عطیه رزازی مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: شهروندان عادی باید بین ۲ تا سه واحد و گروه مادران باردار و شیرده و نوجوانان باید تا چهار واحد در طول روز لبنیات مصرف کنند.
وی با بیان اینکه آنزیم حذف کننده لاکتوز در بدن بعضی از انسانها کم بوده و با خوردن شیر و لبینات دچار دل پیچه میشوند، اضافه کرد: در چنین شرایطی افراد از خوردن این محصولات جلوگیری میکنند، چه بسا کودکانی که از ۲ تا ۱۲ سالگی بسیار کمتر شیر مصرف میکنند و پس از مصرف دوباره لبنیات در سن ۱۲ سالگی، به علت نبود آنزیم مورد نیاز در بدن دچار عوارض گوارشی میشوند.
رزازی ادامه داد: اگر افراد در دوران کودکی مصرف لبنیات را از نصف استکان شیر شروع کنند، بعد از یک ماه به صورت متداول بدن آنها به مصرف عادت کرده و دچار عوارض گوارشی نخواهند شد.
این مسئول با بیان اینکه متاسفانه بعضیها معتقدند که طب سنتی به دلیل سردی شیر، مصرف آن را توصیه نمیکند، یادآور شد: طبق طب ایرانی که تلفیقی از علم روز دنیا و سنتی است، همه مواد غذایی یک مصلح (اصلاح کننده) در کنارشان دارند که با مصرف این اصلاح کننده میتوانند از حذف آن در سبد غذایی جلوگیری کنند.
به گفته وی، بسیاری از مشکلات پوکی استخوان به تغذیه نادرست بر میگردد و فروش مکملها و درمان بیماریهای استخوانی باعث دور شدن افراد از لبنیات و رو آوردن به قرصهای مکمل میشود، اما طبق طب تغذیه و علوم دنیا کلسیمهای مورد نیاز باید ابتدا از طریق مواد غذایی سالم تغذیه شود و در نهایت کمبودها را از طریق مکملها جبران کند.
این مسئول ادامه داد: تمام شرکتهای تولید لبنیاتی تحت نظارت هستند، اما مردم بر اساس طعم شیر کیفیت آن را قضاوت میکنند و طمع چربی شیر را یک لبنیات با کیفیت در نظر میگیرند، در حالی که شیر مرغوب بدون چربی است و وجود چربی جذب کلسیم را مختل میکند.
رزازی یادآور شد: اگر لبنیات به صورت ساده در کارخانه تهیه شود، هیچ ماده افزودنی ندارد و از کیفیت قابل قبولی برخوردار است، اما اگر این محصول به تولید شیرکاکائو و شیرموز کارخانهای منجر شود، حتما طعم دهنده و شکر به آن افزوده شده و خلوص آن را تغییر میدهد.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: بعد از پنج سال که شیر مدارس به دلیل مشکلات مالی قطع شده بود، طبق تفاهم نامه وزارت بهداشت و آموزش و پرورش شیر مدارس دوباره به صورت رایگان توزیع میشود، اما مهمتر از توزیع شیر در مدارس، فرهنگ مصرف استفاده از شیر و لبینات است تا دانش آموزان به طور مرتب به عنوان یک عادت غذایی آن را در نظر داشته باشند، چرا که هیچ جایگزینی برای جذب کلسیم و ویتامین به جز مصرف شیر و لبنیات وجود ندارد.