به نظر می‌رسد یارانه‌های پنهانی که سالانه در حوزه‌های مختلف به تولیدکنندگان و عموم پرداخت می‌شود، بشتر از اینکه چتر حمایتی افراد کم درآمد باشد افراد پردرآمد را حمایت می‌کند!
 
پرداخت برخی یارانه‌ها منجر به قاچاق معکوس می‌شود/ یارانه بگیران پردرآمد همچنان در صف ۴۵ هزار تومان!به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، یارانه یا همان سوبسید در سطح دنیا به عنوان یکی از ابزار‌های افزایش توان خرید مردم یک جامعه به حساب می‌آید. عوامل مختلفی نظیر تورم، افزایش نرخ ارز و در نهایت کاهش ارزش پول ملی از جمله مواردی است که دولت‌ها را به وسواس برای پرداخت بیشتر یارانه‌ها وا می‌دارد؛ اما آیا در ایران این حجم از یارانه پرداختی منجر به ایجاد عدالت و افزایش قدرت خرید اقشار آسیب‌پذیر شده است؟

دولت سالانه بیش از ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه به صورت پیدا و پنهان به جامعه پرداخت می‌کند و این رقم بین دو قشر تولیدکننده و مصرف کننده توزیع می‌شود. حوزه‌هایی نظیر کشاورزی، صنعت، سوخت و انرژی، ارز، کالا‌های اساسی و غیره از جمله موارد یارانه بگیر به صورت پنهان است.
یعنی در کشور هر فرد به طور میانگین رقمی حدود ۱۰ میلیون تومان یارانه پیدا و پنهان دریافت می‌کند! رقمی که هم برای اقشار کم درآمد لحاظ شده و هم برای کسانی که هیچ احتیاجی به دریافت یارانه پنهان ندارند. در اصل موضوعی که نظام یارانه‌ای را زیر سوال می‌برد این است که چتر حمایتی دولت بیشتر بر سر افراد پر درآمد قرار می‌گیرد و این مانع ایجاد عدالت اجتماعی شده است.
 
همانطور که در جدول زیر می‌بینید نظام یارانه‌ای بیشتر به مصرف دهک‌های پر در آمد رسیده است و این موضوع عامل ایجاد نارضایتی است.
برتر// چتر نظام یارانه ای بر سر پردرآمدها / چرا یارانه ها به جامعه هدف نمی رسد؟
* جدول توزیع یارانه های پنهان در جامعه هدف (مبالغ به میلیارد تومان )
 
بر همین اساس به سراغ قانونگذاران کشور رفتیم تا دلیل اصلی درست اجرا نشدن این موضوع را جویا شویم.

شیوه توزیع یارانه‌ها، بدترین نوع ممکن است!

سید حسن حسینی شاهرودی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو به خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه یارانه در تمام کشور‌های دنیا در حال پرداخت است، گفت: کشور‌های بزرگی در دنیا در حال حاضر بنابر حمایت اقشار ضعیف جامعه در حال پرداخت یارانه هستند و درصد بالایی هم به هدف خود رسیده‌اند، در واقع نظام یارانه‌ای ما به علت تنش‌های اقتصادی موجود تا حدودی هدف پرداخت یارانه را گم کرده است.

وی افزود: رقم ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه رقم کمی نیست و توزیع آن می‌تواند قسمت اعظمی از مشکلات افراد کم درآمد رارفع کند، منتهی مشکل اساسی دولت در نظام توزیع است. شیوه توزیع یارانه‌ها در ایران بدترین نوع به نوبه خود است و منجر می‌شود تا به جامعه هدف نرسد.

حسینی شاهرودی گفت: امسال دولت ۱۴ هزار میلیارد دلار بودجه برای تخصیص برای تهیه کالا‌های اساسی کنار گذاشته است که تجربه سال قبل نشان داد این شیوه نمی‌تواند قشر کم درآمد و ضعیف جامعه را در برگیرد و بازهم اقشار پردرآمد از این موضوع بهره بیشتری می‌برند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دولت باید مردم را در مدیریت یارانه‌ها دخیل کرده و تمرکز بیشتری برای توزیع و نحوه توزیع یارانه‌ها داشته باشد، به طور مثال سالانه بیش از ۱۲۳ هزار میلیارد تومان یارانه سوخت پرداخت می‌شود که تنها ۳ هزار میلیارد تومان آن به دهک پایین و ۶۷ هزار میلیارد آن به دهک‌های پردرآمد می‌رسد که به هیچ عنوان شیوه مناسبی برای توزیع عدالت نیست.

