خدیجه رحمانی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: تاکنون مطالعات زیادی درخصوص تاثیر تغذیه در باروری انجام شده و ثابت شده است که مردان و زنان تا سه ماه قبل از بارداری باید رژیم غذایی سالمی داشته باشند به طوری که هیچ گونه کمبود ریزمغذی نداشته باشند. همچنین باید هرگونه سوء تغذیه تا سه ماه پیش از بارداری به طور کامل برطرف شود.
رحمانی گفت: طبق تحقیقات محققان دانشگاه هاروارد، مصرف برخی مواد غذایی مانند: اسیدفولیک، ویتامین ب ۱۲، اسیدهای چرب امگا ۳، آنتی اکسیدان ها، ویتامین دی، فرآوردههای لبنی و سویا برای زنانی که قصد باروری طبیعی دارند ضروری است.
او گفت: در مقابل شیرینیها و شکر، الکل، نوشابههای شیرین و خوراکی هایی که حاوی اسیدهای چرب ترانس هستند، تاثیرات منفی بر روند باروری و در ادامه، بارداری خواهند گذاشت.
این متخصص تغذیه افزود: علاوه بر خانمها ، آقایان نیز اگر رژیم غذایی سالم داشته باشند باروری بهتری خواهند داشت و برعکس اگر در رژیم غذاییشان از اسیدهای چرب اشباع مثل روغنهای جامد یا اسیدهای چرب ترانس استفاده کنند، باروری شان به تاخیر خواهد افتاد.
او ادامه داد: در افرادی که قصد باروری غیرطبیعی (IVF) دارند؛ مصرف اسیدفولیک و استروژنهای گیاهی که دارای فعالیت آنتی اکسیدانی هستند توصیه میشود. همچنین مصرف ویتامین ب ۱۲ و امگا ۳ در روند باروری این افراد موثر است.
رحمانی گفت: آنتی اکسیدانها در شرایط عادی، کم اثر و بی اثر هستند، اما در بارداری غیرطبیعی بسیار موثر واقع میشوند. برای آقایان نیز دریافت آنتی اکسیدانها بسیار کمک کننده است.
مصرف نوشابههای شیرین باعث کاهش باروری میشود
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی بیان کرد: باروری زنانی که به طور مداوم از فست فود استفاده میکنند و مصرف میوه و سبزیجاتشان در طول روز کم است، به تاخیر میافتد. همچنین زنان و مردانی که از غذاهای دریایی استفاده میکنند به دلیل دریافت امگا ۳، باروری سریعتر و سالم تری دارند.
او ادامه داد: توصیه میشود زنانی که قصد بارداری دارند، ضمن اصلاح رژیم غذایی، یک ماه پیش از بارداری، از قرص ویتامین پریناتال استفاده کنند. این قرص دارای دوزهای قابل توجه اسیدفولیک و ویتامین ب ۱۲ بوده و مخصوص خانمهای باردار است.
رحمانی بیان کرد: کنترل وزن برای بارداری بسیار مهم است، زیرا در افراد چاق خطر ناباروری بیشتر است. دریافت صبحانه کامل، در ساعت ۶ و ۷ صبح، اثر هورمونهای موثر در سندورم پلی کیستیک (مهمترین عامل ناباروری در زنان) را کاهش میدهد.
او گفت: مصرف وعدههای مفید و موثر غذایی مانند غلات کامل شامل نانهای سبوس دار یا برنج قهوهای و ماکارونی فیبردار، روغنهای سالم و گیاهی بخصوص روغن زیتون، پروتئینهای سالم و کافی، شیر و لبنیات کم چرب، میوه و سبزیجات و محدودیت مصرف چای و قهوه و خوراکیهای شیرین و ممنوعیت مصرف آرد سفید و تمام فرآوردههای تهیه شده از آرد سفید (به دلیل وجود کربوهیدراتهای ساده ای که به سرعت منجر به افزایش قند خون میشوند)، در بهبود کیفیت باروری و همچنین سلامت دوران بارداری بسیار موثر است.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی یادآوری کرد: توصیه میشود خانمهایی که سابقه سقط جنین داشته اند از مصرف قهوه خودداری کنند.
بیشتر بخوانید:
بیشتر بخوانید/