مردم برخی از روستا‌های استان سیستان و بلوچستان آب روزانه خود را از چاه‌های آب شور تأمین می‌کنند و غذایشان هم شیر و نان است.

به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، به همان اندازه که شهر‌های مرکزی و روستا‌های نقاط سرسبز کشورمان زندگی را با طعم رفاه و آبادی تجربه می‌کنند، همواره شهر‌ها و روستا‌های مرزی که در نقاط کویری قرار گرفته‌اند، از دیرباز زندگی را با طعم محرومیت و فراموش شدگی تجربه کرده‌اند.

برخی شهر‌ها و روستا‌های استان سیستان و بلوچستان با واژگان رفاه، توسعه، اینترنت پرسرعت و حتی آرزو و رویا بیگانه‌اند.

آری؛ «آرزو» که در ابتدای زندگی هر کسی به عنوان هدف دوران جوانی و میانسالی او تعریف می‌شود، برای برخی کودکان روستای قادر آباد سیستان و بلوچستان فاقد معناست و برای دیگری هم جز نام خواهرش معنای دیگری ندارد.

سیستان

این چند خط بالا نه یک جمله ادبی، بلکه حقیقت پاسخ‌هایی است که خبرنگار ما در گفت‌وگو با کودک ۶ ساله استان سیستان و بلوچستان، بعد از این پرسش است که بزرگترین آرزوی شما چیست؟

مشکلات طبیعی نظیر گرمای شدید هوا و فقدان پوشش گیاهی و آب شیرین از یک سو و مشکلات زیرساختی مانند نبود برق، مدرسه، آب لوله کشی، اینترنت پر سرعت، راه‌های آسفالت و شنی و نبود بهداشت هم از سوی دیگر مردم این منطقه را احاطه کرده است.

همه امیدشان برای نوشیدن آب، همان چاه‌های آب موجود است که متأسفانه در زمان افزایش گرمای هوا، شوری آب هم بیشتر می‌شود.

یکی از مردم بومی و کپرنشین روستای قادر آباد که مردی ۶۰ ساله است، می‌گوید از ابتدای تولدم در این روستا بوده‌ام و همواره به کار کشاورزی و دامداری مشغول بوده‌ام و گندم و جو کشت می‌کنم.

بر کسی پوشیده نیست که کشاورزی و کشت گندم و جو در صحرا‌های سیستان، چقدر دشوار و کم محصول و کم سود است، اما وقتی از این مرد می‌پرسیم، آیا از وضعیت زندگی خود راضی هستید، طلبکار هیچ نهاد و سازمانی نیست و با چهره‌ای که رنگ قناعت گرفته، پاسخ می‌دهد: درآمدمان خوب است و از زندگی خود راضی هستیم.

از مردی دیگر که در کپر زندگی می‌کند، پرسیدم که چرا برای درآمد بیشتر به شهر نمی‌روی که پاسخ داد: سواد ندارم و نمی‌توانم در شهر کار کنم.

اما دختر بچه‌ای که به امید داشتن آینده‌ای متفاوت در حال درس خواندن است، می‌گوید: برای رفتن به مدرسه ۱ ساعت در راه هستیم.

سیستان

به مدرسه آن‌ها رفتیم و دیدیم، میز‌ها بیرون مدرسه قرار دارند و احتمالا گرمای شدید هوا، مانع حضور آن‌ها در داخل کلاس است.

از پسرانی که همراه دختران در یک کلاس درس می‌خواندند، پرسیدیم که دوست دارید، در آینده چه شغلی انتخاب کنید که پاسخ‌ها همه یکسان بود جز یک نفر.

ظاهرا مبنای شناخت آن‌ها از شغل همانی بوده که در طول زندگی خود دیده‌اند و فرصتی برای دیدن مشاغلی که در سایر شهر‌ها وجود دارد، پیدا نکرده اند.

به غیر از یک نفر که می‌خواست پلیس شود، تا به گفته خودش با قاچاقچیان مواد مخدر مبارزه کند و حافط امنیت زادگاه و کشورش باشد، بقیه می‌گفتند، می‌خواهیم معلم بشویم.

معلمی، کشاورزی و دامداری همگی از مشاغل ارزشمند و ضروری زندگی بشر هستند، اما کمبود امکانات چشم اندازی برای موفقیت در کشاورزی و دامداری برای آن‌ها ترسیم نکرده و جز معلمی هم شغل دیگری را در ذهن خود متصور نیستند.

