تجربه حصر دو و نیم ساله قطر اگر چه سخت و جان فرسا برای دولت قطر بود، اما پایان دلپذیری برای این کشور داشت، پایانی که این روز‌ها خود را نشان داده است.

نزدیکی قطر به سعودی تاکتیک یا استراتژی؟به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، بالاخره پس از دو و نیم سال مقاومت قطر ترجیح داد درخواست‌های سعودی را اجابت کند و با این کشور به اصطلاح کنار بیاید.

این درحالی است که واقعیت آن است که در خلال این دو سال و نیم جنگ پیدا و پنهان که اغلب شکلی رسانه‌ای و نرم داشت همواره دست برتر از آن قطر و به ویژه رسانه‌های قطری بود. در ماجرای قتل خاشقچی رسانه‌های قطری و به ویژه الجزیره با تمرکزی بسیار جدی بر اتهام بن سلمان در آن به عنوان امر اصلی قتل این روزنامه نگار به کابوسی طاقت فرسا برای بن سلمان و حکومت دو هفته‌ای خود تبدیل شده بودند.

در حالی که در روز‌ها و ماه‌های آغازین بحران، سعودی به همراه مصر و امارات و بحرین کوشیدند تا از زمین و هوا و دریا قطر را باصطلاح محصور و در دریا غرق کنند و متعاقب آن با احیای رقبای سلطنتی امیر قطر گونه‌ای افسردگی بر امیر این کشور حاکم سازند، اما گذر ایام و اصرار قطر بر مقاومت و یارگیری و بهره گیری از ظرفیت‌هایی غیر از ظرفیت‌های معطوف به آل سعود و متحدانش شرایط را به سمتی پیش برد که حکومت سلمانی دست به دامان قطر شد و طلب رابطه مجدد کرد.

تجربه حصر دو و نیم ساله قطر اگر چه سخت و جان فرسا برای دولت قطر بود، اما پایان دلپذیری برای این کشور داشت، پایانی که این روز‌ها خود را نشان داده و شرایط را به سمتی برده که از سویی هیبت سعودی به عنوان مدعی رهبری جهان اسلام را با سوالاتی جدی مواجه کرده و در عین حال نشان داده است "زیست بدون سعودی" در منطقه کار آن چنان سختی نیست.

وزیر خارجه قطر امروز رسما اعلام کرد ۱۳ شرط سعودی و یاران را به هیچ وجه نپذیرفته است، اما در مواردی کلی که با اصول کشورش منافات نداشته است مانند عدم حمایت از تروریسم و پرهیز از ایجاد نفرت و تحریک افکار عمومی و دخالت در امور دیگر کشور‌ها اعلام موافقت کرده است. معنای این عبارات به ظاهر آرام آن است که فعلا آل سعود می‌توانند نفسی راحت از دست سیاست‌های رسانه‌ای قطر بکشند و در عین حال مطمئن باشند که از ناحیه الجزیره و شاخه‌های آن مدتی در امان هستند.

در عین حال وزیر خارجه قطر از عدم حمایتش از گروه‌های به اصطلاح تروریستی یاد کرد و البته بلافاصله تصریح کرد اخوان المسلمین چنانچه به دولت تبدیل شود از ایجاد رابطه با آن صرف نظر نخواهد کرد. بدیهی است که باور این نکته بسیار دشوار است و این گونه اظهار نظر در صورت عملیاتی شدن بدان معنا خواهد بود که قطر پس از سال‌ها تلاش فرامرزی بایستی با دستاورد‌های سیاست خارجی اش وداع کند و البته با بسیاری از کشور‌هایی که در اندیشه اخوانی با ایشان متفق القول و متحد النظر است ترک ارتباط کند.

آیا واقعا می‌توان قطری را تصور کرد که با کشور‌های معتقد به اندیشه اخوانی ترک رابطه کند و در عمل به اندیشه سلفی گری سعودی – اماراتی نزدیک شود؟ آیا واقعا می‌توان قطری را تصور کرد که همه تهدیدات دو سال و نیم اخیر اعمال شده از سوی سعودی و شرکایش را یک شبه فراموش کند؟

آیا قطری را می‌شود تصور کرد که از اختلافات مرزی با عربستان و تهدیدات معطوف به گذرگاه سلوی احساس آرامش کند؟ و بالاخره آیا می‌توان قطری را تصور کرد که با ایدئولوژی اخوانی خود وداع کند و تغییر ماهیت به لحاظ فکر و اندیشه دهد؟ این آیا‌ها و آیا‌های دیگر بیش از هرچیز رویکرد اخیر قطر در قبال عربستان و شرکا را رویکردی تاکتیکی و نه استراتژیک معرفی می‌کنند و این نکته را خاطر نشان می‌شوند که اختلافات قطر و عربستان بنا به مصلحت سنجی‌های متعدد بسان آتشی هستند که زیر خاکستر مدفون خواهند شد و هر لحظه امکان سر برآوردن آن‌ها وجود دارد.

منبع: العالم

انتهای پیام/

برچسب ها: قطر ، بن سلمان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار