به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مطابق آمار بررسی شده، کارشناسان به این نتیجه دست یافته اند که ایران طی چند سال اخیر به سمت سالمندی در حال حرکت است و مطابق سازمان جهانی بهداشت، جمعیت ایران در سال ۲۱۰۰ میلادی به ۳۰ میلیون نفر خواهد رسید که این موضوع بسیار برای آینده ایران «خطرناک» است.
«مشکلات معیشتی و تهاجم فرهنگی» شاید یکی از مهمترین موضوعاتی است که باعث میشود جمعیت ایران به سمت پیری در حال حرکت باشد، در واقع جوانان ایرانی برای فرار از این مشکلات با خیال خام خود راهی دانشگاهها میشوند تا بتوانند متناسب با رشته تحصیلی شان جذب بازار کار شوند و سپس با دریافت دستمزد بالا ازدواج کنند، اما به گفته مسئولان و روسای دانشگاهی ۴۰ درصد فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار هستند که همین عامل باعث میشود تا آنان ذهن خود را از ازدواج دور کرده و تنها دغدغه شان تامین نیازهای اولیه زندگی باشد، به همین علت جمعیت کشور روز به روز به سمت کهنسالی سوق پیدا می کند.
یکی از معایب ازدواج دیرهنگام این است که افراد دیگر تمایلی به فرزندآوری از خود نشان نمیدهند، منظور از نرخ باروری کل تعداد فرزندانی است که جانشین والدین میشوند.
اگر این شاخص کمتر از ۱ / ۲ فرزند باشد، به معنی کاهش تدریجی جمعیت و در نهایت انقراض نسلی است.
شهلا کاظمی پور، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: گذار باروری در ایران متناسب با تحولاتی بوده است که در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و برخی ابعاد سنتی خانواده به وقوع پیوسته و به تغییراتی در نگرشها و ایده آلیهای مرتبط با ازدواج و باروری و همچنین رفتارهای باروری منجر شده است. با توجه به مباحث فوق افزایش زاد و ولد در ایران به یک دغدغۀ سیاستی مهم تبدیل شده است.
او افزود: دلیل این توجه و حساسیت به چالش احتمالی ناشی از کاهش رشد جمعیت در آینده و کمبود نیروی انسانی کافی و به خصوص نیروی جوان در حوزۀ اقتصاد مربوط میشود به گونهای که انتظار میرود در دهههای آتی، معضل پیری جمعیت و تمام مشکلات مترتب با آن مانند فشار مالی بر دولت برای تأمین حقوق، بیمههای بازنشستگی و تأمین هزینههای بهداشت و درمان سالمندان فزونی مییابد.
کاظمی پور تاکید کرد: لذا باید برنامه ریزی جامعی در سیاستهای جمعیتی کشور صورت گیرد. از این رو، گرایش به سمت اعمال سیاستهای مشوق رشد جمعیت و ترغیب مردم به افزایش باروری از طریق بزرگتر کردن بعد خانواده موجه به نظر میرسد و میتوان در قالب یک برنامه ریزی جامع و کامل به اهداف تعریف شده دست یافت و جامعه را از معضلات احتمالی آتی دور نگه داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: براساس نتایج به دست آمده از این پژوهش اگر مداخلات و برنامه ریزیهای جمعیتی موثر واقع شود و رشد جمعیت کشور از آهنگ رشد آهسته پیروی کند و از وقوع رشد منفی جمعیتی پیشگیری شود در نهایت به یک رشد متعادل جمعیتی دست خواهیم یافت. در صورت جلوگیری از کاهش بیشتر باروری و ارتقاء متناسب آن به کمی بیش از حد جانشینی، هرگز با رشد بی رویه جمعیت مواجه نخواهیم شد در این صورت است که میتوان از به هم خوردن موازنه ساختار سنی جمعیت جلوگیری کرد.
او بیان کرد: بر اساس نتایج مرکز آمار ایران و سازمان ملل متحد، در سال ۱۳۸۵ این رقم برای کل کشور ۸ / ۱ فرزند بود به این معنا، ۱۸ فرزند با ۲۰ نفر از والدین جایگزین میشد که ۲ نفر کمتر از حد جانشینی است. این میزان در سال ۱۳۹۸ به حدود ۷ / ۱ فرزند برای هر مادر رسید و همچنان در حال کاهش است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: در نتیجه رشد جمعیت کشور نیز طی ۳۰ سال گذشته سیر نزولی داشته و پیش بینی میشود که اگر این روند ادامه داشته باشد در سال ۱۴۲۵ رشد جمعیت کشور به صفر رسیده و پس از آن منفی شود.
محمود مشفق عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی، درباره سوق پیدا کردن جمعیت کشور به سمت پیری اظهار کرد: بحث «سالخوردگی جمعیت» یک موضوع کلان روند جهانی است که در اثر انتقال جمعیتی اتفاق میافتد.
