به گفته کارشناسان، سازمان امور مالیاتی از محل مالیات از خرید و فروش ارز نمی‌تواند هیچ مالیاتی وصول کند و نرخ ۱۰ درصد، مالیات ستانی محسوب نمی‌شود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ طبق قانون مالیات‌های مستقیم، خرید و فروش ارز مشمول مالیات است و براساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، تمامی اشخاص فعال در این بخش مکلف به ثبت نام و پرداخت این مالیات هستند.

علی الحساب مالیات ۱۰ درصدی مذکور شامل فروشندگان و خریداران ارز از طریق روش‌های قانونی برای تهیه ارز از جمله معاملات از طریق سامانه نیما و همچنین خرید ارز مسافرتی نمی‌شود و صرفا به معاملات ارزی اشخاصی تعلق می‌گیرد که با اعلام بانک مرکزی و نهاد‌های نظارتی از روش‌های غیرقانونی با اهدافی همچون سفته بازی و قاچاق ارز صورت می‌پذیرد.

نرخ ۱۰ درصدی اخذ مالیات، امکان پذیر نیست!

احمد غفارزاده کارشناس امور مالیاتی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: طبق ماده ۱۶۳ قانون مالیات‌های مستقیم، مجلس شورای اسلامی به سازمان امور مالیاتی اجازه داده که به نسبتی از آخرین مالیات قطعی شده، مالیات علی الحساب تعیین کند. همچنین معیار مالیاتی که برای خرید و فروش ارز مشخص شده، مالیات قطعی شده‌ای نیست.

مالیات

او افزود: به نظر می‌رسد که سازمان امور مالیاتی معیار تعیین مالیات علی الحساب را به نسبتی از حجم فعالیت قرار داده است، یعنی فروش را مبنا قرار داده و ۱۰ درصد به صورت علی الحساب برای خرید و فروش ارز مالیات تعیین کرده است. این مالیات از نظر قانونی، جایگاه قانونی دارد، اما جزئیات آن هنوز مشخص نشده است. در اطلاعیه اشاره شده که خریداران و فروشندگان ارز مشمول این مالیات می‌شوند، در صورتی که خرید مشمول مالیات نمی‌شود و این فروش است که مشمول مالیات می‌شود.

غفارزاده گفت: مشکل اصلی دیگر این مالیات، نرخ ۱۰ درصدی آن است. زمانی که برای فروش ارز مالیات ۱۰ درصدی اعمال کنیم، برآورد ما این است که این فروشنده از فروش ارز ۴۰ درصد سود می‌کند. یعنی باید در فروش ارز، ۴۰ درصد سود داشته باشد که ۲۵ درصد آن را مالیات دهد، که این امر از محالات است. مگر امکان پذیر است که در صرافی یا از خرید و فروش ارز، ۴۰ درصد سود بدست آورد که ۲۵ درصد آن را به عنوان مالیات به دولت بپردازیم.

این کارشناس امور مالیاتی تاکید کرد: اگر نیت این مالیات، تنظیم گری بازار باشد، با این روش بازار ارز هیچ گاه تنظیم نمی‌شود، بلکه در بازار اخلال ایجاد می‌شود و خرید و فروش شفاف به سمت بازار سیاه می‌رود و قطعا قیمت ارز را نیز بالا می‌برد. اما اگر با شیوه‌ای مناسب یعنی مثلا با نرخ ۰.۱ یا ۰.۲ درصد تعیین می‌کردند، معقول بود، اما نرخ ۱۰ درصد، بازار را به هم می‌ریزد. در عمل نیز سازمان امور مالیاتی از این محل نمی‌تواند هیچ مالیاتی وصول کند. نرخ ۱۰ درصد، مالیات ستانی محسوب نمی‌شود.

درآمد دولت از این مالیات صفر خواهد شد!

او ادامه داد: این مالیات به دنبال تنظیم گری و متعادل سازی بازار بوده و اینکه افرادی که واقعا نیاز ارزی ندارند، به این بازار ورود نکنند. اما این روش کار صحیحی نیست. این مالیات به افرادی که به صورت شفاف در صرافی معامله می‌کنند، اصابت می‌کند، در صورتی که فعالیت صرافی یکی از فعالیت‌های مورد نیاز جامعه ماست.

غفارزاده گفت: همچنین گفته شده از روزی که این اطلاعیه صادر شده یعنی ۱۷ آذر ماه لازم الاجراست. در صورتی که این اطلاعیه‌ها باید در روزنامه‌های رسمی منتشر شوند. اینکه بستر اجرایی آن به چه صورت است، نقش بانک مرکزی و سازمان مالیاتی چیست، مشخص نشده است.

مالیات معاملات ارزی، چه میزان درآمدزایی برای دولت خواهد داشت؟

او تاکید کرد: به نظرم این طرح با عجله انجام شده و کار کارشناسی روی آن انجام نشده است و با اطمینان می‌گویم که از این محل هیچ مالیاتی برای دولت وصول نمی‌شود و هیچ اثر تنظیم گری مثبتی را نیز در بازار ایجاد نخواهد کرد، بلکه اثرات منفی نیز خواهد داشت. اطلاعیه باید جامع باشد، تمام جوانب در آن دیده شده باشد. صرفا یک اطلاعیه صادر می‌کنند که در جامعه چالش ایجاد می‌کند و حتی پاسخگوی افراد مشمول نیز نیست. 

معاملات قانونی ارز مشمول این مالیات نمی شوند

محمد مسیحی معاون درآمد‌های سازمان امور مالیاتی گفت: موضوع مالیات علی الحساب ۱۰ درصدی، شامل حال اشخاصی که با شیوه‌های قانونی به معاملات ارز مبادرت می‌ورزند، نمی‌شود. یعنی اشخاص، فعالان تجاری و اقتصادی که از طریق سامانه نیما دادوستد می‌کنند، همچنین ارز‌های دانشجویی، مسافرتی و به طور کلی تمام اشخاصی که از طریق سازوکار‌های قانونی بانک مرکزی اقدام به مبادله ارز می‌کنند، مشمول این مالیات نمی‌شوند.

او افزود: معاملات ارزی که از طریق صرافی‌ها و سامانه‌های مجاز انجام می‌شود، مشمول این قانون نیست و این مالیات شامل حال اشخاص حقیقی و حقوقی می‌شود که در بازار‌های غیررسمی با هدف سفته بازی و با شیوه سوداگرانه نسبت به معاملات ارزی اقدام می‌کنند. فهرست این اشخاص را بانک مرکزی به عنوان نهاد نظارتی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می‌دهد. فهرست اولیه را از بانک مرکزی دریافت کرده‌ایم، اما نحوه جمع آوری این فهرست، به دلیل مسائل محرمانه قابل بیان نیست.

مسیحی گفت: با افزایش حجم خرید و فروش، درصد مالیات تغییر نمی‌کند و این درصد، بر اساس مفاد ماده ۱۶۳ قانون مالیات‌های مستقیم تعیین شده است که سازمان امور مالیاتی می‌تواند مبتنی بر نقش تنظیم گری و مدیریت بازار، این نرخ را تعیین کند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۲۸ ۲۲ آذر ۱۴۰۰
مثل مالیات از خانه خالی که گرفته نشد چون فهمیدن خودشون صاحب این خونه ها هستند ! مالیات ارز از خودشون بعید !!!! اینها فقط میتونن از شندرغاز حقوق مالیات بگیرند و بس !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۹ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
اقایان مخچه باید دلالی جرم باشد نه آنکه مالیات بگیرید
با دریافت مالیات در اصل به این نو ع فعالیت مخرب وجهه قانونی می دهید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۸ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
سوداگران با دادن مالیات هم بازم سود می کنند اگر راست و حسینی صداقت دارید اسامی افراد رو از بانک مرکزی بگیرید و همه اموالشان را مصادره کنید نه اینکه به نفع خودتان مالیات بگیرید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۸ ۲۲ آذر ۱۴۰۰
با دریافت این مالیات در صدد است در خرید و فروش ارز بازدارندگی ایجاد کند
Iran (Islamic Republic of)
اسماعیل نوغانچی صالح
۱۸:۲۶ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
این دروغهایی که می‌گویید راسته چگونه آقازاده و هزار فامیل را وادار به مالیات میکنید اگر قانون داشت چگونه یک نفر دوازده هزار میلیارد خورده رفته روسیه شما آن را آوردید بدون اسم نام نشان حداقل صدو بیست نفر حامی دارد چرا با کسانیکه راه را باز کردنند از بانک‌ها گرفته تا حراست وبازرسی بانک مرکزی کجا بودنند یک شبه با گونی پول نبرده
Iran (Islamic Republic of)
ع.ا.ق
۱۴:۵۶ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
سوداگران بورس چطور که سرمایه مردم را ظرف چند ماه کامل از بین بردند و به ریش مردم می خندند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۲ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
یبار خبر برسه نقره داغ شدند! همش قراره یه اتفاقی بیفته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۲ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
مالیات خانه های خالی چی شد؟
مالیات دکترها و وکلا چی شد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۹ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
دلالانی که تو بازار اقدام به خرید و فروش خودرو می کنند چی؟
Germany
ناشناس
۱۰:۵۰ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
ان شالله تمامی دلال ها بروند به جهنم و این دنیا هم به سزای اعمالشون برسند.
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۱۰:۴۵ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
آخه کی میاد خودش خودشو نقره داغ کنه ! اکثر این دلالان ارز دست نشانده برخی نورچشمی ها و برخی دولتی ها هستند ! فقط با حرف و وعده میخان بازار رو کنترل کنن که نمیشه
Sweden
hadi
۰۹:۵۵ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
سوداگران همیشه یک قدم جلوتر از دولت هستند
Iran (Islamic Republic of)
اسماعیل نوغانچی صالح
۱۸:۲۸ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
فعلا دولت جلوتر از دلالهاست چون ارز توسط دولت فروخته می‌شودخودرو سکه دلار همش دست دولت هست دلال‌ها رابط آنها هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۲ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
چرا این شرایط رو ایجاد کردید که بتونند سو استفاده کنند؟
Canada
ناشناس
۰۷:۴۹ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
کسانی باید نقره داغ بشن که مملکت رو به این روز انداختن. 4 تا دلال دوزاری چیکار میتونن بکنن؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۹ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
انشاله همه کسانی که با خرید و پنهان کردن طلا و دلار باعث گرانی همه کالاها شده اند بزودی زود نابود شوند
Germany
ناشناس
۰۷:۱۵ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
خوب دلال پول مالیات رو هم از مردم عادیدمیگیره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۲۱ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
ببیتیم و تعریف کنیم ، اینقدر کارت بانکی بیکار و مردم نیازمند وجود دارد که اجاره بدهند فوقش میخواهند بروند زندان که اونجا هم یک لقمه نون پیدا میشه بدن بخورن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۷ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
دلار کف خیابان خرید و فروش میشه از کی میخواید مالیات بگیرید
اون 5 نفر بدبخت رو هم اگه تا حالا اعدام نکردید آزاد کنید برن خونه هاشون
نا کارآمدی رو نمیتونی گردن دلال بندازی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۷ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
لابا ابن حرفها چیه دلار شده مافیا خود دولت داره نوسان ودرامد کسب میکنه از ملت واسه کسری بوجه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۱ ۲۰ آذر ۱۴۰۰
و البته دولت از هر راهی حتی به قیمت قبول رسمی معاملات ارز توسط دلالان قیمت آن(با مالیات ستانی) رسمی و برای خود درامد کسب می کند و به عواقب آن و فشار اقتصادی که مردم را له می کند توجهی ندارد!!
United States of America
علی
۲۳:۴۶ ۲۰ آذر ۱۴۰۰
طلا فروشان سرپایی هم باید مالیات بدهند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۶ ۲۰ آذر ۱۴۰۰
سلام.از دولت جناب آقای رئیس جمهور گرامی می‌خواهیم واردات خودرو بدون تعرفه گمرکی برای عموم مردم آزاد کنند تا انحصار داخلی شکسته و گرانی بیسابقه دههابرابری خودرو که در دولت تدبیروامید درست کردند و کمی ادامه یافت کاهش شدید یابد،اگر برای جان و مال مردم ارزش قائل هستند واردات خودرو را آزاد کنند،از نمایندگان مجلس می‌خواهیم نماینده مردم باشند نه نماینده جیب خود و قانون جدید واردات خودرو بدون تعرفه گمرکی برای عموم مردم را آزاد کنند،تا به احتکار و گران‌فروشی خودروسازان داخلی پایان داده شود،یقین داشته باشید قیمت‌ها کاهش شدید خواهد یافت.ن.گرمی.باتشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۲ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
آقاجون اینکار نخواهد شد چون دولت و مجلس ( شریک ) دزدی های خودروسازان هست. در تمام دنیا تولید خودرو هست ولی هیچ کشوری عوارض گمرکی و مالیات و ... هزار درصدی برای واردات نگذاشته اند و رقابت ایجاد کرده اند
Iran (Islamic Republic of)
بندرعباسی
۲۱:۴۷ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
بزرگواردرهمه خبرها همین خواسته رامطرح میکنید خیلی خوبه ولی بعیدمیدونم کسی توجه کنه.نفس کارزیباست
United States of America
ناشناس
۲۳:۴۴ ۲۰ آذر ۱۴۰۰
اینده معلوم میشود انکه نقره داغ میشود مردمند یا دلالان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۲ ۲۰ آذر ۱۴۰۰
این قانون به نظرم فقط جنبه تبلیغاتی داره و تاثیر خاصی نه روی قیمت ارز میگذاره و نه روی درامد دولت از مالیات سوداگران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۱ ۲۰ آذر ۱۴۰۰
اعدام
آخرین اخبار