حمید فضایلی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای اردبیل با اشاره به خشکسالی سالهای اخیر و افزایش میزان مصرف در بخشهای مختلف کشاورزی، شرب و صنعت گفت: در اثر برداشت اضافه سطح آبهای زیرزمینی در دشت اردبیل سالانه ۲۷ سانتی متر افت میکند و در حال حاضر این دشت بهدلیل اضافه برداشت از آبهای زیرزمینی با خطر فرونشست مواجه شده است.
او افزود: با وجود انجام اقدامات غیرسازهای از قبیل پرکردن چاههای غیرمجاز، جلوگیری از اضافه برداشت منابع آبی مجاز، نصب و به کارگیری کنتورهای هوشمند آب و برق، اطلاعرسانی بین مشترکان آب زیرزمینی و حذف قسمتی از آب آشامیدنی از منابع آب زیرزمینی و تامین آن از سد یامچی هنوز شاهد تداوم افت سطح سفرههای زیر زمینی استان هستیم و باید اقدام عاجلی در این زمینه صورت بگیرد.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای اردبیل افت کمی و کیفی آبهای زیرزمینی را یکی از چالشهای اساسی بخش آب استان در سالهای اخیر ذکر کرد و گفت: بروز خشکسالیهای بیش از یک دهه اخیر، برداشت بیرویه و بیش از مفاد پروانه از آبخوان، توسعه اراضی پایاب چاهها توسط کشاورزان و همچنین کشت محصولات پرآب بر در سطح دشت اردبیل از اصلیترین چالشهای بخش آب استان است.
فضایلی تصریح کرد: کاهش آبدهی چاهها، چشمهها و قنوات، تغییر محل و کفشکنی چاهها و در نتیجه تحمیل هزینههای گزاف در این خصوص به صاحبان چاهها، افت کیفی منابع آب و شور شدن تدریجی آنها، محدودیت در مصارف کشاورزی و صنعت و شرب، افزایش سرسام آور هزینههای تامین انرژی مثل برق و سوخت، عوارض منفی ناشی از فرونشست زمین و کاهش ظرفیت حجم مخزن طبیعی از تبعات این پدیده است.
او بیان کرد: حجم مخزنی سد یامچی در اثر کمبود بارش و استفاده بی رویه شهروندان از آب، ۱۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای اردبیل اظهار کرد: حجم آب ذخیره سد یامچی به عنوان اصلیترین منبع آب شرب شهر اردبیل سال گذشته ۱۸ و ۲ دهم میلیون متر مکعب بود که این میزان هم اکنون به ۱۶ و ۲ دهم میلیون متر مکعب کاهش یافته است.
فضایلی افزود: در اثر بارشهای اخیر امسال ورودی اغلب سدهای استان افزایش یافت، اما ورودی آب به مخزن سد یامچی که در بالادست شهر اردبیل قرار دارد کاهش یافته است و همین امر سبب کاهش ورودی رودخانه بالیخلو و دریاچه شورابیل اردبیل هم شده است.
او خاطرنشان کرد: ورودی سد یامچی از سه و چهار دهم میلیون متر مکعب در سال گذشته به سه و پنج دهم میلیون متر مکعب کاهش یافته است و این در حالی است که میزان مصرف شهروندان اردبیل از پنج و سه دهم به چهار و ۹ دهم رسیده است.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای اردبیل با اشاره به حجم ذخیره آبی دریاچه شورابیل اردبیل افزود: حجم ذخیره این دریاچه، از ۷/۸ دهم میلیون متر مکعب به ۸ میلیون متر مکعب افزایش یافته است، ولی از مهر ماه سال آبی ورودی این دریاچه صفر شده است.