بسیاری از دارو‌ها که به صورت روزانه مصرف می‌شوند، می‌توانند به کلیه‌ها آسیب برسانند.

برخی از افراد در معرض خطر آسیب کلیوی ناشی از دارو‌های رایج هستند؛ از جمله افرادی که بالای ۶۰ سال دارند یا با بیماری‌های مزمن مانند دیابت و فشار خون بالا زندگی می‌کنند.

طبق گفته آکادمی پزشکان خانواده آمریکا، در واقع ۲۰ درصد از آسیب‌های کلیوی که توسط دارو‌ها ایجاد می‌شود، هم ناشی از دارو‌های تجویزی و هم دارو‌های بدون نسخه (OTC) است.

در ادامه به برخی از این دارو‌ها خواهیم پرداخت.

دارو‌های ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)

این دارو‌ها درد و التهاب را درمان می‌کنند. آن‌ها شامل آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن هستند. این دارو‌ها از جمله شایع‌ترین مقصران بیماری کلیوی هستند و مصرف طولانی‌مدت آن‌ها می‌تواند منجر به بیماری مزمن کلیوی (CKD) شود. این دارو‌ها هرگز نباید هر روز یا اغلب بدون مشورت با پزشک مصرف شوند.

 آنتی‌بیوتیک‌ها

آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند پنی‌سیلین و سفالوسپورین‌ها برای مبارزه با عفونت‌های ناشی از باکتری‌ها تجویز می‌شوند. در حالی که این دارو‌ها را باید به‌طور کامل مصرف کرد، بسیاری از افراد آن‌ها را تمام نمی‌کنند و موارد اضافی را در کابینت خود نگه می‌دارند. بسیاری از افراد زمانی که احساس می‌کنند سرماخوردگی شروع می‌شود، سعی می‌کنند با آنتی‌بیوتیک‌های باقی مانده خوددرمانی کنند. این امر نه تنها برای سرماخوردگی ناشی از ویروس موثر نیست، بلکه ممکن است باعث مشکلات حاد کلیوی شود.

مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPI)

این دارو‌ها مانند امپرازول به کاهش اسید معده کمک می‌کنند و از رایج‌ترین دارو‌های تجویزشده هستند. درحالی‌که خطر کلی آن‌ها برای آسیب کلیوی کم است، استفاده طولانی مدت و دز‌های بالاتر شانس بیماری کلیوی را افزایش می‌دهد.

دارو‌های فشار خون

این دارو‌ها در کنترل فشار خون و کاهش خطر سکته مغزی و سایر بیماری‌های قلبی عروقی مؤثر هستند. شما نباید مصرف این دارو‌ها را متوقف کنید، مگر اینکه پزشک به شما بگوید. با این حال، هنگام استفاده از این داروها، باید مراقب سایر دارو‌هایی باشید که می‌توانند به کلیه‌های شما ضرر برسانند.

مکمل‌ها

مکمل‌ها همچنین می‌توانند بر عملکرد کلیه تأثیر بگذارند. در حالی‌که همه مکمل‌ها ناسالم نیستند، با پزشک خود برای راهنمایی در مورد بهترین راه مصرف مکمل‌ها صحبت کنید. بزرگترین نگرانی در مورد مکمل‌های گیاهی، تعامل آن‌ها با دارو‌های نسخه‌ای و OTC و توانایی آن‌ها در ایجاد آسیب کلیه است.

دارو‌های روانپزشکی

دارو‌های تجویزی که برای درمان بیماری‌های روانی استفاده می‌شوند نیز می‌توانند باعث مشکلات کلیوی شوند مانند پروزاک (فلوکستین) که یک داروی ضدافسردگی است. سمیت کلیوی ناشی از دارو می‌تواند به دو نوع بیماری کلیوی کمک کند: بیماری مزمن کلیه (CKD) و آسیب حاد کلیه (AKI).

