این روزها مشاغل ناسازگار شهری از معضلات کلانشهرها است که حل آنها به ترکیبی از راهکارهای زیرساختی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیاز دارد.
در خیابان شهید قندی قم معضلات ناشی از حضور صنوف آلاینده، زندگی روزمره ساکنان را به شدت مختل کرده است، این خیابان که محل زندگی بسیاری از خانوادهها است، مدتهاست که به مکانی برای فعالیتهای شغلی مرتبط با تعمیرات خودرو تبدیل شده است.
صنوفی همچون مکانیکیها، صافکاریها و نقاشیهای خودرو که باید در شهرکهای تخصصی خودرو مستقر شوند، در حال حاضر در وسط محلههای مسکونی قرار دارند و مشکلات بسیاری برای اهالی ایجاد کردهاند.
این مشاغل به دلیل نوع کارکرد شهری و محلی، تردد اهالی خیابان را محدود کرده است و فضای عمومی را مختل میکند؛ برای اهالی به ویژه زنان و کودکان، رفت و آمد در این خیابان به امری دشوار تبدیل شده است و حضور کسبه در خیابان نه تنها به شلوغی و ازدحام ترافیکی منجر میشود بلکه موجب انتشار دودهای آلاینده خودرو، سر و صدا و بوی شدید رنگ میشود که به داخل منازل ساکنان نفوذ و سلامت جسمی و روانی آنها را تهدید میکند.
ایجاد زیرساختهای انتقال صنوف به شهرکهای تخصصی
طبیعی است که به دنبال ایجاد محدودیت در داخل شهر برای بعضی مشاغل، مدیریت شهری باید جایگزینهایی را پیشبینی کند و در شهر قم این اتفاق از سالیان پیش آغاز شده است.
ایجاد شهرک صنوف و شهرک خودرویی و راهاندازی آنها طی سالهای اخیر از جمله اقدامات انجام شده در این زمینه بوده، اما همچنان مشکلات قابل توجهی برای ساکنان مناطق مختلف از جمله خیابان شهید قندی باقی مانده است.
محسن صادقی امینی، مدیرعامل سازمان میادین میوه و ترهبار و ساماندهی مشاغل شهر با اشاره به وضعیت آشفته و نامناسب معابر مرکزی شهر قم، تاکید میکند: خیابانهای منتهی به مرکز شهر و معابر منتهی به حرم حضرت معصومه (س) وضعیت مناسبی ندارد، تعدد واحدهای تعویض روغنی، پنچرگیری و فروش لوازم یدکی موجب شده است تا این خیابانها به ویژه محل عبور زائران، وضعیتی نامطلوبی داشته باشد.
وی میگوید: نقش شهرک خودرو در راستای رفع دغدغههای زیستمحیطی است و امکاناتی همچون تعمیرگاهها و خدمات رفاهی در نظر گرفته شده نیازمند همکاری و مشارکت نهادهای مختلف استان بهویژه اتحادیه صنوف، صاحبان مشاغل و حضور مؤثر و فعال آنها است
مدیرعامل سازمان میادین میوه و ترهبار و ساماندهی مشاغل شهر عنوان میکند: اخطارهای لازم به مشاغل مزاحم میدان نماز در منطقه چهار، خیابان شهید بهشتی و خیابان شهید قندی در منطقه سه صادر شده است، با این حال تاکنون هیچ اقدام ملموسی از سوی کسبه مشاهده نشده است.
این وضعیت برای ساکنان خیابان قندی نه تنها مشکلات محیطی به همراه داشته، بلکه به مشکلات اجتماعی و روحی نیز منجر شده است؛ اهالی که سالها در این منطقه زندگی کردهاند قادر به فروش خانههای خود و رهایی از این معضل نیستند و این امر فشارهای روانی زیادی را به آنها وارد کرده است.
ظرفیت کافی در شهرک خودرویی وجود دارد
مقاومت بعضی صنوف با انتقال به شهرکهای تخصصی در شرایطی اتفاق افتاده که مدیریت شهری زمینههای لازم را برای استقرار آنها آماده کرده است؛ آنطور که مهدی اصفهانیانمقدم، معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری قم میگوید: تاکنون ۱۲۵ واحد شهرک خودرو در بلوکهای یک و دو سه و چهار فعال شده و در شهرک صنوف نیز زمینی به مساحت ۴۴ هکتار با دو سایت آهنفروشان با ۳۸۵ غرفه و سایت در و پنجرهسازان نیز با ۹۷۶ غرفه آماده شده است.
