مائده جعفری، فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ، گفت: ۱۶-۴۰ درصد از شیرخواران مبتلا به یبوست قبل از شش ماهگی علائم یبوست را نشان میدهند، تقریباً در ۹۰ درصد از نوزادان هیچ بیماری جسمی خاصی یافت نمیشود و به خوبی مشخص شده است که الگوی عملکرد روده در نوزادان تحت تأثیر نوع تغذیه در ماههای اول پس از تولد است.
او افزود: یبوست بیشتر در نوزادان با تغذیه با شیرخشک مشاهده میشود که تمایل بیشتری به تولید مدفوع سخت در مقایسه با نوزادان با تغذیه با شیرمادر دارند و تفاوت در ترکیب شیر مادر و شیرخشک این یافته را توضیح میدهد.
جعفری بیان داشت: ساختار لیپیدها بین شیر انسان و شیرخشک متفاوت است و در هر دو فرمول شیر مادر و شیرخشک اسید چرب اشباع شده وجود دارد، ترکیب چربی شیرخشک تحت تاثیر آنزیمهای پانکراس و در ترکیب با کلسیم ترکیبی مشابه صابون را تشکیل میدهد که از طریق مدفوع دفع میشوند و در نتیجه مدفوع سفتتر ایجاد میشود، سختی مدفوع با وجود صابونهای اسیدهای چرب کلسیم در مدفوع ارتباط مستقیم داشته است در حالی که در شیر انسان، اسیدهای چرب قابل جذب در بدن هستند.
فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان تصریح کرد: شیر انسان به عنوان منبع غنی الیگوساکاریدها شناخته شده است، این الیگوساکاریدها در مقابل هضم در روده کوچک مقاومت میکنند و بدین ترتیب به روده بزرگ بدون تغییر میرسند، آنها به عنوان بستر رشد برای بیفیدوباکتریها (باکتریهای مفید روده) عمل میکنند که باعث تحریک عملکرد نرمال روده و تقویت سیستم ایمنی بدن شده و تأثیرات مفیدی بر سلامتی نوزاد میگذارند، علاوه بر این به دلیل غیر قابل هضم بودن باعث مدفوع نرمتر در نوزادان با تغذیه با شیرمادر میشود.
او گفت: شیرخشک غلیظتر از شیر مادر است، بنابراین برای عبور آن از دستگاه گوارش زمان طولانی صرف میشود و نوزاد ساعات بیشتری احساس سیری میکند، ولی میتواند یکی از علل اصلی یبوست در نوزادان باشد.
انتهای پیام/س