ضامن، مانعی که کابوس آن آرامش را از متقاضیان دریافت وام سلب کرده است. اما این مانع غیر قابل مهار که قرار بود اعتبار سنجی آن را کنترل کند خیلی مهار نشده و بانکها هر کدام از قاعده و قانون خاص خود تبعیت میکنند.
در این خصوص برخی از مخاطبان باشگاه خبرنگاران جوان مواردی را بیان کردند.
یکی از مخاطبان میگوید:برای یک وام ساده مانند ازدواج یک بانک دو ضامن از ما خواست و یک بانک دیگر یک سفته با مبلغ مشخص و یک ضامن رسمی البته بانکهای دیگر هم شرایط خاص خود را داشتند.
یکی دیگر از مخاطبان به ما گفت: برای دریافت یک وام ۱۰۰ میلیون تومانی هر کدام از بانکها یک درخواست ضامن متفاوت با شرایط متمایز دارند پس افرادی مانند ما که شرایط مناسب ندارند باید چه اقدامی کنند؟
برای پیگیری برخورد سلیقهای بانکها برای دریافت وام موضوع را از رئیس کل بانک مرکزی پیگیری کردیم.
آقای علی صالح آبادی در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در این رابطه باید گفت بستگی به اعتبار سنجی فرد دارد اگر فردی از رتبه اعتباری مناسبی برخوردار بوده بر اساس اصول باید ضامن کمتری به نسبت کسی که ریسک بالاتری دارد تامین کند.
او میگوید:در کل دریافت ضامن به ریسک مشتری بستگی دارد.
برای پیگیری بیشتر موضوع به سراغ نماینده مجلس نیز رفتیم.
آقای جعفر قادری در خصوص برخورد سلیقهای بانکها برای دریافت ضامن در تسهیلات تکلیفی مانند ازدواج گفت:از این نظر بانک مرکزی در این زمینه باید ورود جدی کند و جلوی برخوردهای سلیقهای را بگیرد.
او میگوید:برخورد سلیقهای بانک ها برای دریافت ضامن میتواند مشکلاتی را برای مردم به همراه داشته باشد.
در خصوص دریافت ضامنها و برخورد بانکها در این زمینه کارشناس امور بانکی نکاتی را بیان کرد.
آقای حجت الله فرزانی گفت:اخذ تامین کافی یا همان اخد وثایق به استناد ماده ۶ قانون عملیات بانکی بدون ربا به عهده مدیریت بانکها است و چون این موضوع به عهده خود مدیران بانکها گذاشته شده است بانکها به نوعی مختار در دریافت ضامن هستند، اما یک سری وامها مانند قرض الحسنه در بخشنامههای مشخص ضامن آنها معین شده و جنبه تکلیف دارد.
او میگوید:به سبب این موضوع و این قانون به رفتار بانکها نمیشود خرده گرفت و باید نگاهی به اصلاح قانون و شرایط فعلی کرد.
فرزانی میگوید:اگر بانکها تخلفی کرده باشند راههای مختلفی برای بررسی آن وجود دارد مانند شکایت افراد به اداره حراست (اداره نظارت) خود بانک ها، یا اطلاع رسانی به بانک مرکزی از جمله این راه ها است البته که انتظار نظارت بسیار دقیق و کافی از بانک مرکزی بر روند اعتبار سنجی وجود دارد.
اما دیگر کارشناس امور بانکی در خصوص برخورد سلیقهای بانکها دریافت ضامن و مشکلات پرداخت تسهیلات خرد نسبت به تسهیلات کلان مواردی را مطرح کرد.
او گفت:نظام بانکی برخلاف تمام تأکیدات دولت مبنی بر این که تسهیلات برای وام ازدواج، مسکن و ... داده و در دریافت تضامین در این خصوص تسهیل گر ی شود، به شدت در این زمینه مقاومت می کند . به دلیل کج کار کردی و ناترازیهای جدی که در شبکه بانکی کشور وجود دارد دخل و خرج نظام بانکی با یکدیگر نمیخواند به همین دلیل بانک ها به شدت راغب هستند که تسهیلات خود را در حوزههایی که در آمد زایی بیشتری برای خودشان دارد پرداخت کنند و به همین دلیل پرداخت تسهیلات خرد دچار مشکلات جدی و موانع زیاد است.
به گفته کارشناسان البته که پرداخت تسهیلات بی رویه هم می تواند اقتصاد کشور را با مشکلات فراوان مواجه کند اما بسیاری از افراد هم هستند که به سبب نداشتن ضامن برای دریافت تسهیلات یا برخوردهای متفاوت بانک ها در دریافت ضامن هم اکنون با مشکلات متعددی در حال دست و پنجه نرم کردن هستند مشکلاتی که انتظار می رفت اعتبار سنجی کمی آن را کم رنگ تر کند و این انتظار وجود دارد که در قانون جدید بانک مرکزی بخش نظارتی بانک مرکزی در حوزه دریافت ضامن توسط بانک ها مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
گزارش از کیمیا قلی پور
رفیق دارم میگه تو خارج اگه خواستی وام بگیری
مستقیم برو تو بانک پیش رئیس و کاری با کارمندان زاغارت پشت باجه نداشته باش و اصلا محل سگ هم بهشون نده
اهسته و یواشکی بگو // دو میلیارد برام حور کن // صد تومنش برا خودت
قبل از اینکه فتو کپی شنماسنامه و کارت ملی ات را جور کنی // پول را ریختن بحسابت
به بهانه های واهی به مردم وام نمیدن بعد به خودشون وام های کلان کم درصد میدن !!!
بنده ۳۳ ساله کارمندم هنوز نتوانستم خانه بخرم ! بعد فرزند برادر همسرم ۱۵ ساله کارمند بانکه ، ۲ تا خانه خریده و اجاره داده !!!! در صورتی که پدر و مادرش هنوز اجاره نشین هستن تو شهریار ....
چه خبره تو این مملکت ؟؟؟
همین تبعیض ها و سوء استفاده از اموال مردم باعث شده صدای همه در بیاد .
طرف می بینی یک حقوق بگیر با ماهی ۵ میلیون تا ۸ میلیونه
چون یک قسط ۲ میلونی نداد رتبش شده اخر
اصلا مبنای خوبی نیست
کسانی که هزار میلیارد گرفتند رتیشون خوبه
مطمئنا اون موقعی که بانک ها سلیقه ای عمل می کردند ه به نفع سرمایه دار بودن. هم امروز که اعتبار سنجی میشه مطمئنا اعتبار و میانگین حساب و گردش حساب سرمایه دار ها بالاتره و بهتر وام میگیرن.
کارگرانی مثل من که با حقوق قانون کار و خانه اجاره ای و فقر زندگی رو به سختی میگذرونن نه میتونن وثیقه جور کنن و نه کسی حاضره ضمانت یه کارگر بدبخت رو بکنه.
اختلاف طبقاتی تبدیل به شکاف و گسست طبقاتی در جامعه شده.
خط فقر چند برابر حقوق قانون کار شده
الان کشاورزان برای کاشت به این وام ها احتیاج دارند
چند ماهه پرداختی توسط بانک ها نبوده
صادرات
توسعه تعاون
و ...
زنگ زدم بانک مرکزی میاد شماره بانک مهر به من میده .
نمیدونه اونا حل نکردن که زنگ زدم ب تو .
زنگ میزنی به بازرسی خوزستان بانک قرضالحسنه مهر کلا جواب نمیده .