سال تحصیلی جدید در حالی با چاشنی کرونا و فقر در سیستان و بلوچستان آغاز شده که بسیاری از دانش آموزان این استان توان تهیه تجهیزاتی که این ویروس منحوس بر آن‌ها تحمیل کرده را ندارند.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، این روز‌ها آغاز فصل علم و دانایی بار دیگر فرا رسیده است و زنگ مدرسه‌ها بر خلاف هر سال از نیمه شهریور ماه نواخته شده و دانش آموزان استان مرزی سیستان و بلوچستان نیز همانند دیگر دانش آموزان ایرانی در این شرایط سخت کرونایی به صورت حضوری و غیر حضوری آموزش را آغاز کرده‌اند.

تعدادی از دانش آموزان که این روز‌ها به مدرسه می‌روند شرط حضور آن‌ها مجهز بودن به لوازم حفاظتی از قبیل ماسک و ژل ضد عفونی کننده اعلام شده و این در حالی است که فقر و محرومیت دیرینه در استان سیستان و بلوچستان به برخی از این دانش آموزان اجازه نمی‌دهد حتی یک ماسک خریداری کنند.

اما از این موضوع هم که بگذریم مشکل بزرگ‌تر که با نزدیک شدن به روز‌های سرد سال و لزوم عدم حضور دانش آموزان در مدارس خودنمایی می‌کند مشکلات آموزش مجازی در استان سیستان و بلوچستان است. بر اساس آمار منتشر شده ۴۰۰ هزار دانش آموز در این استان به‌دلیل مشکلاتی همچون نبود زیرساخت‌های اینترنت، نداشتن گوشی هوشمند و تبلت و همچنین آگاهی کم و ناآشنایی والدین و دانش‌آموزان با کار در محیط مجازی به آموزش مجازی و شبکه «شاد» دسترسی ندارند.

خرید ماسک و ماده ضد عفونی برای حاشیه نشینان دشوار است

از همین رو سمیه بخشی یکی از والدین دانش آموزان حاشیه شهر زاهدان، اظهار داشت: امسال دانش آموزان سال تحصیلی را به گونه‌ای متفاوت آغاز می‌کنند و رعایت شیوه نامه های  بهداشتی نیز بر هزینه‌های تحصیل آن‌ها افزوده شده است.

این افزود: استفاده از ماسک و ژل ضدعفونی کننده برای دانش آموزان ضروری اعلام شده است، اما ساکنان حاشیه شهر‌ها درآمد بالایی ندارند و تهیه ماسک، ژل و اسپری ضد عفونی به مدت نه ماه واقعاً برایشان دشوار است.

این ولی دانش آموز تصریح کرد: همچنین استفاده از سامانه «شاد» برای دانش آموزان این مناطق دشوار است و همه بچه‌ها به گوشی هوشمند دسترسی ندارند.

فاطمه کیخا یکی دیگر از شهروندان زاهدانی ، اظهار داشت: بسیاری از خانواده‌ها در حاشیه شهر زاهدان و بسیاری از نقاط استان سیستان و بلوچستان قدرت خرید گوشی هوشمند را ندارند و این سبب می‌شود تا دانش آموز از تحصیل مجازی باز بماند.

۴۰۰ هزار دانش‌آموز سیستان و بلوچستان به آموزش مجازی دسترسی ندارند

او افزود: از طرفی دانش آموزی که نمی‌تواند همانند همکلاسی‌هایش تبلت یا لب تاب داشته باشد سرخورده و غمگین خواهد شد.

نصب سامانه «شاد» در برخی از مدارس حاشیه شهر زاهدان در حالی اجباری اعلام شده که بسیاری از خانواده‌ها در حاشیه شهر‌ها و بسیاری از نقاط استان سیستان و بلوچستان قدرت خرید گوشی هوشمند را ندارند.

این شهروند زاهدانی ادامه داد: از همه این موارد بدتر اعلام اجباری بودن نصب سامانه شاد در بسیاری از مدارس حاشیه شهر زاهدان است و این در حالی است که برخی از مدیران و معلمان فقط یه دنبال سلب مسئولیت از خودشان هستند.

او تصریح کرد: در خانواده هایی‌ که سه یا چهار دانش آموز دارند تأمین هزینه‌ها بسیار دشوار است بنابراین باید از طریق بسته‌های آموزشی و کلاس‌های کم جمعیت جریان آموزشی را به اجبار برقرار کرد.

