دانشمندان در سالهای اخیر، به دلیل درگیری تمام دنیا با مریضیها و واکسنها کمتر دیده شدند. اما با اینحال آنها در همان زمان هم مشغول تحقیقات و آزمایشها بودند که اخیراً مجموعهای از اکتشافات و دستآوردهای مهمی از آنها گزارش شده است. در ادامه به مواردی از این اکتشافات شگفتانگیز خواهیم پرداخت.
همجوشی هستهای
دانشمندان آزمایشگاه ملی لارنس لیورمور در کالیفرنیا، اعلام کردند که اولین واکنش همجوشی را تولید کردهاند که انرژی بیشتری نسبت به شروع آن ایجاد کرده است. همجوشی، شامل هل دادن دو هسته از یک عنصر سبک وزن، مانند هیدروژن است که برای همجوشی بهسرعت زیاد احتیاج دارد. جرم باقیمانده، طبق فرمول انیشتین E = mc۲ به مقدار زیادی انرژی تبدیل میشود. همجوشی به مقدار کمی سوخت معمولی نیاز دارد و زبالههای رادیواکتیو زیادی ایجاد نمیکند.
بیشتربخوانید
تلسکوپ جیمز وب
تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا، بهعنوان نوآوری سال در فناوری هوافضا معرفی شد. برخلاف تلسکوپ فضایی هابل که آسمانها را از مدار پایین زمین اسکن میکرد، تلسکوپ وب صدها هزار مایل دورتر از زمین قرارگرفته است. این تلسکوپ میتواند اعماق میدانهای ستارهای که در حال شکلگیریاند را ببیند. همچنین قادر است ۱۳ میلیارد سال قبل را در کهکشانهای باستانی، که در ابتدای شکل خود هستند را نگاه کند. میتواند به سیارات فراخورشیدی نگاه کند و آنها را مستقیماً ببیند. این میتواند به ما بیاموزد که آن ستارگان و کهکشانها چگونه و از ماده اولیه تشکیل شدهاند.
هوش مصنوعی هنرمند
هوش مصنوعی فرصتهای جدیدی را برای کسبوکارها و خانوادهها باز کرد و اکنون مولدهای جدید متن به تصویر، ابزار جدیدی را به همه افراد، از هنرمندان گرفته تا برنامهریزان شهری میدهند، تا به آنها کمک کند تا بتوانند ایدهها را تجسم کنند.
تزریق سلولهای انسانی به مغز موشها
دانشمندان دانشگاه استنفورد با موفقیت، سلولهای عصبی انسان را به مغز موشهای آزمایشگاهی تازه متولد شده، تزریق کردند و دریافتند که آنها با سلولهای مغز حیوانات ارتباط برقرار میکنند و رفتار آنها را هدایت میکنند. سلولهای انسانی یک ششم مغز موشها را تشکیل میدهند که بهعنوان یک ارگانوئید مغز شناخته میشود، سپس به روشهایی شبیه به مغز انسان توسعه مییابد که میتواند به محققان کمک کند تا بیشتر اسکیزوفرنی، اختلالات اوتیسم، اختلال دوقطبی و سایر اختلالات عصبی و روانپزشکی را درک کنند.
هوش مصنوعی ذهن خوان
دانشمندان هوش مصنوعیای ساختهاند که میتواند فعالیت مغز افراد را به متن تبدیل کند. این سیستم غیرتهاجمی است و به این معنی که به هیچ ایمپلنت جراحی نیاز ندارد و از فناوری هوش مصنوعی مشابه با چت بات (ChatGPT) استفاده میکند. این فناوری فعالیتهای مغز را اسکن میکند و پیشبینی میکرند که شخص به چه کلماتی توجه میکند. به گفته دانشمندان این فناوری میتواند به افرادی که قادر به برقراری ارتباط نیستند، کمک کند.
تغییر مسیر یک سیارک
ناسا با دوبار آزمایش تغییر جهت سیارک (DART)، ثابت کرد که توانایی منحرف کردن یک سنگ فضایی غولپیکر را از مسیر برخورد با سیاره زمین را دارد. ناسا فضاپیمایDART را با سرعت ۲۲۵۰۰ کیلومتر در ساعت، به یک سیارک با قطر ۱۶۰ متری به نام دیمورفوس فرستاد تا ببیند آیا نیروی ضربه برای تغییر مسیر آن کافی است یا خیر. پس از برخورد DART به دیمورفوس اخترشناسان زمان گردش آن را ۱۱ ساعت و ۲۳ دقیقه، یعنی ۳۲ دقیقه کوتاهتر از قبل، نشان دادند که نشاندهنده تغییر قابلتوجهی در مسیر حرکت آن بود.
منبع: خبرآنلاین