با این حال گفتنی است؛ حتی اگر آسیب کلیه به دلیل دارو باشد، قطع مصرف دارو و روی آوردن به درمان‌های جایگزین، نباید بدون دستور پزشک انجام شود.

منبع: نشریه پزشکی Healthline

برچسب ها: کلیه ، آنتی بیوتیک
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۵ ۲۴ فروردين ۱۴۰۲
خیلی مقاله خوبی بود ولی لطفا به دولت توصیه کنید جلو صادرات محصولات کشاورزی را بگیرد تا مردم حداقل بتوانند میوه بخورند در حال حاضر میوه ای کیلویی 60 هزارتومان کمتر در بازار وجود ندارد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۴ ۲۴ فروردين ۱۴۰۲
۶۰هزار تومن؟!!! شما کجا زندگی میکنی که انقدر گرونه؟ ما که گیلان هستیم بهترین سیب ۲۵ تومنه، پرتقال هم نهایتش ۳۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۹ ۲۴ فروردين ۱۴۰۲
کدام دولت؟ مگر دولتی هم هست؟
Iran (Islamic Republic of)
مهناز
۲۰:۵۲ ۲۴ فروردين ۱۴۰۲
ما تو شهر زندگی میکنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۰ ۲۵ فروردين ۱۴۰۲
كيلو ٢٥ هم گرونه شما كه تو مركز ميوه اي
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۸ ۲۵ فروردين ۱۴۰۲
دوست عزیز دولت فعلا که فقط زورش به کشاورز میرسه هر وقت دلش بخواد صادرات رو میبنده واردات رو آزاد میکنه چرا در مورد خودرو نمیتونه!
چرا باید فقط کشاورز یارانه میوه مردم رو بده یک سوم قیمتی که مردم دارن میخرن دلال از دست کشاور محصولش رو در میاره سال‌هاست که بخاطر سباست‌های اشتباه و طمع دلالان کشاورزا دارن متضرر میشن و باعث مهاجرت جوانان به شهرها شده!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۴ ۲۴ فروردين ۱۴۰۲
سلام
سال پیش به دلیل درد شدید کلیوی به دکتر مراجعه کردم گفت سنگ بزرگ داری و باید tul شوی. ولی دو روز دیگر وقت دارم. توو این دو روز هم دو آمپول کترولاک (مسکن NSAID) داد که من علارغم درد شدید استفاده نکردم. بعد از عمل دردها خاتمه نیافت و برای دفع سنگ ریزه ها گاهی ۵ ساعت درد می کشیدم. سرانجام یکی از آممول های کترولاک را تزریق کردم. صبح یک پارچ آب خوردم که بقیه سنگ ریزه ها تخلیه شود. اتفاق عحیبی که افتاد این بود که تا طاعت ۱۲ شب مثانه من پر نشد. بله! من دچار از کار افتادگی کلیوی شده بودم. در اینترنت مقاله های زیادی در مورد renal failure در نتیجه تزریق کترولاک به بیماران کلیوی وجود دارد. حتی FDAهم تزریق آن را به بیماران کایوی ممنوع کرده است. همه اینها به دلیل ضعف علمی برخی پزشک ها و سیاهنمایی شدید از داروهای کم خطر و موثرتر مثل ترامادول است که این دارو را در حد یک مخدر بسیار خطرناک سیاهنمایی کرده اند. خدا عاقبت همه ما رو بخیر کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۹ ۲۴ فروردين ۱۴۰۲
برای شما دوست عزیز که وقت گذاشتی و روشنگری کردید تا شاید یک نفر از این اتفاق جلوگیری کنه ارزوی شفای عاجل میکنم و همچنین برای تمام هموطنان عزیز و کل بشریت ارزوی سلامتی میکنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۹ ۲۵ فروردين ۱۴۰۲
متاسفانه دکتر نیستن یه مدرکی گرفتی معلوم نیست کدوم دانشگاه آزاد و فقط ب فکر پول هستن