به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ویتامین آ، نقشی مهم را در تقویت رشد استخوان ها، تکثیر سلولهای بدن، تقویت سیستم ایمنی بدن و کمک به بینایی، در بدن ایفا میکند. همچنین یکی از مواد تشکیل دهنده در برخی هورمونها است و وجود آن به تنظیم هورمونها توسط بدن کمک میکند.
برای مثال چشمهای شما برای تبدیل نور به سیگنالهای مغزی به ویتامین آ نیاز دارند؛ و همین سیگنالهای مغزی هستند که عمل دریافت و درک تصویر در مغز شما را منجر میشوند. علاوه بر این، ویتامین آ با کمک به رشد بیشتر گلبولهای سفید در بدن، به صورت غیرمستقیم از شما در برابر عوامل بیماری زا حفاظت میکند و همچنین تضمین کننده سلامت پوست نیز هست. به علاوه ویتامین آ با سرعت بخشیدن به عمل تقسیم سلولی، باعث تبدیل آنها به سلولهای مورد نیاز بدن و به کار گیری شان به عنوان سلولهای خونی، سلولهای ریه، سلولهای مغزی و … میشود.
بهترین منابع ویتامین آ
مواد غذایی با منشاء حیوانی مانند جگر، تخم مرغ، شیر و … از منابع اصلی ویتامین آ هستند. همچنین در غلات و گوشت ماهی نیز مقادیر کافی از ویتامین آ وجود دارد. علاوه بر این، سبزیجات سبز و برگ دار و همچنین سبزیجات و میوههایی به رنگ نارنجی (مانند هویج یا زردک)، منابعی سرشار از ویتامین آ هستند که در قالب کاروتن وارد بدن میشود. میتوانید برای تامین ویتامین آ در کنار کاهش نگرانی از اضافه وزن، هر هفته حداقل دو لیوان آب هویج یا سایر سبزیجات نارنجی رنگ را در کنار دو تا سه لیوان عصاره سبزیجات برگ دار را بنوشید.
ضررهای کمبود ویتامین آ
از اولین نشانههای کمبود ویتامین آ در بدن، شب کوری موقت و کاهش قدرت دید در نور کم است. البته شب کوری عارضهای قابل درمان است، اما در صورتی که مورد بی توجهی قرار گیرد میتواند مشکلات بیشتری همچون کاهش قدرت بینایی و حتی کوری کامل را در پی داشته باشد. اما این تنها نتیجه منفی کمبود ویتامین آ در بدن نیست. کاهش سطح ویتامین آ منجر به کاهش سطح ایمنی در بدن نیز میشود. پوست خشک و ناهموار، بروز مشکل در فرآیند تقسیم سلولی در بدن و توقف رشد و ترمیم استخوانها از سایر عوامل شایع هستند.
البته از آنجا که ویتامین آ در چربی بدن حل میشود، میتواند در بدن ذخیره شود. همین مساله در بزرگسالانی که برای مدتی از مصرف برخی منابع ویتامین آ دست میکشند، باعث میشود حتی تا چندین ماه نشانههایی از کمبود ویتامین آ در آنها مشاهده نشود.
دریافت بی رویه ویتامین آ
هر چند که وجود مقادیر زیاد ویتامین آ برای بدن سم نیست، اما این مساله میتواند منجر به بروز تاثیرات ناخواستهای مانند زردی پوست شود. البته ضررهای، اشباع ویتامین آ که به شکل کاروتن وارد بدن شود کم و موقتی است.
اما تاثیر دریافت مقادیر زیادی از ویتامین آ که از طریق منابع حیوانی و یا داروهای مکمل در بدن انباشته میشوند، میتواند به صورت کوتاه مدت و حتی مزمن به جای بماند. اثرات کوتاه مدت خود را به شکل حالت تهوع، استفراغ، سردرد، سرگیجه و تاربینی نشان میدهند. در مقابل، اثرات دراز مدت ناشی از افزایش سطح ویتامین آ در بدن میتوانند به شکل خشکی و خارش پوست، کم اشتهایی، سردرد، مشکلات کبدی، اختلال در سیستم عصبی و درد در مفاصل و استخوانها ظاهر شوند. علاوه بر این، لازم است بدانید دریافت بیش از حد ویتامین آ میتواند منجر به کاهش تراکم استخوانها و افزایش احتمال بروز بیماریهای استخوانی شود.
سطح مورد نیاز
ویتامینی که از منابع حیوانی دریافت میکنید، رفتاری متفاوت در بدن دارد. این ویتامین، برای ویتامینهایی که از منابع گیاهی و به شکل بتاکاروتن دریافت میکنیم، ویتامینی مکمل محسوب میشود. یه منظور تمیز دهی این دو ویتامین از هم واحد اندازه گیریای به نام RAE که مخفف Retinol Activity Equivalent است، ایجاد شده است. در این واحد هر ۱۲ میکروگرم ویتامین آ که به شکل بتاکاروتن در بدن وجوددارد، برابر با یک میکروگرم ویتامین آ با منبع حیوانی است. با این توضیح میزان پیشنهادی ویتامین آ در مردان ۱۰۰۰ میکروگرم و در زنان ۸۰۰ میکروگرم از REA در روز است. بهتر است که این ویتامین از طریق منابع رژیمی و گیاهی تامین شود تا میزان سالم آن در بدن ذخیره شده و تا حد امکان از عوارض دراز مدت آن در امان بود.
منبع: آوای سلامت
انتهای پیام/