وی اضافه میکند: شهرک خودرویی ۲۷ هکتار مساحت دارد و در حال حاضر حدود ۷۰۰ واحد آن به ویژه آنهایی که در بافتهای مسکونی شکل گرفتهاند، آماده انتقال به صنوف مزاحم خودرویی هستند.
این موضوع نشان میدهد کسبه فعال در خیابان شهید قندی از امکانات لازم برای انتقال صنف خود به شهرک خودرویی برخوردار هستند و با توجه به وضعیت به وجود آمده پس از پیگیریهای مداوم شهروندان و ساکنان منطقه، مدیرعامل سازمان میادین میوه و ترهبار و ساماندهی مشاغل شهری از عملیات جمعآوری و پاکسازی صنوف خدمات صافکاری، رنگکاری، مکانیکی و سایر صنوف وابسته خدمات خودرو با همکاری شهرداریهای مناطق ۲ و ۳ و ۴ و ۶ خبر میدهد و عنوان میکند: مطابق بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری مصوب مجلس شورای اسلامی، این نهاد موظف است نسبت به تعطیلی و انتقال آنها اقدام کند.
وی میافزاید: این اقدام به دلیل شکایتهای متعدد مردمی به صورت مکتوب و اعلام در سامانه ۱۳۷ مبنی بر ایجاد سر و صدا در مناطق مسکونی و سد معبر پیادهروهای برخی معابر اصلی و فرعی و پارک خودروهای معیوب در داخل محلهها، به صورت ویژه در دست پیگیری است.
صادقی امینی از شهروندان خواست که در صورت مشاهده فعالیت صنوفی همچون صنوف خودرویی با تردد و زندگی روزمره شهروندان، مدیریت شهری را از طریق سامانه ۱۳۷ باخبر کنند تا بتوان به تدریج برای پاکسازی شهر از صنوف ناسازگار اقدام کرد.
ساماندهی مشاغل از مهمترین دغدغههای مدیریت شهری قم است
سیدمرتضی سقائیاننژاد، شهردار قم مسئله ساماندهی مشاغل را یکی از دغدغههای مدیریت شهری در قم میداند و میگوید: این مسئله در قم موضوعیت دارد، چراکه در طول سالها توسعه شهری بدون تناسب با آرامش بافت شهری پیش رفته است.
وی میافزاید: در حال حاضر که شهرک خودرویی و شهرک صنوف بهعنوان زیرساختهای مشاغل ناسازگار شهری ایجاد شدهاند، باید نسبت به ساماندهی مشاغل توجه ویژه نشان داد.
شهردار قم با اشاره به وجود گاراژهای خودرویی بسیار قدیمی و دیگر اصناف خودرویی در هسته مرکزی شهر، عنوان میکند: در چنین مکانهای حساسی وجود آلودگیهای بصری و محیطی و ترافیک ناشی از اینگونه کاربریها نیاز به ساماندهی دارد که این موضوع از مأموریتهای اساسی سازمان میادین میوه و ترهبار است.
ساماندهی مشاغل شهری نیازمند همراهی صنوف
انتقال مشاغل ناسازگار شهری در قم که به همت شهرداری و با همکاری استانداری قم، اداره کل صمت، اتاق اصناف و اتحادیهها در حال انجام است، نیازمند همکاری و همراهی کسبه خیابان شهید قندی است.
هدف از این اقدامات آن است که خیابان قندی به آرامش برسد و مانند خیابان ۲۰ متری مطهری، پس از سالها آلودگی صوتی و مزاحمت صنوف، به محیطی آرام و مناسب برای زندگی تبدیل شود.
تجربه موفق ساماندهی صنوف مزاحم در خیابان ۲۰ متری مطهری میتواند الگویی برای سایر مناطق شهر باشد. این اقدام نه تنها باعث بازگشت آرامش به شهروندان و زیبایی منظر شهری شده، بلکه به کسبه نیز این فرصت را داده است تا مغازههای خود را به کاربریهای متناسب با نیازهای جدید منطقه اجاره دهند و از این طریق از منابع جدید درآمدی بهرهمند شوند.
از این رو، این اقدامات نه تنها مشکلات محیطی را برطرف میکند، بلکه میتواند به بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی مناطق مختلف شهر نیز کمک کند.
منبع:ایمنا