به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج ،تاثیر جنگلها و مراتع در توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع انسانی واقعیتی انکار ناپذیر است، اما برخیها انگار خود را به بی خیالی زده و یا شاید این سرمایه عظیم را باور نکرده اند و از آن بی اطلاع هستند.
بسیاری از افراد در این استان با سهل انگاری و بی دقتی رخت سیاهی بر تن سبز طبیعت و جنگلها میپوشانند.
تابستان و فصل گرما از راه خواهد رسید، آنچه که دوستداران محیط زیست را نگران میکند، وقوع آتش سوزیهایی است که بنابر آمارها بیش از ۹۰ درصد آنها عامل انسانی است.
خاکستر شدن چندین هکتار جنگل و مرتع و نبرد دوستداران طبیعت برای مهار شعلههای بیرحم آتش، بخشی از قصه تلخ و سوزناک آتش سوزیهای چند سال اخیر در کهگیلویه و بویراحمد است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد در این باره گفت: جنگل، آب و خاک سرمایههای عظیم این استان هستند که ارزش آن از نفت و گاز، پتروشیمی و دیگر موارد به مراتب بسیار بالاتر است و به عبارتی دیگر قابل مقایسه با یکدیگر نیستند.
محسن جعفری نژاد افزود: بسیاری از مردم این استان از ارزش بی بدیل این سرمایهها به ویژه جنگل بی خبرند و با ناآگاهی تمام زمینه نابودی آن را فراهم میکنند و آتش بر جان درختان جنگلها میاندازند.
جعفری نژاد بیان کرد: فرهنگ حفاظت از جنگل هنوز در کهگیلویه و بویراحمد عمومی نشده و افراد بی اطلاع اند از این که آتش بر پیکره جنگل انداختن، زمینه ساز هر چه بیشتر نابودی آینده خود و نسلهای آن هاست.
وی خواستار تبلیغ فرهنگ صیانت از جنگلها و عرصههای طبیعی از سوی رسانههای ارتباط جمعی شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد توضیح داد: عامل بیشتر آتش سوزیها در استان انسانی بوده که باید مردم هنگام ورود به طبیعت تا حد امکان از روشن کردن آتش خودداری کنند.
وی بر آمادگی تمام دستگاهها برای مقابله با آتش سوزیها در مناطق مختلف استان تاکید کرد.
جعفری نژاد گفت: بارش مطلوب جاری در کهگیلویه و بویراحمد سبب رویش مراتع طبیعی و علف زارها در جای جای این استان شده که این امر زنگ خطر کشیدن زبانههای آتش را در این استان به صدا درآورده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد افزود: بهتر است از هم اینک فرهنگ سازی، آموزش و اطلاع رسانی نحوه ورود افراد به طبیعت گوشزد شود تا این خطر مهیب آتش سوزی کاهش یابد.
وی افزود: ۲۰ درصد جنگلهای زاگرس و به عبارتی ۸ درصد کل جنگلهای کشور در کهگیلویه و بویراحمد واقع شده که این حجم عظیم نیاز به صیانت و حفاظت بیش از پیش دارد.
جعفری نژاد گفت: طبیعت گردان باید بدانند که یک بطری شکسته شیشهای و یا یک بطری آب معدنی با چندین قطره آب موجود در آن میتواند نور خورشید را متمرکز و سبب ایجاد آتش سوزی شود و باید از رها کردن زبالههای خود در طبیعت خودداری کنند.
وی بیان کرد: کوهستانی بودن مناطق آتش سوزی، صعب العبور بودن، وسعت زیاد، وزش باد، رها کردن خرده شیشه و فلزات در طبیعت توسط افراد، دست به دست هم داده تا دامنه آتش سوزیها در کهگیلویه و بویراحمد بیشتر شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: موضوع پیشگیری در مورد وقوع آتش سوزیها بسیار مهم است و باید آتش در محل پیشگیری شود.
وی افزود: همچنین فرهنگ سازی صحیح در مورد پیشگیری از وقوع آتش سوزیها میتواند حجم این آتش سوزیها را در جنگل به حداقل برساند.
جعفری نژاد گفت: زمان به موقع رسیدن به آتش برای خاموش کردن آن بسیار مهم است به دلیل دیر خبر دار شدن از زمان وقوع آتش سوزی در جنگلهای استان نیروهای امداد و نجات پس از ساعتها پیاده روی به منطقه بروز حادثه میرسند که این امر در طولانی شدن مهار آتش و افزایش خسارتها نقش مهم دارد.
وی توضیح داد: شیب تند کوه، دسترسی نداشتن به محل عرصه و وجود پرتگاههای خطرناک، وزش باد و عدم آنتندهی برای خطوط تلفن همراه در برخی منطقه ضرورت وجود بالگرد را برخی مواقع برای انتقال نیروها و تجهیزات بیشتر کرده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: سالهای گذشته همچنین هماهنگی لازم برای خاموش کردن آتش سوزیها وجود نداشت که امید است امسال در صورت وقوع آتش سوزیها با کمک دهیاران و فرمانداران این هماهنگیها افزایش یابد.
وی افزود: برای حفظ محیط زیست باید تلاش شود مدیریت مشارکتی با مردم منطقه داشت و تعارضات باید به حداقل خود برسند.
جعفری نژاد عنوان کرد: تعامل و همیاری مردم نقش بسزایی در کاهش آتش سوزیها و خاموش کردن به موقع آتش سوزیها خواهد داشت.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: میتوان با برنامه ریزی مناسب و برنامههای مشارکتی زمینه توسعه و احیا هر بیشتر جنگلها و گیاهان دارویی را با کمک مردم در این استان افزایش داد.
سال گذشته ۲۴ مورد آتش سوزی در ۲۲۰ هکتار در مناطق حفاظت شده استان رخ داد که این میزان در سال ۹۶ حدود ۳۴ مورد در ۴۸۳ هکتار بوده است.
استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه حفاظت شده و موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به گونهای که افزون بر ۲۰ درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود ۴۰ درصد گونههای دارویی کشور را در خود جای داده است.
هم اینک هفت منطقه حفاظت شده با وسعت ۹۳ هزار و ۶۶۰ هکتار، دنای شرقی با وسعت ۲۸ هزار و ۲۰۲ هکتار، خاییز سرخ با مساحت ۳۳ هزار و ۲۳۵ هکتار، خامی با وسعت ۲۵ هزار و ۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰ هزار و ۳۸۱ هکتار، سولک با ۲ هزار ۴۲۸۷ هکتار و سیوک با ۱۲ هزار ۸۵۸ هکتار در این استان زیبای طبیعی وجود دارد.
کهگیلویه وبویراحمد همچنین دارای پنج منطقه شکار ممنوع شامل پادنای سمیرم، خرم ناز، لار و ماغر، حاتم و کوه تلرش است.
انتهای پیام /پ