هدف اصلی پرداخت یارانه‌ها فراموش شده است

حسین سلاح ورزی، عضو اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو به خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به خلأهای موجود در نظام پرداخت یارانه‌ها، گفت: چیزی که این روز‌ها ما به عنوان یارانه پنهان از آن نام می‌بریم در واقع بیش از اینکه بتواند به بخش‌های صنعتی و تولیدی کمک کند به ایجاد برخی رانت‌ها دامن زده است، البته هدف دولت‌ها توزیع عادلانه منابع ملی بین اقشار کم درآمد و هدف بوده است، اما در این بین اختلالات نظام توزیعی منجر شده است تا رانتی برای دریافت بیشتر یارانه‌ها در بخش تولید به وجود بیاید.
 
وی گفت: در سال گذشته دولت با تمام توان به تزریق یارانه ارزی و ریالی در نظام توزیعی کالای اساسی پرداخت، اما متأسفانه همان‌طور که دیدیم جامعه آسیب‌پذیر کمترین بهره را از این یارانه پرداختی برد. بنابراین دولت و مجلس باید در هدف شناسی پرداخت یارانه‌ها دقت نظر داشته باشند.

پرداخت برخی یارانه‌ها منجر به قاچاق معکوس می‌شود

محمدباقر معتمدی، رئیس پژوهشگاه و شورای راهبردی اتاق اصناف تهران در گفت‌وگو با  خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، یارانه‌های پنهان را یکی از دلایل بروز پدید قاچاق معکوس در کشور می‌دانسته و گفت: این موضوع منجر می‌شود که کالاها با قیمت پایین‌تر از بهای تمام شده به دست مشتری برسد و همین ارزان بودن کالا منجر می‌شود تا با قیمت بالاتری در بازارهای خارجی به فروش برسد. تقریبا ۱۲ کشور در پیرامون ما قرار دارند که متأسفانه در برخی موارد کشف قیمت در مرز این کشورها برای کالاهای ایرانی انجام می‌شود. 

وی افزود: نظام یارانه‌ای باید به‌روزرسانی شود تا جامعه هدف آن را دریافت کند؛ اما در این بین ما شاهد دریافت یارانه به قشری هستیم که جامعه هدف ما نیستند.

دولت‌ها به دنبال قیمت گذاری تبعیضی باشند/ یارانه بگیران پردرآمد همچنان در صف ۴۵ هزار تومان!

احسان خاندوزی، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو به خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، تشریح کرد: نظام یارانه‌ای کشور با مشکل توزیع عادلانه مواجه است به زبانی دیگر دولتمردان ما با چشم‌های بسته یارانه را در جامعه توزیع می‌کنند و نمی‌بینند که آیا جامعه هدف از آن بهره برده است یا نه!

وی افزود: این روند کورکورانه توزیع یارانه در هر دو بخش یارانه نقدی و غیر نقدی مشهود است چنانچه می‌بینیم افراد پردرآمد همچنان در صف دریافت یارانه نقدی ایستاده‌اند و دولت قدرتی برای حذف این افراد را ندارد.

خاندوزی ادامه داد: راهکار عملیاتی که می‌تواند نظام یارانه‌ای کشور را به نظم و توزیع عادلانه بازگرداند، ایجاد نوعی نظام پرداختی یا قیمت‌گذاری  تبعیضی بین اقشار مختلف جامعه است، به‌طور مثال در مصرف آب باید بین مشترکان پر مصرف و کم مصرف جامعه در نوع پرداخت بهای آب تبعیضی قائل شد. فردی که بیشتر مصرف می‌کند باید هزینه بیشتری پرداخت کند.  

این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: همین موضوع سبب می‌شود تا دولت‌ها بیشتر به سمت رفتار‌های عادلانه و نظام توزیعی قوی‌تر حرکت کنند، یعنی به زبان ساده‌تر باید عادلانه پرداخت تا بتوان عادلانه ستاند.

وی در پاسخ به این سوال که چظور می‌توان افراد پر درآمد را شناسایی کرد؟، گفت: زنجیره عظیمی از داده که توسط سازمان‌های امور مالیاتی، برنامه و بودجه کشور، ثبت اسناد ملی، تامین اجتماعی و غیره در اختیار وزارت  کار قرار می‌گیرد، این اجازه را به سازمان مربوطه می‌دهد تا بتواند افراد را براساس درآمد‌ها طبقه بندی کند. این طبقه سال هاست در اختیار دولت‌ها قرار دارد، اما استفاده از آن برای تصمیم گیری در حوزه یارانه‌ها به خوبی صورت نگرفته است.

