به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اگر بخواهیم از فلسفه حجاب صحبتی به میان آوریم به نکات بسیار زیادی میتوان اشاره کرد؛ نکاتی که عقل و دین در کنار هم بدان اشاره کردهاند، اما در این گفتار به دنبال بحث از دلایل درستی حجاب نیستیم بلکه بیشتر به دنبال روشهای ترویج آن برای کودکان دختری هستیم که در وضعیت جامعه کنونی مخاطرات بیحجابی و بیبند و باری ممکن است آنها را تهدید کند؛ بنابراین به ذکر این نکته که در تحقیقات پژوهشگران نمایان است بسنده میکنیم که «اساساً سلطهجویان غرب برای برقراری سیطره فراگیر خود، درصدد شکستن نظام منسجم ارزشهای دینی جوامع هستند و از جمله ارزشهای دینی، حجاب زنان مسلمان است که آنها را از مُدزدگی و تبدیل شدن به موجودی کالایی باز میدارد.» (۱)
بعد از بیان این مقدمه کوتاه حال باید به سؤال و دغدغه اصلی والدین و افرادی که با کودکان همراه هستند پاسخ دهیم که چگونه میتوانند حجاب را به شکلی زیبا برای کودکان دختری که با آنها مرتبط هستند ترویج و تبلیغ کنند؟
پاسخ به این سؤال یک مقدمه دارد و آن مقدمه این است که وقتی بحث از زیباسازی و جذاب کردن حجاب به میان میآید یعنی باید به نحوی حجاب را تبلیغ کنیم که حجاب در جان و دل این کودک خردسال قرار گیرد و تا زمانی که به قلب او رسوخ نکرده باشد و قلباً آن را دوست نداشته باشد، این امر محقق نخواهد شد.
برای زیباسازی حجاب راهکارهای متعددی وجود دارد که در زیر به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
۱ ـ ترویج عملی مقدم بر ترویج لسانی است
دین ما برای ترویج فرهنگ خوب، عمل صالح و اموری از این قبیل، ترویج عملی را بر ترویج لسانی مقدم میدارد. امام صادق علیهالسلام در این باره به زیبایی مسیر را به ما نشان میدهد و میفرماید: «کُونُوا دُعَاةَ اَلنَّاسِ بِغَیْرِ أَلْسِنَتِکُمْ لِیَرَوْا مِنْکُمُ اَلاِجْتِهَادَ وَ اَلصِّدْقَ وَ اَلْوَرَعَ؛ (۲) مردم را به غیر از زبانتان دعوت به دین کنید، تا سعى و کوشش و درستى و پرهیزگارى و خویشتندارى را از شما مشاهده کنند.»
دعوت و ترویج حجاب همان دعوت به دین است؛ بنابراین بهترین راه؛ دعوت عملی است. الگودهی زیباترین شیوه برای دعوت به حجاب است، وقتی که دختر کوچکی محبت، خویشتنداری، گذشت و به طور کلی صفات و رفتار خوب را در یک فرد محجبه میبیند حجاب نیز در نظر او زیبا جلو میکند و به نوعی این همانی جذابی برای او شکل خواهد گرفت که خوبی تو از حجاب توست.
۲ ـ تشویقهای قرین با پوششهای اسلامی
یکی دیگر از مواردی که میتواند به زیباسازی حجاب در دل و جان دختر بچهها کمک کند خاطرات خوبی است که با پوششهای اسلامی و حجاب کامل برای او ایجاد میشود. تشویقهای غیر منتظره، حضور با حجاب در محیطها و جمعهای سالمی که او علاقهمند به آن است، به نوعی همراه کردن حجاب با چیزی خوشایند است که به جذابیتهای حجاب میافزاید. تشویق به حجاب را میتوانیم در بیانات پیامبر گرامی اسلام (ص) ملاحظه کنیم آنجا که بیان میفرماید: «شرف مقنعهای که زن بر سر دارد از دنیا و آنچه در آن است ارزندهتر است.» (۳)
۳ ـ همراه کردن حجاب با ترکیبهای جذّاب و البته غیر جلف
در این زمانهایی که مدل به مدل و نو به نو پوششهای غیر متعارف، با رنگ و لعابی متبرّجانه در دسترس دختران قرار دارد، شاید لازم باشد قدری حجاب را نیز زیباسازی کرد. از طریق زیبا بستن یک روسری تا خود مدل چادری که برای یک دختر انتخاب میشود و تا سنجاقی که به لباسهای با حجاب زده میشود همگی در دلنشین کردن حجاب تأثیر دارد، اما خط قرمز این پوشش این است که تبدیل به لباس شهرت نشود و واقعاً حجاب کامل نیز تلقی شود.
