سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان در بیانیه‌ای مشترک، پس از تکرار ادعا‌های سیاسی و نخ‌نما درباره پیشرفت‌های صنعت اتمی کشورمان ادعا کردند که ایران برای تنش‌زدایی درباره برنامه هسته‌ای خود، گام‌های عملی بردارد.

سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان موسوم به تروئیکای اروپایی در بیانیه‌ای مشترک در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که یک نسخه آن در تارنمای وزارت خارجه انگلیس منتشر شد با اشاره به تدابیر جبرانی کشورمان در برجام، ادعا کردند: ایران طی پنج سال گذشته، فعالیت‌های هسته‌ای خود را به سطح جدیدی رسانده که برای کشوری بدون برنامه تسلیحات هسته‌ای بی‌سابقه است.

آن‌ها درباره انگیزه ایران برای اجرای بیانیه ۴ مارس (۱۴ اسفند)، توافقی که برپایه حسن نیت کشورمان برای حل و فصل مسائل ادعایی پادمانی صورت گرفت، ابراز تردید کرده و با سیاه‌نمایی درباره اقدامات ایران در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران)، مدعی شدند: آژانس نمی‌تواند درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران اطمینان دهد.

سه کشور اروپایی در ادامه فضاسازی تبلیغی علیه برنامه اتمی کشورمان ادعا کردند که تصمیم ایران برای لغو مجوز تعدادی از بازرس‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که در چارچوب حقوق حاکمیتی مطرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان صورت گرفت، در کنار عدم اجرای پروتکل الحاقی «به طور جدی بر قابلیت‌ها و فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأثیر می‌گذارد.»

تروئیکا در بخش دیگری از این بیانیه، بدون اشاره به اینکه کدام کشور مقصر وضع موجود در اجرای برجام است و با تعلل در تصمیم‌گیری، مذاکرات وین را به بن‌بست کشاند، خواستار بازگشت ایران به اجرای کامل تعهدات توافقات سال ۹۴، اجرای پروتکل الحاقی و بیانیه ۴ مارس شدند.

آن‌ها ادعا کردند: ایران اکنون باید گام‌های جدی و معناداری بردارد که نشان دهنده تمایل واقعی این کشور برای تنش زدایی و بازسازی اعتماد ضروری بین ایران و جامعه بین المللی است.

سه کشور اروپایی با بیان این ادعا که «پیشرفت‌های هسته‌ای ایران به طور قابل‌توجهی به امنیت بین‌المللی آسیب می‌زند و معماری جهانی منع اشاعه را تضعیف می‌کند»، ادعا کردند: «ما در کنار شرکای بین المللی خود به رایزنی‌ها در مورد بهترین راه حل برای رفع تردید‌های فزاینده در مورد ماهیت صلح آمیز برنامه هسته‌ای ایران ادامه خواهیم داد.»

آن‌ها با تکرار ادعا‌های نخ‌نما علیه برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران، مدعی شدند: ما به راه حل دیپلماتیک متعهد و برای استفاده از تمام اهرم‌های دیپلماتیک موجود به منظور جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای آماده هستیم.

ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، تحریم‌هایی که به واسطه برجام رفع شده بود، با تصمیم یکجانبه وی برای خروج از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸) بازگردانده شد.

جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۸ سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران امور خارجه اعضای باقی‌مانده در این توافق فعال کرد. در نتیجه این نشست، طرف‌های عضو برجام با صدور بیانیه‌ای، ۱۱ تعهد را برای جبران خسارت‌های اقتصادی ناشی از اقدام یکجانبه آمریکا مطرح کردند.

اما اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشار‌های ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشور‌های اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند، اما با توجه به اینکه کشور‌های اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، ایران نیز در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد، اما همچنان سیاست‌های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته است.

در واقع، تجربه نشان داده است که کاخ سفید به رغم ادعای دیپلماسی اراده لازم را برای تصمیم‌گیری در زمینه بازگشت به برجام و جبران سیاست شکست خورده دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا علیه ایران ندارد.

مذاکرات برای از سرگیری اجرای برجام در هشت دور با حضور نمایندگان گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران در وین برگزار شد. هیات آمریکایی نیز به صورت غیر مستقیم در گفتگو‌ها حاضر بود، اما نتیجه مذاکرات به دلیل عواملی همچون تناقض در رفتار، تعلل در تصمیم‌گیری، زیاده‌خواهی و طرح درخواست‌های جدید از سوی آمریکا معطل ماند.

ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر همواره اعلام کرده است که برای عقد توافقی پایدار و قابل اتکا که تحریم‌ها را به نحوی تضمین شده رفع کند و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی نماند، آمادگی دارد.

منبع: ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۰ ۱۸ اسفند ۱۴۰۲
بهترین گام ایران ساخت بمب اتم هست و بس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۸ ۱۸ اسفند ۱۴۰۲
هر چقدر پول بدین آش میخورین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۸ ۱۸ اسفند ۱۴۰۲
موضوع مذاکره از سال 1392 تاکنون ثابت کرد و نشان داد که برای لغو تحریم نبوده است.
و ادامه مذاکره هم اشتباه از سوی ایران بوده است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۷ ۱۸ اسفند ۱۴۰۲
اروپا دهانش را ببندد.شما اروپایی‌ها جزء آدمها نیستید و یه مشت کفتار انسان نما هستید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۴ ۱۸ اسفند ۱۴۰۲
تروئیکای اروپایی غلط کردند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۱ ۱۸ اسفند ۱۴۰۲
نه جرات ساخت بمب اتم دارند نه می‌زارن تحریم برداشته بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۰ ۱۸ اسفند ۱۴۰۲
گیر عجب دانشمندایی افتادیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۷ ۱۷ اسفند ۱۴۰۲
حالا ایران بمب اتم بسازه شما سه کشور چه غلطی میخواین بکنین.آمریکا که باباتونه هیچ غلطی نمیتونه بکنه شما که دیگه نوچه هاش هستید.
Germany
ناشناس
۲۳:۲۷ ۱۷ اسفند ۱۴۰۲
مقصر مسئولین کشور ایران هستند
چرا در مقابل آنها اینقدر ترسناک و ضعیف هستید؟
بگویند:
اول تمام تحریم ها برداشته شود
دوم حقوق رسمی ایران در پژوهش و تحقیقات در تمام علوم به رسمیت شناخته شود
سوم تمام همسایگان اطرف ایران بدون چون و چرا صنعت اتمی خود را نابود کنند
و.....
Netherlands (Kingdom of the)
ناشناس
۲۳:۰۹ ۱۷ اسفند ۱۴۰۲
منظورشون اینه ایران دستشو باز کنه ک بمب هسته ای نداره و توانایی ساختشو نداره تا ما با خیال راحت بتونیم با بمب هسته ای هدف قرار بدیمش و جنگ های خاورمیانه رو به اتمام برسونیم. مثل کاری ک با ژاپن کردیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۹ ۱۷ اسفند ۱۴۰۲
بی شک علم هسته ای ایران خاری شده در درون چشم بی خردان حسودان که راضی به پیشرفت حتی برنامه صلح آمیز هسته ای ایران نیستن.هر کشوری در عرصه علم دانش صلح‌آمیز نباید اجازه دستور به اجبار برخود تحمیل کند .از سوی کشورهای که هم سو راستگو نیستن در قبال برنامه ۲۵ ساله بدون هیچگونه تهدیدی که حسن نیت خوب خود را ایران به دنیا ثابت کرده.کشورهای دیگر باید صداقت خود را به نحو احسن در قبال برنامه صلح آمیز هسته ای و تحریم های ضد بشریت مردم آزاری را کنار بزنند.
Iran (Islamic Republic of)
حبیب
۱۸:۱۰ ۱۷ اسفند ۱۴۰۲
آمریکا‌وکشورهای‌اروپایی‌که‌ناراحت‌اتمی‌‌شدن‌ایران‌هستند‌باید‌بدانند‌که‌دوره
ریاست‌‌زور‌گویی‌وچپاول‌گری‌آنها‌از‌کشورهای‌ضعیف‌تمام‌شده‌وبا‌این‌حرف
های‌عوامفریبانه‌نمیتوانند‌دنیا‌را‌‌در‌انحصار‌خود‌بدانند‌ ایران‌کشوریست‌‌که‌باید
اتمی‌باشد‌آنهم‌با‌آنهمه‌دشمن‌. جنگ‌غزه‌به‌جهانیان‌ثابت‌کرد‌که‌فقط‌وفقط‌باید
قدرت‌داشت‌تا‌در‌امان‌باشی‌‌.اگر‌آنها‌ناراحت‌بمب‌اتم‌هستند‌اول‌از‌خودشان‌وبعد
از‌رژیم‌بیشرف‌صهونیستها‌شروع‌کنند‌وبعد‌‌مافکری‌میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۸ ۱۷ اسفند ۱۴۰۲
این سه کشور وحشی که آبرویشان با آمریکا واسرائیل وانگلیس از نظر انسانیت در جهان رفته حق هیچگونه اظهار نظر حتی برای حیوانات وحشی که ازجنس خودشان هستند را ندارند
Iran (Islamic Republic of)
محمودزاده
۱۷:۴۱ ۱۷ اسفند ۱۴۰۲
برنامه اتمی ایران جنگ غزه حزب الله لبنان حوثی های یمن مقاومت اسلامی عراق فعلا در محاصره این الفاظ گیر تا چین و روسیه با خیال راحت کارشان را بکند بجنبید ایران را تحریم کردید چه شد خودتان اعتراف کردید که اقای پوتین حداکثر استفاده را برد جاده صاف کن های شی و پوتین نباشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۸ ۱۷ اسفند ۱۴۰۲
اونوقت این سه تا کشور تا حالا چه غلطی کردن؟! ما رو که تا خرخره تحریم کردن،بمب و بسازید تمومش کنید بابا
Iran (Islamic Republic of)
محمودزاده
۱۰:۳۳ ۱۷ اسفند ۱۴۰۲
اروپا بی وجود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۲ ۱۷ اسفند ۱۴۰۲
فکر کنم مهمتر از پرداختن به برنامه صلح آمیز ایران این باشه که شما اروپائیان برای پایان نسل کشی کودکان در غزه و جلوگیری از جنایات اسرائیل گام عملی بردارید
آخرین اخبار