او افزود: به تدریج تمامی کشورهایی که وارد انتقال جمعیت میشوند «پیری جمعیت» را تجربه خواهند کرد، در حال حاضر کشورهای اروپایی و کشورهای توسعه یافته و کشورهایی که با تاخیر بیشتری دچار گزار جمعیتی میشوند، مانند: ژاپن و کشورهای اروپای شمالی دارای جمعیت سالخورده هستند.
مشفق تصریح کرد: بحث پیری جمعیت یک مسئله جهانی بوده و تنها مختص ایران نست که در مسیرگذار جمعیتی اتفاق میافتد.
او درباره تهدید یا تخریب بودن سالخوردگی جمعیت گفت: سالخوردگی جمعیت در صورتی تهدید محسوب میشود که در دو زمینه برای آن غیر فعال باشیم یا سیاست گذاری نکنیم، برای مثال اگر آمادگی لازم را برای افزایش جمعیت سالمند در کشور نداشته باشیم در اینصورت جمعیت مان روز به روز پیرتر خواهد شد؛ همچنین ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور حداقل تا سال ۲۰۵۰ با روند کنونی سالخورده خواهند شد که یک پنجم جمعیت را شامل میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به جوابگو بودن امکانات و زیرساختهای رفاهی، اقتصادی، بهداشتی و بیمارستانها برای جمعیت کنونی اظهار کرد: تا سال ۲۰۵۰ جمعیت کشور به بالای ۶۵ سال خواهد رسید که با آمادگی لازم میتوان این موضوع را مدیریت کرد، در غیر اینصورت با معضل بزرگ در کشور مواجه خواهیم شد.
مشفق با بیان اینکه باید به تعبیر ساختاری جمعیت بپردازیم، تاکید کرد: برای مثال، برآورد شده تا میزان باروری کنونی کل کشور تا سال ۱۴۰۰ حدود ۱.۸ باشد، اما در حال حاضر این آمار تا حدودی پایینتر از نرخ ذکر شده است.
او گفت: اگر با اتخاذ سیاست گذاریهای مستقیم و غیر مستقیم میزان باروری کل را همانگونه که در سیاستهای کلان جمعیتی کشور وجود دارد، در سطح جانشینی یا فراتر از آن حفظ کنیم، میتوانیم ساختار جمعیتی خود را در بلند مدت به سوی توازن و تعادل ساختاری برسانیم؛ بنابراین با تعادل ساختاری جمعیت و حفظ باروری و سیاستهای پیشرفتانه برای مقابله با سالخوردگی جمعیت میتوان قدم برداشت.
عضو هیئت علمی درباره سیاستهای پیشرفتانه مقابله با سالخوردگی جمعیت گفت: سیاستهای پیشرفتانه به معنای این است که تا قبل اینکه مسئله اجتماعی تبدیل به بحران اجتماعی شود برای آن تدابیر و اندیشههای لازم در نظر گرفته شود، از آن جایی که ۸۰ تا ۹۰ درصد سالمندان تا سال ۲۰۵۰ درشهرها زندگی خواهند کرد بنابراین زیرساختهایی را اختصاص داده ایم تا این افراد امکانات رفاهی شهر را داشته باشند و بتوانند از آنها استفاده کنند.
مشفق اضافه کرد: اگر بتوانیم بحث خانههای سالمندان و توانمندسازی خانوادهها برای حمایت و مراقبت از سالمندان را برنامه ریزی کنیم دیگر مشکلاتی در این زمینه نخواهیم داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی درباره تاثیر تحصیلات بر سوق پیدا کردن ازدواج دانشجویان گفت: هم اکنون تحصیلات در کشورما از موانع فرزند آوری شده است، اکثر افراد به خصوص بانوان تمایل زیادی به ادامه تحصیل برای ارتقای موقعیت اجتماعی خود دارند و به دنبال تحرک اجتماعی صعوی هستند؛ بنابراین اگر بتوانیم شرایطی را فراهم کنیم تا افراد بتوانند با مدارک تحصیلی پایینتر به خواستههای اقتصادی خود دست پیا کنند، در اینصورت تعدیل در کاهش سن ازدواج و کاهش در سن باروری اثر مثبت خواهد گذاشت.
دفاع درباره سیاستهای جمعیتی مبتنی بر طیف متنوعی از موضوعات مهم مانند تحلیل داده ها، برنامه ریزی استراتژیک، برآورد هزینه ها، تولید دانش از طریق تحقیقات عملیاتی است که مسئولان باید با فراهم کردن زمینه اشتغال دانشجویان و تحقق سیاستهای درست آنها را به سمت و سوی ازدواج و در نهایت فرزند آوری سوق دهند.
بیشتر بخوانید
لازم است تا با فراهم کردن شرایطی استفاده از مدارک تحصیلی فوق دیپلم هم برای اشتغال کارساز باشد و دیگر نیازی به مدارک کارشناسی و ارشد نباشد تا دانشجویان بتوانند در سنین مناسب ازدواج کنند و فرزند آوری داشته باشند، متناسب سازی مدرک تحصیلی با موقعیت شغلی برای دریافت حقوق و دستمزد خوب راهکاری مناسب در جهت جلوگیری از پیری جمعیت است.
انتهای پیام/
چه زمان جنگ چه تولد چه امنیت حقوقش خانم ها میگیرن امنیت کشور با مردا هست به همونا (خانم ها) بگین امنیت کشور هم بر قرار کن
کشور از گذشته تا به اینده مسئول و دلسوزی نداشته و نخواهد داشت ک بخاد به این چیزا فکر کنه هر کی اومدجیبشو پر کردو رفت ی خرابه ای گذاشت برای دولت بعدی دولت جدیدم ک همه کاسه کوزها روسر دولت قبلی میشکنه پس این وسط الحق و النصاف کسی دلش برای این کشورو ایندش نسوخته واقعا نسوخته
در وحله دوم
حضرات و مسولان این مملکت کی به کارشناسا بها داده حرف و ایده هاشون رو گوش داده کحالا بار دوم باشه
بیچاره ها فقط ی هشداری میدن یا مث شما مصاحبه ای باهاشون میکنن هیچکی هم محلی بهشون نمیزاره
اقا از گذشته تا ب اینده وضع این کشور بدتر و بدتره ک بهتر نیس
# نه به فرزندآوری
گذشته از مشکلات اقتصادی. این هم یه مشکله که بخاطر مشکل اقتصادی پیش میاد.
حتما نباید خودتو بشناسی که ؟ ببین اگه خودتو نمیشناسی ، یکیرو هم پیدا کن خودشو نشناسه ،
# منطقی
کشورهای عقب مانده حوزه خلیج فارس به زوج های جوان خانه رایگان و هزینه هزدواج بلاعوض می دهند
دهه ۶۰ نابود و افسرده و سرخورده شد.
جمعیت زیاد؛ یک ارزش محسوب میشود و چون از نظر قران کریم جمعیت زیاد ارزشمند است ؛ پس باید وحتما این ارزش با رشد جمعیت حفظ و ماندگار شود .
اخرش یکنفرمیاد برای ملت سخنرانی میکنه
تنهاتدبیردرایران اینکه چکارکنن ملت بیشتررپول بدن تا بالا نشینان خوشترباشن وپولدارتر
دیگه مرغ هم نمیشه خورد، میوه هم نمیشه خرید، لباس و شلوار و کفش که هیچ، خودتون قضاوت کنید
نون شب ندارم
میگه بچه
10 سال سابقه بیمه دارم به خاطر کرونا بیکار شدم رفتم دنبال کار برا حقوق میگه 2 تومن بیمه هم نیستی در صورتی که من سال 94، 2 تومن می گرفتم
شما اول بیا زیر ساخت درست کن بعد بگو
مثلا اول مغازه پیتزا فروشی بزن بعد تبلیغ کن بیایید پیتزا
بخش فرهنگی ساختن سریالهای تلویزیونی بی محتوامثل سریال پدر سالار را که نتیجه اش را الان میبینید
اقتصاد وفرهنگ دست به دست هم داده اند تا کمتر ازدواج کنند
من دوستانم اصلا قصد ازدواج نداریم
تایید کن لطفا
تو همین باشگاه با مدرک ارشد دارن 2 تومن حقوق میدن
بچه کجای دلش بذاره طرف
نسل منقرض بشه که بشه به درک
چیزی جز سختی که به ما نرسیده. پول و رفاه که برای یه عده با رانت و پارتی هست فقط. بذار اونام منقرض بشن.
شماها با این مملکت داری و اقتصاد برشکسته ، تورم و گرونی
ببینید چه بلایی سر جوان ها اوردید
به نظرم باید بازنشستگی برای همه باشد نه این که استادان و مسوولان حاضر نیستند باز نشسته شوند
التماس تفکر و تدبر... یک دبیر بازنشسته نگران فرزند ازدواج نکرده و بیکار
توی این گرونی حتی نمیشه ازدواج کرد چه برسه به بچه دار شدن! با وام دادن هم چیزی حل نمیشه چون فقط مردم رو بدهکار می کنید کسی هم زیر بار بدهی نمی ره که ازدواج کنه یه فکری به حال مردم کنید بسه دیگه
پس چیکار کنن مقصر کیه؟؟
توو این مملکت که تهیه گوشت یا هر اقلامی داره آرزو میشه بیخود میکنین دم از ازدواج میزنین وقتی شغل خوب برای از ما بهترونه همون فرزندان مسئولین به لطف روحانیون دو یا سه تا زن بگیرن چون اونا خیلی مرفه زندگی میکنن باید کمپین نه به ازدواج راه بندازین توو مجازی
#نه_به_ازدواج
# پیری جمعیت_ بهترین اتفاق_ در ایران
ما باید منتظر اتفاق های جدید و دلار ۲۵۰هزارتومن باشیم....
غیر غصه خوردن فایده ای برای ما نداره
همچنین عباس آخوندی بخاطر نساختن مسکن باید ازش شکایت بشه
مسائل اقتصادی و اجتماعی باید به موازات هم حل شوند .