به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، از زمانی که به خاطر میآوریم به ما گفته اند که مصرف لبنیات مثل شیر و ماست برای حفظ استحکام استخوانها و داشتن عضلاتی سالم ضروری است. با این حال چیزی هر قدر هم که خوب باشد افراط در آن مشکل ساز خواهد شد. بیشتر افراد به مواد لبنی حساس هستند و افراط در مصرف این مواد میتواند عوارضی برای آنها داشته باشند.
در ادامه درباره عوارض افراط در مصرف لبنیات صحبت خواهیم کرد.
۱- حالت تهوع
طبق تحقیقات، ۶۵ درصد بزرگسالان به درجاتی از مشکل عدم تحمل لاکتوز دچار هستند. در واقع در دنیا تقریباً از هر ۴ نفر، ۳ نفر از این مشکل رنج میبرند.
یکی از نشانههای مشکل عدم تحمل لاکتوز حالت تهوع و در موارد شدیدتر، استفراغ است که بعد از مصرف اغلب انواع مواد لبنی حاوی لاکتوز از جمله شیر، بستنی و پنیر رخ میدهد.
طبق پژوهش ها، مشکل عدم تحمل لاکتوز در افراد اهل آسیا، آمریکای جنوبی یا کسانی که ریشهی آفریقایی دارند رایجتر است.
از آنجایی که شیر خام حاوی لاکتوز نیست این روزها مصرف آن طرفدارانی پیدا کرده، اما کارشناسان بهداشتی مصرف شیر خام را اصلاً توصیه نمیکنند.
شیر خام یا همان غیر پاستوریزه میتواند حاوی باکتریهای مضر و دیگر میکروبهایی باشد که میتوانند باعث بیماری یا حتی مرگ شوند. خوردن شیر خام میتواند باعث ابتلا به عفونتهای جدیای هم شود، مثل باکتریهای سالمونلا، لیستریا و ای. کولای.
۲- نفخ و مشکلات گوارشی
حتی اگر مواد لبنی حال تان را بد نکند، کماکان ممکن است به لاکتوز حساس باشید و افراط در مصرف لبنیات ممکن است باعث بروز مشکلات گوارشی دیگری مثل نفخ، کرامپ (انقباضات غیر ارادی و دردناک) یا اسهال شود.
اگر بدن تان قادر نباشد لاکتوز را به راحتی تجزیه کند، این ماده از دستگاه گوارش شما عبور میکند و طی فرآیند تخمیر، توسط باکتریهای مفید روده تجزیه میشود. این فرآیند عوارض جانبیای دارد از جمله گاز شکم و دیگر مشکلات گوارشی مرتبط با مشکل عدم تحمل لاکتوز.
۳- تشدید جوشها
حتی اگر توانایی هضم لاکتوز را هم داشته باشید ممکن است دچار دیگر عوارض جانبیای شوید که بر اثر هورمونهای موجود در لبنیات به وجود میآیند، مثل هورمونهای رشد و هورمونهای تنظیم کنندهی تولید شیر.
یکی از این هورمونها به نام فاکتور رشد شبه انسولین ۱ با مختل کردن روند تنظیم انسولین در بدن، باعث تشدید جوشها میشود. از قرار معلوم احتمال تشدید جوشها در مورد شیرهای کم چرب بیشتر است؛ بنابراین میتوانید به جای آن از شیرهای پرچربی استفاده کنید که حاوی هورمون نباشند.
۴- افزایش وزن
لبنیات مواد مغذی زیادی دارند، از جمله ویتامینهایی مهم و مواد معدنیای مثل کلسیم، پتاسیم و ویتامین B۱۲. با این حال، مواد لبنی اغلب چربی زیادی دارند، مسألهای که آنها را به مواد غذایی پر کالریای تبدیل میکند.
البته این لزوماً ویژگی بدی محسوب نمیشود، چون تحقیقات نشان داده مصرف مواد لبنی پرچرب در واقع میتواند به جلوگیری از چاقی کمک کند. علت این مسأله هنوز کاملاً مشخص نیست، اما ممکن است چربی موجود در مواد لبنی فوایدی برای سوخت و ساز بدن داشته باشد و احساس سیری و رضایت بیشتری بعد از خوردن به شما دهد.
با این حال اگر قصد کاهش وزن دارید، به خاطر داشته باشید که هر مقدار کاهش وزن یا چربی سوزیای بستگی به کاهش کالریهای دریافتی دارد، بنابراین کالریهای اضافهای که درون یک مشت پنیر روی پیتزایتان یا خامهی روی قهوه تان وجود دارد میتواند تلاشهای شما را بی فایده کند.
۵- افزایش ریسک ابتلا به سرطان
جدا از عوارض آنی افراط در مصرف لبنیات، تحقیقات مختلفی هم در مورد آثار دراز مدت آن بر سلامتی صورت گرفته.
بعضی تحقیقات نشان داده میان افراط در مصرف مواد لبنی و بالا رفتن ریسک ابتلا به بعضی سرطانها مثل پروستات یا پستان، ارتباط وجود دارد. با این حال، تحقیقات دیگری هم در این رابطه صورت گرفته اند که هیچ افزایش ریسکی در آنها مشاهده نشده. بسیاری از این تحقیقات از منظر اپیدمیولوژیک صورت گرفتند، یعنی به گرایشهایی که در مصرف لبنیات و بیماریهایی که در میان مردم در طول زمان وجود داشته پرداختند و بنابراین فقط میتوانند ارتباطی که بین دو مسأله وجود دارد را مشخص کنند نه علت را.
در مقابل، تحقیقات دیگری هم بوده اند که بیان کرده اند مصرف مواد لبنی ممکن است به کاهش ریسک ابتلا به دیگر انواع سرطان، مثل سرطان روده بزرگ بینجامد.
۶- افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی
آثار مواد لبنی بر قلب به مراتب پیچیدهتر است. تحقیقات نشان داده مصرف شیر میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی را به میزان اندک، اما قابل توجهی افزایش دهد.
با این حال، طبق تحقیقات، مصرف دیگر انواع لبنیات مثل پنیر و ماست در واقع میتواند ریسک بروز بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهد و در مجموع منجر به طولانیتر شدن عمر شود.
محققان هنوز در تلاش هستند به علت این مسأله پی ببرند، اما ممکن است دلیل آن مربوط به مولکولهای چربی و پروتئین باشد که شکل آرایش آنها در شیر با آنچه در پنیر و ماست وجود دارد، متفاوت است.
منبع: روزیاتو
انتهای پیام/