باشگاه خبرنگاران جوان؛ نرگس امامجمعه - تاتو یا خالکوبی، یکی از اشکال هنری و فرهنگی است که از دیرباز در جوامع مختلف وجود داشته و به عنوان ابزاری برای بیان هویت، فرهنگ و زیبایی شناخته میشود.
با این حال، با افزایش محبوبیت تاتو در دنیای مدرن، نگرانیها درباره عوارض و پیامدهای آن نیز افزایش یافته است. تاتو به معنای دائمی بودن، به طور طبیعی با خطراتی همراه است که ممکن است بر سلامت جسمی و روانی فرد تأثیر بگذارد.
از عفونتهای احتمالی ناشی از استفاده از سوزنهای غیر بهداشتی گرفته تا واکنشهای آلرژیک به رنگهای مورد استفاده، همه این موارد میتوانند عوارض جدی برای افراد داشته باشند.
علاوه بر این، تغییرات اجتماعی و فرهنگی نیز بر روی نگرش مردم نسبت به تاتو تأثیر گذاشته و ممکن است باعث بروز مشکلات اجتماعی یا شغلی برای افرادی شود که دارای تاتو هستند.
در همین راستا، محمود آل بویه، مدیرکل فراوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفت: «رنگهای تاتوی موجود در بازار ایران غیر رسمی و غیر استاندارد هستند و میتوانند اثرات مخربی همچون ابتلا به سرطان، حساسیت شدید و آسیب پذیری بلند مدت بر سلامت افراد داشته باشند.»
مدیرکل فراوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان با بیان این که تاکنون هیچ رنگی برای تاتو، چه وارداتی و چه تولید داخل، از سازمان غذا و دارو مجوز دریافت نکرده است؛ افزود: «آرایشگاهها و مراکزی که از این رنگها استفاده میکنند، عملاً از محصولات غیرمجاز استفاده کرده و این اقدام پیگرد قانونی دارد.»
محمود آل بویه ادامه داد: «خدمات تاتو (خالکوبی) در بسیاری از آرایشگاهها و مراکز بدون مجوز ارائه میشود؛ در حالی که این مراکز از نظر قانونی مجاز به انجام این فعالیتها نیستند.»
مدیرکل فراوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو اظهار کرد: «در حال حاضر هیچ مرکز رسمی که مجوز ارائه خدمات تاتو داشته باشد، وجود ندارد. خدمات این حوزه در وضعیت غیر قانونی و بدون نظارت انجام میشود.»
محمود آل بویه به هموطنان توصیه کرد: «علاقهمندان به تاتو باید از خطرات زدن تاتو آگاه باشند و قبل از اقدام به انجام آن، در مورد عوارض جانبی تصمیمگیری کنند.»
مدیرکل فراوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو تصریح کرد: «تنها داروخانهها و فروشگاههای دارای مجوز، برای تهیه فرآوردههای آرایشی معتبر هستند. محصولات باید دارای شناسه رهگیری باشند تا اصالت و امکان پیگیری آن ها تضمین شود.»
به گفته محمود آل بویه تا زمانی که دستورالعملهای جدید سازمان غذا و دارو برای نظارت بر مراکز ارائهدهنده این خدمات نهایی و اجرایی نشود، استفاده از این محصولات و انجام تاتو غیرقانونی محسوب میشود.
مدیرکل فراوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در پایان گفت: «افزایش آگاهی مصرفکنندگان تنها راهکار کاهش این مشکل است. نکته مهم این است که رنگها و تاتو مجوز ندارند و دستورالعمل برای نظارت است از مشکلات شدیدتر پیشگیری شود.»