نقرس یکی از انواع بیماری‌های ورم مفاصل است، حدود ۹۵ درصد از مردان و ۵ درصد از زنان دچار نقرس می‌شوند.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، ورم، قرمزی و درد شدید مفصل شست پا از جمله علائم بروز بیماری نقرس است که  در اثر افزایش اسید اوریک در خون بروز پیدا می کند، اما سوالی که در این میان پیش می آید این است که چه افرادی در معرض ابتلا به نقرس هستند و چه باید کرد؟

در همین راستا امروز باشگاه خبرنگاران جوان اطلاعاتی را پیرامون این بیماری و نحوه درمان آن جمع آوری کرده است که پیشنهاد می کنیم مطالعه آن را از دست ندهید.

مطالبی که هیچگاه درباره نقرس نشینیده اید! / آیا شما در معرض ابتلا به نقرس هستید؟

نقرس چیست؟

نقرس  یکی از انواع بیماری‌های ورم مفاصل است که با درد همراه است و در اثر افزایش اسید اوریک در خون به وجود می‌آید.

یکی از عوامل افزایش دهنده‌ی اسید اوریک، دریافت زیاد مواد غذایی حاوی اسید آمینه‌ی "پورین" است.


این مطلب را از دست ندهید: درمان نقرس با «گیزاتمای ارومیه» / با این غذای محلی پوستی جوان داشته باشید


اسید اوریک اضافی موجود در خون به شکل کریستال‌هایی در مفاصل ته نشین شده و باعث قرمزی، متورم و گرم شدن، درد و التهاب یک یا چند مفصل می‌شود که بیشتر در انگشت شست پا، پاشنه پا، قوزک پا، زانو و آرنج ظاهر می‌شود.

جالب است بدانید؛ حدود ۹۵ درصد از مردان و ۵ درصد از زنان دچار نقرس می‌شوند، زنان قبل از یائسگی، جزو گروه درگیر با نقرس هستند.

عواملی که موجب افزایش اسید اوریک و ایجاد نقرس می‌شوند

  1. افزایش تولید اسید اوریک به وسیله بدن
  2. کاهش خروج اسید اوریک توسط کلیه‌ها
  3.  افزایش دریافت غذا‌های پورین
  4. بیماری‌های حاد
  5. ضربه روحی
  6. جراحی
  7. تب
  8.  کمبود آب بدن
  9.  خوردن بیش از حد شام
  10.  بعضی از دارو‌ها مانند: آسپرین

آیا شما در معرض خطر هستید؟

برخی مشکلات ممکن است؛ احتمال بروز نقرس را افزایش دهند.

این مشکلات و بیماری‌ها شامل؛

افزایش فشار خون، دیابت نوع ۱ و ۲، کلسترول بالا، مشکلات گوارشی، کاهش توده عضلانی، چاقی، مصرف غذا‌های پورین دار، گرسنگی یا کم خواری، بیماری‌های کلیوی و لوسمی (سرطان خون) و پسوریازیس (نوعی بیماری پوستی) و ناهنجاری در هموگلوبین.


این مطلب را از دست ندهید: شیوه‌ای تازه برای درمان نقرس


مطالبی که هیچگاه درباره نقرس نشینیده اید! / آیا شما در معرض ابتلا به نقرس هستید؟

علائم بیماری نقرس

علامت مشخصه این بیماری ورم، قرمزی و درد شدید مفصل شست پاست؛ البته ممکن است این بیماری با ورم و درد مفاصل دیگر مثل مچ پا یا زانو هم خود را نشان دهد، ولی حالت اول بسیار شایع‌تر است.

در صورتی که اسیداوریک زیادی در بدن به مدت مدید وجود داشته باشد حتی ممکن است این بلور‌ها در بافت کلیه رسوب کنند و کل بدنه کلیه را تخریب و بیمار را دچار نارسایی کامل کلیه‌ها کنند.

در افراد دچار نقرس رسوب بلور‌های اسیداوریک در بافت‌های دیگر بدن مثل زیر پوست به خصوص پوست آرنج و مچ دست به صورت برجستگی دیده می‌شود که می‌تواند باعث التهاب بورس مفاصل و درد شود، این برجستگی‌های زگیل مانند می‌توانند در لاله گوش هم دیده شوند که علامت خاص نقرس است.

پیشگیری از نقرس

  • ۱-اصلاح رژیم غذایی

تاکید می‌کنم اگر رژیم غذایی مضر دارید، نه تنها برای این بیماری بلکه برای پیشگیری از سایر بیماری‌ها، دست به اصلاحش بزنید.