خاندوزی بیان کرد: آمریکا که به عنوان لیبرال‌ترین دولت نام برده می‌شود در حال حاضر از ۳۰۰ میلیون نفر جمعیت خود ۴۱ میلیون نفر را به عنوان جامعه هدف انتخاب کرده و برای خرید کالا‌های اساسی آنها کارت مخصوصی را در اختیارشان قرار داده است، این افراد تنها می‌توانند با آن کارت کالا‌های اساسی را خرید یا مابه التفاوت قیمت اصلی را دریافت کنند.

به نظر می‌رسد، سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها و یا بودجه ریزی یارانه‌ای کشور،   همه افراد حاضر در جامعه را به یک چشم دیده است و هدف اصلی ایجاد سیستم پرداخت یارانه‌ای کاملا از یاد دولت‌ها رفته است. پرداخت نقدی یارانه آن هم بدون تغییر منجر به عدم رضایت جامعه از سیستم یارانه‌ای کشور باشد. البته به نظر می‌رسد مجلس در پی ایجاد کوپن الکترونیکی برای افراد کم درآمد و جامعه هدف برآمده است، اما حال باید دید زمان عملیاتی شدن این موضوع چه زمانی است.
 
گزارش از نرگس معززی 
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۵ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
تنها راه نجات اقتصاد این است تمام قیمتها آزاد و یارانه هم حداقل هر نفر ماهی 500هزار تومن.
Canada
ناشناس
۲۲:۵۳ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
این پولدار های یارانه بگیر .واقعا چی فکر میکنند .خدا بهتون عمر بده تا بتوانید از این همه ثروت بدون پرداخت مالیات و خمس و ذکات استفاده کنید .چرا از یارانه بنفع مردم کم در امد نمیگذرید .چی فکر میکنید .عمر حصرت نوح را خواهید داشت .خواب یک نوع مرگ است .ممکنه خدای نکرده بیدار نشوید
Germany
keyvan
۲۱:۱۸ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
باعث خجالت یه سرپرست خانوار بیکار یارانش با بقیه افراد یکی باشه در ضمن همونقدر که به قطع بعضی افراد اقدام خودسرانه دولت باعث بیشتر شدن حس مسولیت این نهاد میشه من الان نان را با قیمت سال تصویب پرداخت یارانه خرید نمیکنم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۸ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
نميخواذ يارانه ثروتمندان و آقازاده ها و دامااشون را قطع كنيد اونكه چيزي تميشه اگر زاست ميگيد راانت ها و وامهاي بلا كه از بيت المال ميگيرند را قطع كنيد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۸ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
مگر پر درامدها یارانه می گیرند؟ دولت تدبیرررررررررر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۳ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
۴۵ تومان را به پولدارها بدهید اما دولت باید از اینها مالیات درست بگیرد مشکل این ۴۵ تومن نیست مشکل دولت است که از پولدارها مالیات نمی گیرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۹ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
من نمیدونم والا یارانه یه سری بدبخت وبیچاره مثل مارا قطع کردند بعد اون گنده ها هنوز یارانه میگیرند !؟ ای خدا به کی بگیم این همه بی عدالتی را
Iran (Islamic Republic of)
ع ف
۱۵:۵۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
شاید به نظر مضحک بیاد ولی برای دو سال یارانه راتا ۹۰۰۰۰۰ تومان زیاد کنید تا نتیجه اش را ببینید به همه دارا و ندار به صورت یکسان ، وبعد قیمتها را واقعی کنید درنتیجه چون پول تو دست مردمه وقدرت خرید بالا رفته هم بازار و هم کارخانه ها از رکود خارج میشوند منتهی چون سود عده ای نسبتا" زیاد از این بازار بلبشویی است مانع تراشی میکنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۳ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
بخدا حرف یه ملت رو زدی
Iran (Islamic Republic of)
کوروش
۱۴:۰۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
رایانه تو کشور ما جز بر باد دادن سرمایه ملت هیچ سود دیگری برای هیچکس ندارد چهل تومن برای هر نفر هیچی نمیکنه پول مضرفی اب برقشون هم نمیشه فقط به طور کلی مبلغ زیادی میشه از سرمایه ملی که دولت داره از دست میده
Iran (Islamic Republic of)
ع ف
۱۷:۱۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
آن سرمایه ملی که شما می فرمایید نفت است که بصورت خام فروخته میشود ولی شاید باورت نشه که عده زیادی از همین یارانه ناقابل زندگی شان می چرخد.
Iran (Islamic Republic of)
ali
۱۳:۵۶ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
با این شرایطی که دولت بوجود آورده روز به روز شکاف طبقاتی داره بیشتر می‌شه.
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۱۳:۲۳ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
یارانه اتفاقا در برخی کشورهای آسیای شرقی از سالها قبل صورت گرفت اما به ثروتمندان جامعه آنها پرداخت نشده ....یک برنامه هدفمند برای موفقیت جزئیاتی دارد ...در ایران این جزئیات اصلا اجرا نشده همینطوری آمدید ماهیانخ مبلغی ناچیز پرداخت میکنید بعد از آنطرف نرخ چیزهایی چون قبوض وغیره را گرانتر شده یعنی جمعا بیش از میزان یارانه شده بعد نیازمن میگیوید قبل پرداخت یارانه وضعیت بهتر بود در حالی که اگر یارانه ثروتمندان حذف شود و کمی به یاران نیازمندان اضافه شود و جزئیات نیز در نظر گرفته شود طرح موفقی....یا اگر بلد نیستید بروید ببینید در آسیای شرقی کشورها چگونه وبر اساس چه نوع روشی یارانه را پرداخت کردند
India
ناشناس
۱۳:۰۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
خیری از یارانه ندیدیم حذفش کنید تمام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۲ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
ای داد بیداد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۶ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
آخه خداوکیلی افراد کم درآمد هم بدردشون نمی خوره اونوقت افراد پر درآمد خداییش به چه دردشون میخوره !!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
یارانه را باید فقط به افراد تحت پوشش : کمیته امداد و بهزیستی بدهند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۹ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
خیلی ها وضع بدتر از افرادی دارن که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستن و خانواده های ضعیف هستن ولی تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی در نیامده اند ایا این حرف شما حرف درستی هست که میگید یارانه را فقط به افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بدن . توی روستا ما افراد زیادی هستن تحت پوشش هیچ جا نیستن نه کمیته امداد نه بهزیستی اما وضع مالی خوبی ندارن ماه به ماه مرغ میخرن برای خوردن با پول همین یارانه خیلی ها خرجشون با همین یارانه هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
یارانه ثروتمندان و افراد چندشغله باید قطع شود .
United States of America
ناشناس
۱۳:۰۰ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
یارانه فقط پول آب و برق و گازه و بس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
یارانه ثروتمندان را قطع کنید
United States of America
ناشناس
۱۲:۵۶ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
یارانه ثروتمندان را قطع کنید?
کی میگه ثروتمنده?
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
کوپن بدید
Germany
ناشناس
۱۲:۴۱ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
جای یارانه به کم درآمد ها برنج و روغن و کالای اساسی بدن
پول فایده نداره
United States of America
ناشناس
۱۳:۰۱ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
جای یارانه?
یارانه فقط پول آب و برق و گازه و بس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۲ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
یارانه چرا زیاد نشده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
افرادی را سراغ داریم که پناهنده به کشور ( المان ) شده اند و از دولت : المان هم حقوق پناهندگی می گیرند و ضمنا هنوز از دولت ایران هم دارند به حسابشان یارانه واریز می کنند .
United States of America
ناشناس
۱۳:۰۳ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
حسابشانرا به بندن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۱ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
بداد ملت برسید
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۲:۱۶ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
تحلیل درستی از پرداخت یارانه ها بود.
واقعاً الان در این شرایط قشر مرفه داره هزار برابر از یارانه های پنهان استفاده می‌کنه و روز به روز هم ثروتمند تر می‌شه.
دولت داره کجا می ره؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
اما در سال اول یارانه قرار بود یارانه همراه با تورم افزایش پیدا کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۴ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
یارانه ۴۵۵۰۰تومانی که بدرد نمیخوره و قبول دارید