همین بچه‌ها به ما گفتند که برخی دوستانشان به خاطر مشکلات مالی درس را رها کرده‌اند و به گروه‌های قاچاق گازوئیل پیوسته‌اند.

سیستان

کسانی که نمی‌خواهند، با کشاورزی و دامداری گذران زندگی کنند و سرمایه‌ای هم برای راه اندازی کسب و کار ندارند، در این منطقه روزنه‌ای جز قاچاق گازوئیل پیدا نمی‌کنند.

وقتی که در میان بیابان‌های سیستان چشم چرخاندیم، خودرو‌های شاسی بلندی را نشان ما دادند که با سرعتی حدود ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت به سوی مرز پاکستان حرکت می‌کردند و علت این سرعت بالا را هم در امان ماندن از برخورد نیرو‌های دولتی ایران و پاکستان با آن‌ها عنوان کردند.

به گفته مردم بومی، قاچاقچیان ابتدا محموله‌های قاچاق گازوئیل را از زاهدان به خاش و سپس از خاش به سراوان و بعد هم به پاکستان می‌برند و در هر مرحله، هر کدام از واسطه‌ها سود خود را به دست می‌آورند.

سیستان

مردم محلی می‌گویند، در هفته چند نفر از جوانانشان در حین قاچاق سوخت، یا بر اثر چپ شدن خودرو و یا در اثر تیراندازی ماموران جان خود را از دست می‌دهند و تأسف انگیزتر اینکه همه این جان به کف دست گرفتن‌ها برای انتقال چند روزه گازوئیل به آن سوی مرز‌ها برای افراد انتقال دهنده تنها ۳۰۰ هزار تومان آورده دارد، به عبارتی این دستمزد آن‌ها است و مالک محموله در هر انتقال ۱۰ میلیون تومان کسب می‌کند که باید هزینه راننده و خدمه را هم بپردازد و بعد از این پرداخت‌ها برای او ۵ میلیون تومان می‌ماند.

در کنار مردمی که جان خود را به کف دست می‌گیرند، مردمی دیگر برای اینکه سایه سرپرستی آن‌ها از سر زن و بچه شان کم نشود، ترجیح می‌دهند که جانب احتیاط را نگه دارند. درآمدشان اندک، سختی شان بسیار و غذایشان هم شیر و نان است. این را دختر بچه‌ای می‌گوید که در وسط بیابان و کمی دورتر از کپر محل زندگی شان در حال شستن ظروف منزلشان است، حتی از خرما هم خبری نیست.

سیستان

به ندرت در میان کپر‌ها خانه‌های آجری و سیمانی دیده می‌شوند که بیشتر تنها یک اتاق کوچک هستند.

آب آشامیدنی هم که از چاه به دست می‌آورند شور است و برای بالا کشیدن آن خبری از پمپ آب و حتی قرقره هم نیست، باید یک پیت حلبی را به پایین اندازند و سپس طناب را بالا بکشند و در نهایت دلخوش به آب شوری باشند که بالا آمده است، اما این پایان کار نیست و آب به دست آمده را در یک دبه خالی می‌کنند و تا پر شدن دبه این کار را ادامه می‌دهند و بعد هم آن‌ها را به سختی به منزل می‌برند.

سیستان

در همین راستا سازمان هلال احمر در اقدامی، تحت عنوان نذر آب، مخازن آب آشامیدنی شیرین را به این نقطه رساند و بین مردم توزیع کرد.

محرومیت استان سیستان و بلوچستان، موضوعی دیرینه و رفع آن نیازمند برنامه بلند مدت است، اما نمی‌توان دست بر روی دست گذاشت و به امید توسعه یافتگی این استان سالیان دراز مردم را چشم به راه گذاشت، بلکه باید با برنامه‌های کوتاه مدت برای فاز اول، نیاز‌های اولیه مانند آب آشامیدنی شیرین، برق، اینترنت رایگان پرسرعت جهت آموزش و اطلاع از اخبار استان را فراهم کرد و در فاز‌های بعدی اقدام به ساخت مدرسه و مسکن و راه‌های آسفالتی و کارخانه‌های تولیدی برای اشتغال و رونق در این استان کرد.