بیشتر بخوانید
۴ ـ خروج حجاب از حالت انفعالی به حالت فعال
یکی از راههای جذابسازی و زیباسازی حجاب این است که در نظر کودک حجاب یک حالت فعال محسوب شود و هر چه سن فرزند بالاتر برود و به نوجوانی نزدیکتر شود توجه او به این ویژگی بیشتر خواهد شد؛ بنابراین نباید در ترویج فرهنگ حجاب و جذب کودکان به حجاب صرفاً از استدلالهایی استفاده کرد که هیجانهای منفی را فراخوانی میکنند و او را به حالت انفعال فرو میبرد؛ به عنوان مثال والدین همیشه به فرزند خود نگویند اگر میخواهی در جامعه دچار آسیب نشوی و مورد تعرض قرار نگیری باید حجاب داشته باشی؛ با فراوانی این استدلالها، یا هیجاناتی مانند ترس و اضطراب در وجود کودکان شکل خواهد گرفت و طبیعتاً از داشتن حجاب آن لذتی را که باید ببرند نخواهند برد و با این حالت انفعال، معمولاً انگشتنمای دوستان، رفقا و یا حتی آشنایان خود خواهند شد و این مسأله ضعف شخصیت را برای آنها به همراه خواهد داشت و یا اینکه وقتی دوستان خود را که حجاب کاملی ندارند میبینند که آزاد و رها هستند و آسیب خاصی نیز متوجه آنها نیست، هیجان بیاعتنایی و حالت تمسخر به سراغشان خواهد آمد و حجاب دیگر آن جذابیت و زیبایی که باید داشته باشد را برایشان نخواهد داشت.
اگر بخواهیم به صورت فعال حجاب را به کودکانمان معرفی کنیم باید بگوییم داشتن حجاب به دیگران فرصت میدهد که دیگر امتیازات و تواناییهای تو را ببینند، تواناییهایی که بسیار مهم هستند و اگر حجاب تو نبود افراد جذب ظاهر تو میشدند و توجهی به آن تواناییها و ویژگیهای مهم نمیکردند. در این راستا لازم است بر کارآمدی و به فعلیت رساندن تواناییهای دختری که حجاب را برگزیده است سرمایهگذاری کرد که این کار در تثبیت موقعیت او به حجاب کمک بسیاری خواهد کرد.
* حجتالاسلام مصطفی راهی استاد حوزه علمیه
پینوشت:
۱ ـ مقاله: بررسی رابطه میزان استفاده از رسانههای ارتباطی (اینترنت، ماهواره و تلفن همراه) و گرایش دانشجویان دختر دانشگاه بوعلیسینا به حجاب، نویسندگان: منصور خوشخویی محمدرضا یوسفزاده پریسا آذریون، مجله: دین و ارتباطات سال بیستم بهار و تابستان ۱۳۹۲ شماره ۱.
۲ ـ بحارالأنوار، محمدتقی مجلسی، ج ۶۷، ص ۳۰۹، انتشارات دار احیاء التراث العربی، بیروت.
۳ ـ محمدمهدی اشتهاردی، پوشش زن در اسلام، ص ۱۰۴، انتشارات ناصر، ۱۳۸۶.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/