این مطلب را از دست ندهید: هر آنچه از بیماری نقرس باید بدانید+ اینفوگرافی


سعی کنید از فست فود‌های پرچرب، گوشت قرمز و نوشیدنی‌های حاوی فروکتوز بالا خودداری کنید، غذا‌هایی که به افزایش اسیداوریک در خون شما دامن می‌زنند را شناسایی و ترک کنید.

  • ۲- کنترل وزن

پس از اصلاح رژیم غذایی، اگر درست عمل کرده باشید وزنتان ایده آل خواهد شد، باید سعی کنید با ورزش اصولی و رژیم غذایی خوب چاقی را از بین ببرید، اضافه وزن بسیار خطرناک است و باید کنترل شود. همچنین استفاده از تمرینات هوازی و ذهنی برای سامان دادن به روح و جسم توصیه می‌شود.

  • ۳- آب کافی!

یکی از دلایلی که اسید اوریک در خون افزایش می‌یابد، از دست دادن آب است، سعی کنید از فعالیت در هوای گرم و سوزان خودداری کنید. پس از فعالیت و تحرک سنگین، حتما مقداری آب بنوشید و به بدن خود اهمیت دهید.

مطالبی که هیچگاه درباره نقرس نشینیده اید! / آیا شما در معرض ابتلا به نقرس هستید؟

نقرس چگونه درمان می شود؟

برای درمان یک حمله نقرس، پزشک برای شما کورتیکواستروئید‌ها و یا سایر دارو‌ها را با دوز بالا تجویز می‌کند با کمتر شدن علائم نقرس، پزشک دوز دارو‌ها را کمتر می‌کند، اگر شما به سرعت به پزشک مراجعه کنید، بهبود علائم نقرس معمولا بعد از ۲۴ ساعت پس از دریافت اقدامات پزشکی آغاز می‌شود.


این مطلب را از دست ندهید: چرا به نقرس مبتلا می‌شویم؟+ اینفوگرافی


برای کاهش درد در طول حمله نقرس می‌توانید به مفصل آسیب دیده استراحت بدهید، استفاده از دارو‌های ضدالتهابی نیز می‌تواند به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید، فراموش نکنید مصرف خودسرانه دارو به ویژه آسپرین می‌تواند نقرس شما را بدتر کند.

مطالبی که هیچگاه درباره نقرس نشینیده اید! / آیا شما در معرض ابتلا به نقرس هستید؟

پیشگیری از حمله مجدد نقرس چگونه است؟

برای پیشگیری از بروز حملات نقرس در آینده، ممکن است پزشک برای شما دارویی تجویز کند تا با تجمع اسید اوریک در خون شما مقابله کند.


این مطلب را از دست ندهید: بیماری نقرس چه علائمی دارد؟/ بهترین درمان های طبیعی برای نقرس


رژیم غذایی شما نیز می‌تواند تاثیر به سزایی در ابتلا به نقرس داشته باشد، داشتن یک رژیم غذایی سالم و مغذی می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند.

فراموش نکنید مشروبات الکلی، گوشت قرمز و غذا‌های دریایی می‌توانند احتمال ابتلا به نقرس را بالا ببرند، نوشیدن مقدار زیادی آب و سایر مایعات بدون قند و طبیعی دیگر نیز می‌تواند به کاهش احتمال ابتلا به نقرس کمک کند.

انتهای پیام/

برچسب ها: نقرس ، ورم مفاصل
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
United States of America
ناشناس
۰۲:۱۱ ۲۹ شهريور ۱۴۰۱
کسی ک نقرس داره میتونه قرص لاغری بخوره ؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۰:۴۰ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
باسلام،،من‌دچارنقرس‌شدیدهستم،بمدت‌۷سال‌‌هست‌ک‌ازاین‌بیماری‌رنج‌میبرم،قرص‌مصرف‌میکنم‌،اما‌حملات‌‌نقرس‌ادامه‌دا د،،قصداقدام‌جهت‌‌معافیت‌دارم،صمن‌اینکه‌بیش‌ازده‌ساله‌سربازفراری‌هستم‌و۴۰سال‌سن‌دارم،،ایا‌معافیت‌داعم‌بمن‌تعلق‌میگیرد،،با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
علي
۲۳:۲۰ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
براي كاهش حملات اب زياد بخورين و از طرفي ميوه هايي مثل كيلاس و البالو و سيب بسيار خوب هستن سماغ براي درمان نقرس عاليه به همين خاطر در كنار گوشت قرار ميگيره. بايد داروي الوپورينول با دوز بالا بستگي به ميزارن اسيد اوريك خون مصرف كنيد و به مرور كتر بشه و نبايد كلا اين دارو را قطع كنيد. براي دفع حمله ميتونيد از داروهاي كلشي سين كه در درمان حمله شديد ميتونه باعث حالت مسمويت و اسهال بشه در شما ولي درد و حمله را متوقف ميكنه ولي پيشنهاد بهتر استفاده از ايندومتاسين ٢٥ براي كاهش التهاب در حملات ضعيف تر و يا شياف ديكلوفناك ١٠٠( در ايران با پوشش فلزي كيفيت بهتري دارد) استفاده كنيد و درد شما تسكين پيدا ميكنه. درد حملات نقرس بسيار وحشتناك است و با روش هاي فوق قابل درمان مي باشد. البته رژيم غذايي را هم بايد رعايت كنيد كه با سرچ اينترنتي ميتونيد راحت با مواد حاوي پورين بالا اشنا بشين و كمتر مصرف كنيد.
Oman
حامد
۰۴:۵۷ ۰۵ تير ۱۳۹۹
سلام من ۱ هفته ست که به نقرس مبتلا شدم با توجه به اینکه در ایران نیستم و به دکتر مراجعه کردم و دارم دارو مصرف میکنمبا گذشت هشت روز از مصرف دارو ولی همچنان حملات نقرسی در انگشت پام دارم و دردش زندگیمو مختل کرده ،لطفا اگر تجربه ای دارید و نتیجه ای گرفتید بهم بگید،ممنون میشم.
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۹:۲۱ ۰۲ شهريور ۱۳۹۹
سلام شیر ، سیب زمینی ، برنج ، نان ، پنیر ، سفیده تخم مرغ ، روغن زیتون،
خیار ، عرقیات تلخ،گلابی ، سیب درختی شیرین و میوه های شیرین که اسیدیته کمتری دارند،آب فراوان بخور---اغذیه ترش ازجمله لیمو ، سرکه ، ماست ، سماق ، ویتامین ث و هرچیز ترش که اسیدی هستند نخور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۷ ۰۷ مرداد ۱۳۹۸
سلام منم همسرم نقرس ارثی گرفتن صبح ها عرق کاسنی باسیر میخورن خیلی خوبه
Iran (Islamic Republic of)
حیدر
۲۱:۱۳ ۲۷ تير ۱۳۹۸
سلام بنده چهار ساله مبتلا به بیماری نقرس شدم میتونم از طریق این بیماری معافیت پزشکی بگیرم یا نه ممنون میشم اگه راهنمایی کنید
Iran (Islamic Republic of)
عادل طرفی
۲۱:۵۱ ۲۷ شهريور ۱۳۹۸
سلام اره میشه خودم گرفتم
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۵:۲۰ ۲۱ تير ۱۳۹۸
من حدود 15 َسال که نقرس دارم لطفا منو راهنمایی کنید که می‌توانم از کار افتاده شوم چون بیمه تامین اجتماعی هستم و حدود 20 سال سابقه دارم ممنون میشم اگه راهنمایی کنید
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم
۰۸:۲۹ ۱۰ فروردين ۱۳۹۸
با سلام
درمان نقرس و دردهای مفاصل در طب سنتی اسلامی از این قرار است :
۱_ اصلاح تغذیه
استفاده از خوراکیهای سرد به اندازه نیاز بدن نه بیشتر چرا که رطوبت اضافه مفاصل را متورم و ایجاد درد میکند .
۲_ترک لبنیات
لاکتوز موجود در لبنیات برای دردهای مفصلی مضر است و درد را شدید میکند.
۳_ برطرف کردن یبوست
اگر دستگاه گوارش بصورت طبیعی در روز سه مرتبه بصورت آرام و بدون فشار تخلیه نداشته باشد در عملکرد دستگاه های بدن اختلال ایجاد میکند که یکی از آنها مفاصل هستند .
۴_ انجام حجامت عام
۵_استفاده ازخوراکیهای گرم درد مفاصل را برطرف میکند .
۶_استفاده ازعرقیات ترکیبی مثل شوید،گزنه،بابونه،اسطوخدوس،سنبلطیب،کاکوتی،نعاع با مقداری شیره انگور دردها را برطرف میکند و آرامش میدهد.
۷_پرهیز ازخوردن دل،جگر،قلوه و زیاده روی درگوشت قرمز.
۸_استفاده ازآبغوره،آبلیمو،رب انار،سرکه سیب و انگور بدین صورت که یک قاشق چایخوری در یک لیوان آب گرم حل کرده و در مقاطع مختلف میل شود . درد مفاصل را برطرف میکند ، یک سوم قاسق چایخوری زردچوبه را درنصف لیوان آب گرم حل کنید و مقداری شیره انگور به آن اضاف کنید و میل کنید ، درد را برطرف نموده وتسکین میدهد .
-
ناشناس
۰۷:۲۴ ۱۰ فروردين ۱۳۹۸
من نقرس دارم لوبیا ونخود برای نقرس بده ولی گیلاس خشک شده درمان نقرسه
آخرین اخبار