سیستان


بیشتر بخوانید


گزارش از علی کاظمی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۸ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
دوست عزیز سیستان که مرزی باپاکستان نداره اون بلوچستان که باپاکستان مرز داره تصویری هم که درگزارشتون اوردی هم متعلق به مردم بلوچستانه همون جایی که محرومیت دران بی دادمیکنه ومسئولین بجای رفع محرومیت دنبال مشوش کردن اذهان مردم این منطقه جهت حذف نام وهویت سرزمینشان بلـــوچستان هستند.
Iran (Islamic Republic of)
Pow
۲۲:۴۳ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
قابل توجه آقایان وزرا و رئیس جمهور عزیز با این دولت بی خیال. برید لبان رو بسازید. سوریه که تاج سره. عراق هم برادره. خب دیگه پولی برای سیستان و بلوچستان نمیمونه. البته کمکهای مردمی هست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۷ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
اگه تو این چهل و چند سال انقلاب هر سال رو به یک استان اختصاص میدادند حتماً نوبت به اینها هم میرسید ولی متاسفانه این کشور سوراخ زیاد داره...
Canada
ناشناس
۲۲:۰۶ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
اگر خبرنگاران مان مثل خبرنگار استرالیایی که
سارا سخنگوی سابق کاخ سفید را شست و کنار گذاشت
داشتم .
تا مثل عقاب چشمان ملت
مثل طوطی سخن گوی ملت
و مثل ....گوش ملت بودند ...چی میشد
باید این مصاحبه رسانه ای را برای ملت بگذارید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۰ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
بعد شما به نمایندگان انقلابی ما و حرکاتشون دقت کنید !!!
Canada
ناشناس
۲۰:۱۸ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
از گلوی شون پایین نره
هر کس حق شون را با رشوه .دزدی .اختلاس .احتکار .زدوبند و پارتی بازی خورده
خدایا نگذار اب خوش از گلویشان پایین رود .امین
عذاب دو دینا دچار شوند امین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۵ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
جالب اینه هی میگن جمعیت کمه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۶ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
درسته که استانهایی مثل سیستان و بلوچستان متاسفانه خیلی محرومن. ولی واقعیت اینکه بجزء چند تا استان مثل تهران و اصفهان و نهایت ۷ تا استان برخوردار.بقیه بیست و چند تا استان دیگه فقر و بیکاری زیادی دارن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۱ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
حالا هی خط مترو جدید تو تهران افتتاح کنین و دنبال فرمول جدید زوج و فرد بگردین.
Iran (Islamic Republic of)
کریم
۱۷:۳۴ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
نه بهداشت نه پزشک نه غذا نه کار .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۵ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
حداقل میدونن دنیاشون همینه که هست
تازه حرص نمیخورن که در عرض یک هفته ۳ ملیون بره رو قیمت گوشی
بیچاره شدیم
هر روز بدبخت تر از دیروز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۷ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
خجالتش برا مسیولین
برای اون نمایندهای که واسه نگرفتن شاسی بلند قهر کرده
واسه اون اقازاده ها وووووووو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۴ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
امریکا رو به افول هست !!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۷ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
این مردمان مظلوم که برای شستن لباس وظروف باید کنار رودخانه بروند باتمساح های وحشتناک روبرو بشوند دختر بچه ای که دستش قطع شد ویازینب دختر بچه ای که گاندو گرفت خوردش فقط سرش باقی ماند این درد را باید یک ایرانی کجای دلش جای دهد
Iran (Islamic Republic of)
وطنم
۱۹:۰۸ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
درست میگی. ولی محض رضای خدا هر چی رو از دیگران گلایه میکنیم بیایید خودتون ببینید می تونید انجام بدید؟ مثلا حاضر هستید مجانی برید اونجا درس بدید؟ همه ساکت میشن.
Iran (Islamic Republic of)
علی۳۱۳
۱۴:۲۴ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
به برکت وجود دولتمردان و سیاستمدران ایران
Iran (Islamic Republic of)
vahid
۱۴:۰۶ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
ایرانم تسلیت...
اینبار نه برای مرگ کسی بلکه برای فقر مردمان مرزنشین...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۳ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
چه عجب دوستان خبرنگار اشاره ای به فقر وکمبودها و نامهربانی های که به این مردم خوب و پرافتخار و مهربان شده کردید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۲ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
اگه انقدر محروم چرا انقدر بچه دار میشن ؟؟؟ اینا دلشون به حال خدشون نمیسوزه چرا ما کاسه داغ تر از آش بشیم .
بعضیا خودشون میخوان فقیرتر از قبل بشن با بچه زیاد آوردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۳ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
همین و بلدی؟ ، بافرهنگ
Iran (Islamic Republic of)
پیمان اشراقی
۱۲:۱۹ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
تجربه بهترین معلم است .
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۱:۵۵ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
باید همشون ول کن بیان تهران زندگی کنن // از اینی که هستن که بدتر نمیشن // اوخت مجبور میشن یه فکری براشون بکنن // والا با حرف کار درست نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
داود
۱۱:۲۷ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
سلام

خرج بلوچستان کنید.
تا دیر نشده به خودتون بیایید.
Iran (Islamic Republic of)
سمیه
۱۱:۱۴ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
این پولایی ک در بورس ضرر شدن رو خرج سیستان و بلوچستان کنید یکم به اونا هم فکر کنید ولی وقتی کسی در رفاه زندگی میکنه هیچ وقت طعم فقر رو نمیفهمه و به فقیران فکر نمیکنه
Iran (Islamic Republic of)
کاوه
۱۱:۰۹ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
پس کجا رفت وعده هایی که می دادید ( مگر نگفتید هم دنیا ما را هم آخرت ما را آباد می کنید !) نتیجه اش برعکس شد که
Iran (Islamic Republic of)
کاوه
۱۱:۰۹ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
پس کجا رفت وعده هایی که می دادید ( مگر نگفتید هم دنیا ما را هم آخرت ما را آباد می کنید !) نتیجه اش برعکس شد که
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۱:۰۵ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
چرا باید اینطوری زندگی کنند مگه کشور ما ثروتمند نیست پس این ثروتها دست کیه؟
Kuwait
ناشناس
۱۷:۳۵ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
فلسطین ولبنان ودها کشور بجز ایران
Iran (Islamic Republic of)
Asghar askani
۱۰:۳۰ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
واي؛ بلوچستانم....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۹ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
عجب صبری داری خدا!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۴ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
خدایا ظهور آقا امام زمان رو تعجیل فرما تا همه مردم ایران و دنیا از نعمات گرانبهات به طور مساوی بهره مند بشون الهی آمین...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۰ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
به کرامت انسانی رسیدند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۹ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
بعداز دولکه تدبیر امید شاید واما نه چهل سال دیگه هم نه فقط لبنان فلس ووووووو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۹ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
فاتحه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۰ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
این محرومیتها رو حذف کنید تا امثال ریگی بوجود نیاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۹ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
وقتی‌چیزی‌رو‌ندیدند‌چیرو‌آرزو‌کنند،آرزوبرای‌دنیا‌دوستاست،نه‌آدمای‌
بی‌غل‌وغش‌ساده‌زیست.
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۰۹:۰۴ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
بنام خداوند جان و خرد :
مگر این مناطق محروم مستضعف نشین کوخ نشینان عضوی از خاک سرزمین پهناور ایران مقتدر و قدرتمند و با عظمت و باشکوه و ثروتمند نیستند !!! ای عجب مش رجب !!! پس کجایند مسئولان و مدیران لایق و شایسته با ایمانان انقلابی مگر این بندگان خداوند جل جلاله در مجلس شورای اسلامی نماینده ندارند یا دارند نماینده شان بی عرضه و بی بخار و بی مسئولیت و نالایق و ناشایست است که رفع مشکلات و کم بودهای مردم محروم این مناطق را انجام نمی دهند ای مسئولان بداد محرومان و کوخ نشینان مملکت برسید .
بنی آدم اعضای یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند چو عضوی بدرد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار تو کز مهنت دیگرانی بی غمی نشاید که نامت نهند آدمی .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
Germany
ناشناس
۰۸:۵۰ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
ممنون که از سیستان نوشتی؛ از خوزستان هم بنویس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۵ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
قابل توجه سازمان يارانه ها و كميته امداد
Iran (Islamic Republic of)
امید
۰۸:۳۰ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
چند تا علت داره اولیش دزدان دریایی دومیش کشورهای فقیر اطراف که از مردم خود ما واجب تر هستند و سومین پراکندگی جمعیت
Iran (Islamic Republic of)
مهرداد
۰۸:۲۹ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
یارانه که دارن دیگه غمی ندارن ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۶ ۰۶ مهر ۱۳۹۹
خدا بهشون رحم کنه