این شهروند زاهدانی ادامه داد: متأسفانه در این شرایط برخی از مدارس دولتی هم به بهانه مصوبه انجمن اولیا و مربیان از والدین طلب واریز پول می‌کنند که نیاز به نظارت بیشتر اداره کل آموزش و پرورش در این خصوص است.

محمد بلوچ یکی از دانش آموزان شهرستان «دشتیاری» واقع در جنوب استان سیستان و بلوچستان، اظهار داشت: پدرم کارگر است و بیشتر اوقات بیکار است و درآمد ما تنها از طریق یارانه تأمین می‌شود.

این دانش آموز شهرستان «دشتیاری» افزود: گاهی وقت‌ها بدون ماسک و مواد ضدعفونی کننده به مدرسه می‌روم و همکلاسی‌های من هم اغلب شرایط مشابه من را دارند.

او ادامه داد: پدر یکی دیگر از همه کلاس‌های من هم بیمار است و نمی‌تواند کار کند و ۵ خواهر و برادر هم دارد که شناسنامه ندارند و یارانه هم به آن‌ها تعلق نگرفته است و واقعاً تهیه ماسک، ژل ضدعفونی و گوشی هوشمند برایشان سخت است.

این دانش آموز بلوچ تصریح کرد: من بیشتر از اینکه نگران خودم باشم نگران هم کلاسی‌هایم هستم، چون همه ما باید با هم برای پیشرفت کشور و استانمان تلاش کنیم.

محرومیت ۴۰۰ هزار دانش‌آموز سیستان و بلوچستانی از آموزش مجازی

حمیدرضا رخشانی، مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان  اظهار داشت: امسال بهار تعلیم و تربیت به دلیل شیوع ویروس کرونا متفاوت‌تر از همه سال‌ها آغاز شده و امیدواریم با تعامل و همکاری همه مردم، اولیا، نهادها، سازمان‌ها و خیرین و با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، محیطی آرام و سالم برای دانش آموزان استان در مدارس فراهم شود.

او ادامه داد: بنا به تصمیم ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا مبنی بر بازگشایی مدارس و حضور دانش آموزان در کلاس درس، مسئولان آموزش و پرورش و مدیران مدارس با وجود کمبود زیر ساخت‌های مخابراتی و فناوری و مشکلات عدیده‌ای که مردم استان سیستان و بلوچستان با آن مواجه هستند، تمام تلاش خود را به کار بسته‌اند تا سلامت دانش‌آموزان حفظ و آموزش تعطیل نشود.

۴۰۰ هزار دانش‌آموز سیستان و بلوچستان به آموزش مجازی دسترسی ندارند

مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان گفت: از ۶ هزار و ۶۰۰ مدرسه در سطح این استان ۴ هزار و ۱۶۵ مدرسه روستایی و عشایری با جمعیت دانش آموزی ۶۰ نفر از نظر حضور در مدرسه مشکل و مانعی ندارند و باید مراقب شرایط مدارس حاشیه شهر و مناطقی که تراکم دانش آموزی در آن‌ها زیاد است، باشیم.

او تصریح کرد: البته خانواده‌ها برای حضور یا عدم حضور فرزندان خود در مدرسه اختیار تام دارند و اگر به این نتیجه برسند که حضور در مدرسه برای سلامتی فرزندشان تهدید است و منجر به بیماری می‌شود می‌توانند در خانه و از آموزش‌های مجازی بهره گیری کنند.


بیشتر بخوانید


رخشانی با اشاره به اینکه دانش آموزان مناطق محروم و حاشیه شهر‌های استان سیستان و بلوچستان برای خرید ماسک مشکلاتی دارند، افزود: باید با سرانه‌ای که برای مدارس واریز می‌شود به این دانش آموزان کمک کرد.

او با اشاره به اینکه تاکنون ۵ هزار بسته ماسک در مدارس مناطق محروم استان سیستان و بلوچستان توزیع شده است، گفت: همچنین از سوی سپاه سلمان نیز قرار است بسته‌هایی شامل ماسک و ماده ضدعفونی کننده در بین دانش آموزان مناطق حاشیه شهر‌های استان توزیع شود.

مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان تصریح کرد: مدارس فنی و حرفه‌ای ما نیز آمادگی دارند تا به دوخت ماسک اقدام کنند و تلاش بر این است که ماسکی تولید شود که قابل شستشو باشد که در این راستا در خصوص تهیه پارچه نانو و کش مخصوص مشکل داریم که انتظار داریم خیرین در این بخش ورود کنند.

