باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه کباری - مالیات به عنوان یکی از مهمترین منابع درآمدی کشورها مطرح است. کشورهای پیشرفته توسط مالیات اداره میشوند. این کشورها اگر منابع نفت و گاز هم داشته باشند، از آن به عنوان جایگزینی برای درآمدهای مالیاتی استفاده نمیکنند. هر کدام از اینها در جای خودمورد استفاده قرار میگیرد.
متأسفانه طی سالیان طولانی ما به درآمدهای نفتی برای بودجهریزی وابسته بودیم. این امر همواره مورد مخالفت کارشناسان بود و مشکلات زیادی را برای کشور ایجاد کرد. در راستای قطع وابستگی شدید به درآمدهای نفتی در بودجه، طی سالهای گذشته اصلاح نظام مالیاتی کشور در دستور کار قرار گرفت.
به زعم کارشناسان، نفت و گاز منابع بین نسلی هستند و نباید به جای مالیات برای اداره کشور از آنها استفاده کنیم. لازم است این منابع در بخشهای زیربنایی به کار بیفتند تا نتایج مثبتش برای نسلهای آینده نیز باشد.
سازمان امور مالیاتی طی امسال به منظور افزایش رابطه با مودیان و بهبود فضای مالیاتی کشور اقدام به اجرای طرحی در زمینه مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها کرد. از شواهد این طور برمیآید که طرح موفقیت خوبی به دست آورد.
اخلاقی نماینده مدر خصوص مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها و این که اجرای چنین طرحهایی در شرایط فعلی چه ضرورتی دارد، تصریح کرد: در لایحه بودجه ۱۴۰۴ تلاش شده است به جای درآمدهای نفتی بر مالیات متمرکز شویم. میزان مالیاتستانی به طور کلی افزایش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: در افزایش درآمدهای مالیاتی دولت توجه داشتهایم که فشار مالیاتی اضافی بر کارمندان و مشاغل خرد وارد نشود. در این زمینه، بر دریافت مالیات از کسانی که فرار مالیاتی داشتهاند و پردرآمدها متمرکز شدهایم. تمامی این روندها در نهایت به نفع اقتصاد ملی و مردم است. زیرا درآمدهای مالیاتی به نفع مردم در پروژههای عمرانی و زیربنایی به کار میافتد.
این نماینده مجلس گفت: در شرایطی که تلاش داریم درآمدهای مالیاتی دولت را وصول کنیم و از بودجهریزی بر مبنای درآمدهای نفتی فاصله بگیریم، اجرای طرحهایی مانند مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها مهم است. هر چقدر بتوانیم با مودیان بیشتر ارتباط بگیریم، انگیزه آنها برای پرداخت مالیات افزایش پیدا میکند. این چیزی است که به نفع فضای مالیاتی کشور است و فرهنگ مالیاتدهی را در کشور تقویت میکند.
اخلاقی گفت: وقتی مالیاتها را نشاندار میکنیم و مودیان در تعیین محل مصرف مالیات مشارکت دارند، مودی احساس بهتری نسبت به پرداخت مالیات دارد و مطمئن است که مالیات پرداختیاش صرف اموری میشود که به نفع خودش است.
وی ادامه داد: مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیات به افزایش شفافیت در روندهای مالیاتی کشور منجر میشود. این امر در نهایت به نفع فضای مالیاتستانی در کشور است. در شرایطی که میخواهیم به درآمدهای مالیاتی دولت تکیه کنیم، باید این طور طرحها را اجرایی کنیم تا ارتباط موثرتری با مودیان برقرار شود.
اخلاقی گفت: مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها نمودی عینی از مردمسالاری است. از این طریق، مالیاتدهندگان در امور حاکمیتی مشارکت داده میشوند و همکاری بیشتری در بخش مالیات-دهی خواهند داشت. تمامی این روندها در نهایت به بهبود فرهنگ مالیاتی کشور منجر میشود. این شرایط، به برقراری ارتباط مودیان با نظام مالیاتی کشور منجر میشود و انگیزههای فرار مالیاتی را کاهش میدهد.
این نماینده مجلس گفت: قطعاً اجرای طرحهایی مانند نشاندار کردن مالیات ثمرات مثبتی دارد و به ویژه به نفع مناطق محروم و کمتر برخوردار است. زیرا امکان سوق دادن درآمدهای مالیاتی به این استانها و شهرها وجود دارد.
اخلاقی گفت: مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها، این احساس را در افراد به وجود میآورد که در مدیریت کشور نقش دارند. وقتی آنان در پیشبرد پروژههای عمرانی و زیرساختی کشور مشارکت داده میشوند، احساس خوبی پیدا میکنند.
این نماینده مجلس در خصوص این موضوع که بیش از ۳۵۰ هزار مودی در طرح مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیات¬ها شرکت کردهاند و از این محل بیش از ۱۳۰۰ پروژه به صورت کامل تأمین مالی شدهاند، تصریح کرد: این آمارها نشان می¬دهد که استقبال خوبی از طرح شده است و مالیات-دهندگان با این امر ارتباط برقرار کردهاند. سوق دادن مالیاتها به سمت پروژههای زیرساختی به ویژه پروژههایی که در مناطق محروم هستند، مثبت ارزیابی میشود.