معتادان متجاهر، جا و مکان خاصی ندارند و لازم است مدیریت شهری و دیگر نهاد ها از جمله بهزیستی فکری به حال این افراد کنند.

به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، چالش‌ها و آسیب‌های اجتماعی همیشه و در همه جا کم یا زیاد وجود دارد و نمایان است که این آسیب‌ها البته انواع مختلفی دارند و تعدادشان هم کم نیست اما شاخه‌ای از آن‌ها به افرادی متصل می‌شود که علاوه بر ضرر و زیان جسمی و روحی، امنیت یک محله یا یک شهر را بهم می‌زنند و ممکن است با وجودشان در یک مکان اتفاقات ناگوار رخ دهد و عواقب سخت بسیار زیادی هم داشته باشد، بله! منظور معتادان هستند اما این‌بار هدف گزارش ما افرادی هستند که در گوشه کنار خیابان‌ها، پارک‌ها و یا حتی زیرپل و... حضور دارند که در اصطلاح به آنها معتادان متجاهر گفته می‌شود در زمان‌های گذشته این دسته از معتادان به نوعی مجرم شناخته می‌شدند اما رفته رفته با افزایش اطلاعات پزشکی و درمانی مقرر شد که دیگر مجرم تلقی نشوند و بیمار اعلامش کنند که طبیعتا هر بیماری نیاز به درمان و رسیدگی دارد.

تاپ/

آمار و ارقام درباره این افراد هرروز دستخوش تغییر است برای مثال آمار‌های اخیر نشان می‌دهد که حدود ۳۹۰ هزار معتاد در سطح شهر تهران وجود دارد که ۲۰ هزار نفرشان متاسفانه معتاد متجاهر هستند که به نظر می‌رسد این عدد کم نیست و حتی تعداد کمی از این معتادان هم می‌توانند اثرات مضر و جبران‌ناپذیری برای پایتخت داشته باشند.

در این راستا سرهنگ عبدالوهاب حسنوند رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ اعلام کرده که «از ابتدای سال ۱۴۰۰ قریب به ۲ هزار معتاد متجاهر در سطح شهر تهران ساماندهی شدند، در خصوص جمع‌آوری همچنان در نقاط آلوده شهر تهران، حاشیه اتوبان‌ها، کنارگذر جاده‌ها و مناطق آلوده شوش، هرندی و مولوی در حال فعالیت هستیم البته تعداد معتادان متجاهر در فصل گرما در تهران بیشتر است.»

اما به راستی دلیل وجود چنین افرادی در جامعه چیست؟ شاید یکی از دلایلی که باعث افزایش تعداد معتادان متجاهر می‌شود این است که افراد در خانواده آموزش ندیده اند و همین موضوع باعث می‌شود که به محض روبرو شدن با چنین معضلی، فرد معتاد را طرد کنند و او نیز در جامعه هم با طرد اجتماعی روبرو می‌شود و بهتر است که روانشناسان و جامعه شناسان این موضوعات را بیشتر مورد مطالعه قرار دهند و خانواده‌ها را با چنین آسیبی آشنا کنند زیرا برخورد با یک بیمار علاوه بر صبر و تحمل، اطلاعات و تخصص هم می‌خواهد.

تاپ/ حضور معتادانی از نوع متجاهر در پیج و خم خیابان‌های پایتخت/ امنیت شهروندان چقدر جدی گرفته می‌شود؟

معتادان متجاهر وقتی در داخل شهر پرسه می‌زنند حتی مردم هم با آنها برخورد خوبی ندارند و هنوز نمی‌دانند چگونه باید با یک معتاد متجاهر برخورد شود، بسیاری از روانشناسان معتقدند که «همه افراد و آدم ها و حتی آنها که درگیر اعتیاد هستند نسبت به حفظ جانشان اهمیت می دهند هیچ آدمی راضی نیست که اتفاقی برایش بیفتد، آسیب ببیند یا فوت شود در نتیجه این اتفاقات می تواند تاثیر منفی بیشتری  روی افراد درگیر اعتیاد داشته باشد و با طرد شدن و بی توجهی از سوی خانواده هایشان به ویژه در این شرایط بیش از پیش به سمت مصرف بیشتر سوق پیدا کنند.»

علاوه بر این لازم است که مسئولان در حوزه و نهادهای درگیر با این موضوع نگاه ویژه تری نسبت به اعتیاد داشته باشند.

30 فروردین امسال بود که علی قناعت کار، معاون دادستان و سرپرست دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۲۴ تهران از در دستور کار قرار گرفتن اجرای طرح پاکسازی شهر تهران از معتادان متجاهر خبر داده بود اما متاسفانه هنوز هم آنطور که باید، به این موضوع رسیدگی نمی‌شود به طوری که در بسیاری از محلات و مناطق، مردم ساکن در آنجا برای رفت‌و‌آمد هم ترس دارند و جرات نمی‌کنند که فرزندان خود را تنها بگذارند خارج از خانه بروند زیرا این صحنه‌های زشت که در حضور کودکان و بانوان در حال رقم خوردن است  اگر تکرار شوند، مشخص نیست که کودکی که هر روز از مقابل این افراد عبور کرده و با دقت به اعمال معتادان نگاه می‌کند، چه سرنوشتی در انتظارش خواهد بود.

تاپ/ حضور معتادانی از نوع متجاهر در پیج و خم خیابان‌های پایتخت/ امنیت شهروندان چقدر جدی گرفته می‌شود؟

در این راستا، شهرداری تهران مدعی است که گرمخانه‌هایی را برای اسکان چنین افرادی در نظر گرفته شده و معتادان متجاهر می‌توانند به راحتی به گرمخانه‌ها مراجعه کنند اما دوری این مراکز از پاتوق‌های آسیب‌دیدگان موجب شده تا خیلی‌ها از خیر استفاده از این مراکز بگذرند. البته شهرداری خودروهایی برای انتقال این افراد اختصاص داده اما به نظر می‌رسد نتیجه چندانی نداشته است.

مهتادان از گرمخانه ها استقبال نمی کنند

سیدمالک حسینی مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، اعلام کرد که «گرمخانه‌ها یا مراکز کاهش آسیب اگر نزدیک تجمع افراد بی سرپناه یا پاتوق‌ها نباشد، با استقبال زیادی روبه رو نخواهد شد. این موضوع نیاز به پژوهش زیادی دارد که اگر این مراکز از این مناطق خارج شوند آسیب باقی می‌ماند یا خیر. درواقع اگر این مراکز را از پاتوق‌ها جمع کنیم اگر آسیب توسعه پیدا نکند کاهش هم پیدا نخواهد کرد.»

علاوه بر این متاسفانه تعداد گرمخانه‌های تهران هم زیاد نیست و باید شهرداری تهران برای این موضوع همراه با بهزیستی فکری کند زیرا شاید این گرمخانه‌ها تنها سوی امید برای معتادان متجاهر باشد به همین دلیل نباید این روزنه کوچک را از آنها دریغ کنیم همچنین برای جمع‌آوری چنین معتادانی پای نیروی انتظامی هم در میان است.

روز گذشته سردار حسین رحیمی رئیس پلیس پایتخت خبر داد که « بحث جمع آوری معتادان متجاهر با پلیس است، اما باید مکان مناسبی برای نگهداری و بازپروری این افراد وجود داشته باشد و از ابتدای هفته قبل بالغ بر ۵ هزار معتاد متجاهر شناسایی و به مراکز بازپروری تحویل داده شدند.» حال بهتر است امنیت مردم بیش از پیش برای شهرداری، نیروی انتظامی و بهزیستی مهم تلقی شود تا مردم رضایتمندی داشته باشند.

تاپ/ حضور معتادانی از نوع متجاهر در پیج و خم خیابان‌های پایتخت/ امنیت شهروندان چقدر جدی گرفته می‌شود؟

زاکانی: مشکلی با جمع آوری معتادان از سطح شهر حل نمی شود

در این خصوص علیرضا زاکانی شهردار تهران هم در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت که «مسئولیت مستقیم با شهرداری نیست و به بهزیستی و سایر دستگاه ها برمی گردد، ما برای کاهش این تعداد از معتادان متجاهر یکی از قرارگاه های خودمان را معطوف به همین موضوع گذاشتیم البته با جمع آوری مشکل حل نمی‌شود، امیدواریم شهر را از این وضعیت اصلاح کنیم.»

وی ادامه داد: این افراد حتی یک نفرشان هم برای ما زیادی است، ما مسئولیتهای خودمان را ناظر به آنها باید بپذیریم زیرا آنها به نوعی فراموش شده‌اند همچنین باید مایه تاثر من و امثال من به عنوان مسئول باشد که این تعداد معتاد متجاهر وجود دارد.

 ما برای پیگیری این موضوع به سراغ ساکنان خیابان بهشت هم رفتیم،

ناصر امانی عضو شورای شهر تهران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، تاکید کرد که « حضور معتادان متجاهر در تهران موضوع بسیار مهمی است که تاثیر آنچنانی در امنیت مردم دارد و همچنین روز گذشته هم سردار رحیمی بر این موضوع تاکید داشتند به همین دلیل لازم است تمام تمهیدات و برنامه‌ها برای کاهش تعداد معتادان متجاهر انجام شود.»

حال با توجه به تاکیدات مسئولان بر این موضوع شاید لازم است تا برنامه‌ها بیشتر در قالب تحقق ارائه شود نه اینکه تنها شعار یا وعده‌ای بدهیم؛ باید منتظر ماند و دید شهردار جدید تهران چه تدبیری برای این معضل دارد و آخر این حکایت به کجا می‌رسد...!


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۸ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
آفرین به شهرداری و کمیته امداد و بهزیستی و پلیس و دادگستری و بقیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
اگر یک دادستان مقتدر مثل صادق خلخالی داشتیم، کسی جرئت معتاد شدن نمی کرد
Iran (Islamic Republic of)
م
۱۵:۲۷ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
اون که خودش معتاد بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۷ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
دژمن...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۳ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
خوووشبختانه با تدابیری که اندیشیده شده ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۷ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
اعتیاد و طلاق کارتون خوبی و زنان خیابانی علتش فساد است مخصوص کشور ما با این همه منابع
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۹:۰۹ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
معمولا معتادان اذیت و آزاری به مردم نمی رسانند ، الان باید از اراذل و اوباش ترسید
United States of America
ناشناس
۰۸:۵۸ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
تبریک به پلیس و دادگستری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۳ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
ببنیم دولت جدید، شهرداری جدید و قوه قضاییه جدید چه کار می کنه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
مثل قبلی ها دعا می کنه
Iran (Islamic Republic of)
saeid
۰۸:۳۳ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
متاسفانه در محله ی هاشمی و دستغیب منطقه 9 و یا حتی منطقه 10 پر از معتاده. تا چشم کار میکنه پر از معتاده. خدا لعنت کنه باعث و بانی این همه جوون معتاد در کوچه و خیابونو. آدم از ترسش نمیتونه زن و بچشو بیرون از خونه در محله بیاره بیرون.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۷ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
جوان هایی که باید سر کار باشن و چرخ اقتصاد بچرخه افتادن گوشه خیابونا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۶ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
دیدن این تصاویر در سطح شهر جای تاسف داره
Iran (Islamic Republic of)
نیکی
۰۸:۲۰ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
دولت با اینهمه نیرو امکانات و قدرت حریف تعداد اندکی ساقی مواد نمیشود معتادین با ساقی هایشان معتاد هستند باید ریشه ساقی خشک شود تا اعتیاد جامعه کنترل شود وگرنه با جمع آوری چند نفر معتاد وآزاد سازی بعد از مدت کوتاهی دردی از جامعه کم نمیکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۸ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
واقعا معتادان چهره شهر خیلی بد کردن و اگر اشتغال وجود داشت قطعا تعداد کمی از افراد به سمت اعتیاد میرن .
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۰۷:۴۳ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
بنام خداوند جان و خرد :
متاسفانه در تمامی شهرها همچونین صحنه های اسفناکی مشاهده می شود و از مسئولان و مدیران شهرداریها و پلیس محترم و قوه قضائیه عادل عدالت گستر تقاظا داریم تمامی معتادان متجاهر به مواد مخدر عفیونی و الکلی کارتونخوابهای همه شهرهای کشور را جمع آوری کنند و اگر نمی توانید حال روزشان را خوب کنید در اماکنی دور از شهرها ازشان نگهداری کنید که نتوانند وارد شهر ها شوند و برای مردمان شهر ها ایجاد نا امنی کنند و چهره شهرها را بسیار جلف و زشت وو چندش آور و زننده کنند با حرکات و رفتار ناشایسته متجاهرانشان.