآیند عجیبی است.
این کارشناس مذهبی افزود: از نظر فیزیولوژی ذهن انسان همین کار را میکند. یعنی لیمبیک مغز این ویژگی را دارد که به محض تمرکز انسان آن چیز را در وجود فرد بازسازی کند. اگر انسان به چیز خوب خیره بشود، احساس خوب تولید میشود. اگر انسان به چیز بد تمرکز کند، حالش بد میشود. به همان اندازه که حال انسان میتواند با مشاهده بدها و خوبها بد یا خوب بشود، توجه به انسانهای متعالی و بزرگ انسان را بزرگ میکند. در مقابل، تمرکز به انسانهای کوچک انسان را دچار کوچکی میکند. حال این ایامی که متعلق به یک شخص بلند مرتبه یعنی حضرت زهرا (س) است، فراموش نکنیم که این موقعیت بهانهای برای توجه به نقاط بزرگ و کانونهای نور در عالم است.
به گفته وی، قرآن میفرماید: نماز بخوانید؛ چون شما در حالت نماز به اقیانوس بیکران من متصل میشوید. وقتی در حالت نماز اتصال برقرار میشود و مشاهده جمال حق اتفاق میافتد، در آن لحظه ظرف محدودِ انسان با اتصال به بینهایت خدا به همان اندازه توسعه مییابد.