او با اشاره به اینکه استفاده از شبکه «شاد» برای دانش آموزان رایگان است، افزود: در حال حاضر از مجموع حدود ۷۰۰ هزار دانش‌آموز سیستان و بلوچستانی تاکنون فقط ۳۰۰ هزار نفر در این سامانه نام‌نویسی کرده‌اند و بقیه به‌دلیل مشکلاتی همچون نبود زیرساخت‌های اینترنت، نداشتن موبایل هوشمند و تبلت و همچنین کم آگاهی و ناآشنایی والدین و دانش‌آموزان با کار در محیط مجازی نتوانسته‌اند در این سامانه آموزشی ثبت‌نام کنند.

۴۰۰ هزار دانش‌آموز سیستان و بلوچستان به آموزش مجازی دسترسی ندارند

رخشانی ادامه داد: البته در بحث تبلت دانش آموزی در یک مرحله ۴۰۰ تبلت دانش آموزی به صورت رایگان در اختیار تعدادی از دانش آموزان استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است و ۳۰۰ تبلت دیگر نیز به زودی تهیه می‌شود، اما این تعداد گوشی هوشمند کافی نیست و حتی یک سوم جمعیت دانش آموزی ما را نیز پوشش نمی‌دهد.

او تصریح کرد: در این راستا با تعداد ۱۱۰۰ خیر رایزنی شده است تا در زمینه تأمین تبلت دانش آموزی با ما همکاری کنند.

مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان بیان کرد: در سال تحصیلی گذشته برخی از کلاس‌ها در روستا‌ها با رعایت فاصله برگزار شد و جایی که نیاز بود نیز به صورت انفرادی امر آموزش و پرورش ادامه پیدا کرده است.

او تصریح کرد: البته در برخی روستا‌ها که تعداد دانش آموزان کم‌تر است و ویروس کرونا نیز در آن مناطق وجود ندارد کلاس‌ها برگزار می‌شود و نیازی به تلفن همراه و اینترنت نیست.

رخشانی افزود: همچنین به استناد تفاهم نامه منعقد شده بین دو وزارتخانه آموزش و پرورش و ارتباطات و فناوری اطلاعات با موضوع توسعه زیرساخت‌های ارتباطی و فناوری در سیستان و بلوچستان از مجموع سه هزار و ۵۰۰ مدرسه شناسایی شده فاقد اینترنت تاکنون ۲ هزار مدرسه متصل به اینترنت و مابقی در ادامه این فرآیند از شبکه اینترنتی و فیبر نوری بهره‌مند خواهند شد.

او با اشاره به اینکه حفظ سلامت جسم، روح و روان و تربیت شخصیت اجتماعی دانش آموزان از مهمترین اولویت‌های آموزش و پرورش است، افزود: مهمترین و تاثیرگذارترین الگو برای دانش آموزان معلمان هستند و حضور آن‌ها در فضای مدرسه با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و برقراری ارتباط با معلم و همسالان، نقش مهمی در کاهش استرس و نگرانی ناشی از بیماری کووید ۱۹ دارد.

مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان با بیان اینکه محتوای آموزشی از پایه اول تا دوازدهم بر روی شبکه «شاد» بارگذاری شده است به اولیا توصیه کرد با هدف بهره گیری بهتر و آسان‌تر دانش‌آموزان از مباحث درسی، این نرم‌افزار را روی گوشی تلفن همراه خود نصب کنند.

او با اشاره به اینکه کلاس‌ها هم اکنون در مراکز شهر‌ها با نیمی از جمعیت واقعی کلاس برگزار می‌شود و ساعات حضور در مدرسه کاهش پیدا کرده است، تصریح کرد: برگزاری کلاس‌ها تا زمان اعلام دستور العمل جدید مبنی بر ادامه کلاس‌های حضوری یا تعطیل کردن ادامه پیدا می‌کند.

در مجموع اگر همه این مشکلات را در کنار مشکلات موجود در استان سیستان و بلوچستان همچون بیکاری، فقر و عدم توسعه یافتگی بگذاریم به عمق فاجعه بیشتر پی می‌بریم که امیدواریم مسئولان و خیرین بزرگوار در این خصوص نیر ورود جدی و تأثیر گذاری داشته باشند.

منبع مهر

انتهای پیام/پ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار