ماه رحمت به پایان رسید و دلتنگی‌اش برایمان به یادگار ماند، اما در این گزارش برایتان چند نکته آورده‌ایم تا حال و هوای مبارکتان ادامه‌دار باشد.

خوشا به سعادت ما که در ماه رمضان امسال توفیق حضور داشتیم و توانستیم در ماه بندگی حاضری بزنیم، هنوز چند روز از اتمام ماه رحمت نگذشته است که دلتنگ ماه رمضان شده‌ایم. دلتنگ حال و هوای ناب ماه مبارک. دلتنگ آن برنامه ریزی و کیفیت و نظمی که به زندگی‌مان داده بود. دلتنگ مناجات و راز و نیاز. دلتنگ دعای سحر و انتظار برای افطار و نماز‌های جماعت. اما خیالتان را راحت کنیم این حال نابت‌تان را می‌توانید ادامه دار کنید. درست است که ماه رمضان به پایان رسیده، اما میراث ارزشمند آن برای ما به یادگار مانده است؛ حالِ خوب معنوی. در این گزارش برایتان می‌گوییم برای حفظ این حالِ خوب و معنوی تا ماه رمضان آینده چه کنید.

*تولدی دوباره

با اتمام ماه رمضان برخی از افراد ناخواسته تمام نظم عبادی و اخلاقی‌شان را کنار می‌گذارد و دیگر آنطور که باید خودشان را موظف به انجام عبادت‌هایی مثل خواندن روزانه قرآن، نماز جماعت، دوری از گناه و دعوت به افطاری و.. نمی‌دانند و هرچه حال خوب و عادت‌های خوب کسب کردند همانجا در پایان ماه مبارک کنار می‌گذارند. درحالی که اصلا رسالت ماه رمضان این است که روح و جسم ما را جلا بدهد و ما را از نو متولد کند تا بتوانیم تا ۱۱ ماه با توشه‌ای که از این ماه به دست آوردیم، روزگار را تا ماه رمضان آینده بگذرانیم. 

حجت الاسلام علیرضا پناهیان حال خوش بعد از ماه رمضان را به حال خوب روز‌های پس از کربلا تشبیه کرده است و می‌گوید: «بسیاری از مراقبت‌ها را باید پس از ماه رمضان افزایش داد. ماه شوال شاید یکی از ماه‌هایی باشد که کمترین اعمال عبادت را دارد، چراکه ماه رمضان را تمام و کمال به مناجات و عبادت پرداخته و حالا باید خود فرد مانند یک دونده مسیر خود را حفظ کند و ادامه دهد.»

*ترک گناه و جایگزینی کار خوب

ماندگار شدن حال خوش رمضانی ساده است، تنها باید سعی کنید اعمال و رفتاری که در این ماه انجام می‌دادید را ادامه دار کنید. به عنوان مثال در ماه رمضان از غیبت و گناه دوری می‌کردید؟ بعد از ماه رمضان هم دوری کنید. در ماه رمضان روزانه کتاب آسمانی قرآن را تلاوت می‌کردید؟ بعد از ماه رمضان هم هر روز چند صفحه قرآن بخوانید. در ماه مبارک به فقرا کمک می‌کردید؟ بعد از ماه رمضان هم هرچقدر در وسع‌تان بود بخشش کنید. 

با این کار شما انجام کار خیر و خودداری از کار بد را برای خود تبدیل به عادت کردید و عادت‌ها با مداومت و تکرار، باعث شکل گرفتن رفتار‌ها می‌شوند و فقط رفتار‌های مداوم، به سبک زندگی تبدیل خواهند شد. با این توصیف، ماه مبارک فرصت مناسبی است تا در سایه تمرین یک ماهه ترک رفتار‌هایی که در طول سال انجام می‌دهیم، آمادگی لازم را برای کنار گذاشتن همیشگیِ آن رفتار به دست آوریم تا زمینه جایگزین کردن سبک زندگی مطلوب و سالم و اسلامی، به وجود بیاید.

*ماه رمضان‌تان تازه آغاز شده است

این تفکر که ماه رمضان تمام شده و قرار است به زندگی قبل از ماه مبارک برگردید را کنار بگذارید. سعی کنید خودتان را به امور مثبت و مورد رضای خداوند مشغول کنید. این امور مثبت ممکن است دنیوی باشد مثلاً کسب روزی حلال، تفریح و وقت گذراندن با خانواده، سر زدن به پدر و مادر، انجام کار‌های خیر و گره‌گشایی از مردم، انجام عبادات و اموری که به شکل مثبت وقت‌تان را پر می‌کنند. یا ممکن است اُخروی باشد مانند تلاوت کتاب خدا و دوری از گناه و روزه‌داری. 

حجت الاسلام محمدرضا لطفی پور، کارشناس مذهبی، می‌گوید: «اگر انسان وقت خالی داشته باشد، غالباً نفس به راه‌های انحراف کشیده می‌شود. این نکته را هم یادتان باشد که همیشه تغییر، امری تدریجی است و انسان نباید توقع داشته باشد، ماه رمضان را که تمام کرد، ناگهان به قول معروف بترکاند و ملائکه بر او نازل شوند و از مقامات عرفانی برخوردار شود، نه اینطور نیست. باید کم کم اعمال عبادی ماه رمضان را ادامه بدهد.» 

حضرت امیرالمؤمنین (ع) می‌فرمایند: «قلیلٌ یَدوم خیرٌ من کثیرٍ لایَدوم». بدین ترتیب تغییرِ تدریجی حاصل می‌شود و حال خوب رمضانی انسان، اولاً حفظ می‌شود و ثانیاً ارتقا پیدا می‌کند.»

*اعمال ماه رمضان را ادامه دهید

برای حفظ حال معنوی رمضانی بعد از ماه مبارک هم گاهی روزه بگیرید. قرآن را در حد یک صفحه یا چند آیه هم که شده در روز تلاوت کنید. دعا‌های مربوط به ماه‌های بعد از رمضان را قرائت کنید و این اعمال را ترک نکنید.

در سیره بزرگان دین مانند پیامبر (ص) و ائمه (ع)، همواره این بوده که بعضی از روز‌ها را روزه می‌گرفتند و به ما نیز توصیه کرده‌اند که حداقل هر ماه سه روز، روزه بگیرید (اول، وسط و آخر ماه)، همچنین توصیه کرده‌اند که هر مؤمنی حداقل هر روز ۵۰ آیه قرآن را تلاوت کند. این اعمال موجب استمرار و بقای آثار ماه مبارک رمضان می‌شود و آن حالات معنوی حاصل از ماه رمضان به صفات ماندگار و همیشگی تبدیل می‌شود و در کردار و رفتار انسان تاثیر می‌گذارد.

منبع: فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.