به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، شوراهای اسلامی به عنوان یک نهاد مردمی فعالیت خود را از سال ۷۸ آغاز کردند و امسال و همزمان با انتخابات ریاست جمهوری بنا است اعضای جدید این شورا برای دوره ششم از سوی مردم انتخاب شوند.
شوراها طی پنج دوره گذشته با فراز و نشیبهای متعددی مواجه بوده و با کمک شهرداریها و حمایتهای دولتی، در حوزههای مختلف عمرانی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی گامهای مختلفی را برداشتهاند.
داوطلبان عضویت در شوراهای اسلامی پس از نام نویسی و بررسی سوابق و تایید صلاحیت از سوی هیاتهای اجرایی و نظارت، با بیان دیدگاهها و برنامههای خود، خودشان را در معرض انتخاب شهروندان قرار میدهد تا برای یک دوره چهارساله بر صندلی نمایندگی شورای شهر تکیه زنند.
انتخابات شوراها تنها انتخاباتی در کشور است که شورای نگهبان بر آن نظارتی ندارد و این انتخابات با نظارت مجلس شورای اسلامی برگزار میشود.
بر اساس اصل ۱۰۰ قانون اساسی، شوراهای اسلامی شهر و روستا با هدف پیشبرد سریع برنامههای اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی شکل میگیرند و اعضای آن را مردم انتخاب میکنند.
بیشتر بخوانید
شوراهای اسلامی مردمیترین نهادی هستند که از بطن مردم برخواسته و این روزها حضورافراد متخصص و متعهد در این نهاد مردمی از یک طرف و شور حضور مردم در پای صندوقهای رای از سوی دیگر بیش از هر زمانی ضرورت دارد.
شرایط کرونایی که تبلیغات انتخابات رنگ و بوی کاملا مجازی به خود گرفته و شور و اشتیاق مردم و داوطلبان در فضای مجازی تبلور یافته، جلب مشارکت حداکثری مردم برای انتخابات موضوع مهمی است که رسانههای بیگانه برای کمرنگ کردن آن هدفمند وارد عمل شده اند.
جدا از انتخابات مهم و سرنوشت ساز ریاست جمهوری که آینده کشورمان به آن گرهای ناگسستنی خورده است، نمیتوان از اهمیت نقش شوراهای اسلامی در ایجاد تحول، عمران و ابادانی مناطق شهری و روستایی غافل شد.
اصل ششم قانون اساسی اداره کشور جمهوری اسلامی ایران را متکی به آرای عمومی میداند که از راه انتخابات یا همه پرسی تعیین شده است.
اصل هفتم هم طبق دستور قرآن کریم (وامرهم شوری بینهم) شوراها را از ارکان تصمیم گیری و اداره کشور میداند؛ لذا خرد جمعی شوراها میتواند در رسیدن به اهداف بزرگ در جای جای ایران اسلامی سرعتی مضاعف ایجاد کند.
با توجه به نقش نظارتی شوراها در قبال شهرداریها و تصویب برنامههای کوتاه مدت و بلند مدت مدیریت شهری و نظارت بر حسن اجرای آنها از سوی اعضای شورای شهر، حضور افراد دارای تخصص و صلاحیت در شوراها کمک بسیاری به موفقیت برنامهها و اهداف پیش رو برای عمران و آبادانی شهرها و روستاها میکند.
از نگاه کارشناسان، حضور افراد متخصص، کارآمد، متعهد و دلسوز در عرصه مدیریت شهری میتواند روند توسعه پایدار در شهرها را شتاب بخشد و این مهم با حضور افرادی با تخصصهای مرتبط با حوزههای مختلف شهری که توسط شهروندان انتخاب میشوند رقم خواهد خورد.
مقام معظم رهبری در نخستین سالروز تأسیس شورا فرمودند: "خدای متعال را شکرگزاریم که در انتخابات شوراها یک نهاد دیگر برای خدمت به مردم تأسیس شد و ملت ایران یک گام دیگر به تحقق کامل قانون اساسی مترقی جمهوری اسلامی نزدیک گشت".
از مهمترین وظایف شوراها انتخاب شهردار برای مدت چهار سال، بررسی و شناخت کمبودها، نیازها و نارساییها در حوزه شهری و روستایی، نظارت بر حسن اجرای مصوبات شورا و طرحهای مصوب در امور شهرداری، همکاری با مسئولان اجرایی، نهادها و سازمانها و برنامهریزی در خصوص مشارکت مردم در انجام خدمات اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی است.
اکنون که در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ هستیم، امیدواریم با توجه به نقاط قوت و ضعفی که در شوراهای گذشته دیده شده، شاهد گامهای موثری برای تحقق اهداف شورای ششم از سوی افراد متعهد و متخصصِ برگزیده از سوی مردم باشیم.
بررسی و ترسیم چشمانداز این اولویتها برای شورای ششم، می تواند شورای شهر را هرچه قویتر و مستحکمتر در اجرای وظایف و کارکردهای خود قرار دهد.
توجه به این موارد قطعاً باعث تحول، پویایی و رشد همه جانبه شهر خواهد شد.
مدیریت شهری نیازمند تصمیمهای سنجیده، تدبیر و برنامه ریزی است و این مهم منوط به برخورداری هر شهر از شورایی توانمند و با برنامه است.
نگاهی به کارنامه شوراهای اسلامی شهر و روستا، اهمیت تقویت این نهاد مردمی و نزدیک به عموم را بیش از هر زمانی مشخص میکند.
هرجا که شوراهای اسلامی کارآمد از سوی مردم انتخاب شده، عمران و توسعه شتاب گرفته و هرجا عملکرد شوراها دستخوش حواشی شده و ضعیف بوده چیزی جز هدررفت فرصتها و تضعیف جایگاه شهرداری و شورا به ارمغان نداشته است.
نمیتوان بدهیهای میلیاردی بسیاری از شهرداریها، حقوق معوقه کارکنان شهرداریها، عدم ایجاد درآمد زایی پایدار و حتی تحت الشعاع قرار گرفتن خدمات شهری و عمرانی و بی برنامگی برخی از شوراها در انجام امور محوله را کتمان کرد؛ لذا در شرایطی که در برخی مناطق جایگاه شوراها به شورای شهرداری تنزل پیدا کرده، باید با انتخاب افراد متعهد، متخصص به امور، مجرب و کارآمد ضمن تقویت جایگاه این نهاد مردمی، برای تحول در مدیریت شهری و روستایی اقدام کرد.
شورای اسلامی شهر و روستا فضایی تخصصی برای سیاستگذاری در زمینههای مختلف شهری، فرهنگی، اجتماعی و ورزشی است که حضور نامزدهای متخصص و نخبه را میطلبد تا توسعه در این حوزهها متناسب با ظرفیتها محقق شود.
هر نقطه از کشور نیازمند سیاستگذاریها و تصمیمگیری بر اساس نیازهای خاص خود است. از این رو شوراهای اسلامی شهر و روستا ایجاد شد تا در جایگاه پارلمان شهری یا روستایی، به بررسی نیازهای مختلف محل خود و ایجاد زمینه برای رفع آن بپردازد.
نخبگان و متخصصان هر شهر و روستا با حضور خود در کمیسیونهای مختلف زمینه ساز اتفاقات مهم در محدوده شهر و یا روستا هستند، اما در صورتی که اختیارات قانونی آنان افزایش یابد و مهمتر اینکه عرصه انتخابات تنها نخبگان شهر را در خود ببیند.
البته وظیفه اعضای شوراها نیز اجتناب از نزاعهای سیاسی و زورآزمایی جناحی و پرداختن به فعالیتهای تخصصی است تا انرژی و زمان شهر به جای تنشها و لجبازیهای سیاسی، صرف ایجاد یادگارهای ارزشمند از هر دوره شورای اسلامی شهر شود.
با نزدیک شدن به انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، تبلیغات خانه به خانه داوطلبان بیشتر شده است کمااینکه در فضای مجازی نیز عدهای با انتشار پوستر و مطلب و بیان اهداف خود درصدد جلب آرای مردم هستند؛ لذا در شرایطی که در برخی مناطق جایگاه شوراها به شورای شهرداری تنزل پیدا کرده، باید با انتخاب افراد متعهد، متخصص به امور، مجرب و کارآمد ضمن تقویت جایگاه این نهاد مردمی، برای تحول در مدیریت شهری و روستایی اقدام کرد.
انتخابات در واقع تجلی آزادی، استقلال و مردم سالاری دینی در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است و حضور پرشور مردم در پای صندوقهای رای در بیست و هشتم خرداد در واقع اقتدار، عزت و وحدت ملی را به نمایش میگذارد.
دشمنان با القای ناامیدی و تکیه بر مشکلات اقتصادی سعی دارند تا حضور مردم در انتخابات را کم رنگ کنند و حضور پرشور مردم، دشمنان را در رسیدن به اهداف شومشان ناکام خواهد کرد و مشروعیت و مقبولیت نطام جمهوری اسلامی را نشان میدهد.
انتخابات یک وظیفه ملی و شرعی است و وظیفه هر ایرانی در پاسداشت خون شهدا حضور در پای صندوق رای است و انتظار میرود مردم ایران بیست و هشتم خرداد بار دیگر با حضور حداکثری در انتخابات با انقلاب و آرمانهای انقلاب تجدید میثاق خواهند کرد و دشمنان را زمین گیر میکنند.
انتهای پیام/ش