خوب که خوب
حذفش کنید

فقط باهاش یه جعبه شیرینی میشه خرید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
نظم نیست و گر نه چرا یک عده کم باید از تمام یارانه ها برخوردار باشند.
United States of America
ناشناس
۱۳:۰۷ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
چرا یک عده کم باید از تمام یارانه ها برخوردار باشند?
یارانه فقط پول آب و برق و گازه و بس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۶ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
قبلا یارانه ها ب اندازه پول قبض ها میشد جدیدا یچیزیم میزاریم رو یارانه پول قبض ها رو میدیم ..اقا ما نخواستیم باید کیو ببینیم
United States of America
ناشناس
۱۳:۰۸ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
نخواستی نگیر
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۱۰:۴۵ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
حتما بخونید که واجبه!!

⚠ در بحث گرانی و کمبود جنس مشکلات فرهنگی داریم ⚠

این متن را با دقت بخونید و سپس انتشار دهید.
#شهروند_خبرنگار

Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۰ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
با این همه گرانی یارانه چه مفهومی داره؟!؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۳ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
یارانه حق همه ملت ایرانه
Iran (Islamic Republic of)
ناآشنا
۰۹:۰۶ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
قیمتهای حاملهای انرژی رابرگردانید به سال88 این چندقاز پولو نخواستیم
Germany
ناشناس
۲۱:۲۹ ۰۳ خرداد ۱۳۹۸
بنزین مگه میخواد گرون بشه؟
آخرین اخبار