یک شاعر گفت: ادبیات کودک و نوجوان کشورمان به شکل جدی و علمی مدیون تلاش‌های محمود کیانوش است.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمود کیانوش دیشب در لندن درگذشت. وی در زمینه های گوناگونی از جمله شعر کودک و نوجوان، داستان نویسی، نقد ادبی و ترجمه فعالیت می‌کرد.

محمود کیانوش اولین کتاب شعرش را  با عنوان «شبستان» در سال ۱۳۳۹ منتشر کرد. او شاعری بود که به زبان انگلیسی هم شعر می سرود و سه دفترش را به زبان انگلیسی منتشر کرد. همچنین منتخبی از آثار شاعران ایران را با مقدمه ای بلند به این زبان گردآوری کرده است. محمود کیانوش را می‌توان بنیانگذار ادبیات کودک و نوجوان به شکل امروزی دانست. از این رو برای شناخت بیشتر این شاعر با یکی از شاعران کودک و نوجوان مصاحبه کردیم:

کمال شفیعی شاعر کودک و نوجوان، در گفت و گو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره محمود کیانوش گفت: محمود کیانوش را می‌توان پدر شعر نیمایی کودک و نوجوان دانست. از این رو درگذشت این شاعر ضایعه‌ای اسف‌بار برای ادبیات کودک و نوجوان ایران است؛ چون ادبیات کودک و نوجوان کشورمان به شکل جدی و علمی مدیون تلاش‌های این شاعر در این زمینه است.


بیشتر بخوانید


وی افزود: محمود کیانوش شاعر بزرگسالی بود که پیش از انقلاب پیک دانش آموز را طراحی کرد که پس از آن به «رشد» تغییر نام داد. این شاعر نسبت به شاعران پیش از خود مانند عباس یمینی شریف تفاوت داشت. او پس از ورودش به عرصه شعر کودک و نوجوان این نوع شعر را بسیار رشد داد و باعث همه گیر شدن شعر کودک و نوجوان شد. از این رو حق استادی به گردن تمام شاعران نوجوان دارد. از سوی دیگر این شاعر نقد شعر کودک را بنیان‌گذاری کرد.

این شاعر کودک و نوجوان ادامه داد: محمود کیانوش آثاری را در زمینه شعر کودک و نوجوان خلق کرد که تنوع زیادی داشت. هنوز که هنوز است ویژگی‌های ساختاری متفاوتی در شعرش دیده می‌شود و از این رو وی پیشگام نقد ادبی و ساختار شعر مدرن کودک و نوجوان بود. سالها فعالیتش باعث غنای شعر کودک و نوجوان شد و به شناخت بیشتر مخاطب نسبت به ظرایف فنی در حوزه ساخت معنا، شناخت دنیای کودک و نوجوان کمک کرد. او بسیاری از آثارش را از زاویه دید کودک و نوجوان می سرود. از جمله آنها می توان به شعرش با عنوان «باد» اشاره کرد. او کسی بود که مرزهای خلاقیت را در ادبیات کودک و نوجوان گسترش داد. محمود کیانوش علاوه بر سرایش شعر، آثاری در حوزه کودک و نوجوان از جمله چیستی و چرایی شعر خلق کرد.

شفیعی بیان کرد: محمود کیانوش با اینکه معتقد بود شاعری بزرگسال است، تسلط زیادی از نظر فنی روی شعر داشت. او شعری را بنیان گذاشت که پس از او مصطفی رحماندوست آن را ادامه داد. تغییری که محمود کیانوش در شعر کودک و نوجوان ایجاد کرد، همانند تغییری بود که نیما در شعر بزرگسال به وجود آورد و ساختارهای قبلی شعر کودک و نوجوان را ارتقا داد. او ساختار و فضایی جدید به این نوع شعر وارد کرد؛ در حدی که باید ادبیات کودک و نوجوانمان را به دو دوره پیش از محمود کیانوش و پس از او تقسیم کرد. از این رو کیانوش حق استادی به گردن تمام شاعران و نویسندگان کودک و نوجوان دارد. چند بعدی بودن او باعث شد یک گام فراتر از شاعران زمانه اش در حوزه شعر کودک و نوجوان باشد و او را با عنوان شاعری پیشرو و آوانگارد بشناسند. تاحدی که می توان محمود کیانوش را پدر شعر مدرن ادبیات کودک و نوجوان ایران معرفی کرد.

انتهای پیام/ 

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.