///// فعلا کار نشود///////مبارزه با گران‌فروشی؛ حسرت همیشگی مردمشهروندان با اعلام موارد گرانفروشی به سازمان تعزیرات، می توانند به مقابله با پدیده گرانفروشی بروند تا جلوی سوء استفاده برخی سودجویان گرفته شود.

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،گرانفروشی عبارت است از عرضه یا فروش کالا یا ارائه خدمت به بهایی بیش از نرخ‌های تعیین شده به وسیله مراجع قانونی ذی‌ربط، عدم اجرای مقررات و ضوابط قیمت‌گذاری و انجام دادن هر نوع عملی که منجر به افزایش بهای کالا یا خدمت به زیان خریدار شود.

عوامل مختلفی وجود دارد که باعث افزایش قیمت کالا‌ها شده است، دلایلی همچون نوسانات ارزی، نبود نظارت دقیق بر بازار از سوی برخی نهاد‌های نظارتی در کشور، فعالیت دلال‌ها در بازار و عدم کنترل آن‌ها از طرف مسئولان.

در ماههای اخیر نوسانات ارزی بهانه‌ای برای بالا بردن قیمت اجناس توسط فروشندگان و کسبه شده است. با توجه به نبود ثبات در قیمت ارز در کشور و افزایش و یا کاهش مداوم آن، برخی سودجویان قیمت اجناس خود را آن طور که می‌خواهند تعیین می کنند و به شهروندان می فروشند. نکته جالب اینجاست که با توجه به برقراری نظم و ثبات در بازار ارز هنوز هم برخی از سودجویان وجود دارند که اقلام خود را به قیمت بالاتر از نرخ تعیین شده به فروش می‌رسانند.


بیشتر بخوانید: دلار سقوط کرد، اما چرا قیمت‌ها بالا مانده‌اند؟/ انتقاد بخش خصوصی از سازمان حمایت


از طرفی با توجه به افزایش قیمت ارز، نرخ برخی محصولات نیز افزایش یافت در صورتی که نه وارداتی بودند و نه نیازی به افزایش قیمت داشتند؛ به عنوان مثال رب گوجه فرنگی. مواد تشکیل دهنده این محصول در کشور خودمان تولید می‌شود، اما با افزایش قیمت دلار به یک باره شاهد افزایش شدید قیمت رب گوجه فرنگی در بازار بودیم.

///// فعلا کار نشود///////مبارزه با گران‌فروشی؛ حسرت همیشگی مردم

حال سوالی که مردم در ذهنشان ایجاد می‌شود این است که مسئولان چرا به این موضوع ورود نکرده و قیمت این محصول و اقلام مشابه این را به حالت گذشته خود بازنگشت؟

سازمان تعزیرات حکومتی با فعالیت‌ها و اقدامات خود تا حد زیادی به میدان آمده و نسبت به کنترل قیمت اجناس نظارت‌های متعددی داشته و نتیجه این نظارت‌ها نیز کنترل و تنظیم بازار است. اما موضوعی در این میان مطرح است که آیا سازمان تعزیرات به تنهایی می‌تواند بازار را کنترل کرده و با گرانفروشی مبارزه کند؟ بحثی که وجود دارد و تا حدی قابل مشاهده است، این است که سازمان تعزیرات تنها متولی مبارزه با گرانفروشی در کشور نیست.


بیشتر بخوانید: هیچ توجیهی برای گران کردن کالا قابل قبول نیست/ نارضایتی تعزیرات از نحوه تحویل و قیمت گذاری خودروها


آیا تاکنون در خصوص گرانی به سازمان تعزیرات شکایات خود را اعلام کرده‌اید؟

بار‌ها سازمان تعزیرات حکومتی اعلام کرده که شهروندان در رابطه با گرانفروشی به سامانه‌ها و یا حضوری به شعب گشت تعزیرات مراجعه کرده و شکایات خود را در خصوص تخلفات و گرانفروشی‌ها به ماموران تعزیرات اعلام کنند تا رسیدگی به موضوعات در دستور کار قرار بگیرد. ماده ۱۸ آیین‌نامه سازمان تعزیرات حکومتی می‌گوید: شعب بدوی تعزیرات حکومتی در موارد ذیل شروع به رسیدگی می‌کنند:

الف) گزارش مأموران سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا و خدمات.
ب) گزارش سازمان بازرسی کل کشور و سایر مراجع قضایی، دولتی و انتظامی.
ج) شکایت اشخاص حقیقی و حقوقی
د) اعلام اطلاعات، اخبار، گزارش‌های مردمی و اشخاص (الحاقی ۷۳/۱۱/۹)

///// فعلا کار نشود///////مبارزه با گران‌فروشی؛ حسرت همیشگی مردم

درج نکردن قیمت بر روی محصول دلیلی برای گرانفروشی

یکی دیگر از دلایلی که باعث افزایش قیمت کالا‌ها در بازار شده است نبود قیمت مصرفی بر روی اجناس است، زمانی که این موضوع را از سازمان تعزیرات جویا شدیم، به صراحت اعلام شد که عدم درج قیمت بر روی محصول تخلف است و با متخلفان برخورد قاطع خواهد شد. با وجود اعلام سازمان تعزیرات در رابطه با برخورد با کسانی که قیمت مصرفی را بر روی کالا‌ها درج نمی‌کنند از سویی هنوز هم شاهد عدم قیمت بر روی اجناس مصرفی هستیم.

///// فعلا کار نشود///////مبارزه با گران‌فروشی؛ حسرت همیشگی مردم

میزان جریمه متخلفان و گرانفروشان بازدارنده نیست

زمانی که تخلف و گرانفروشی مشاهده می‌شود سازمان تعزیرات با نظارت بر بازار‌ها متخلفان را جریمه و حتی واحد‌های صنفی و فروشگاهی متخلف را پلمپ می‌کند. گاهی اوقات با وجود جریمه‌های متعدد و پلمپ واحد‌هایی که مرتکب تخلف شده‌اند، بازهم این افراد به کار خود ادامه داده و تخلفات خود را انجام می‌دهند که این موضوع نشان دهنده عدم بازدارندگی جریمه‌ها و به نوعی عادی شدن آن برای افراد متخلف و سودجو است که با گفتن این جمله که تخلف می‌کنیم از آن طرف جریمه می‌دهیم و قضیه حل و فصل می‌شود، به کار خود ادامه داده و از هیچ موضوعی نمی‌ترسند.


بیشتر بخوانید: کم بودن میزان جریمه‌های صنفی عامل افزایش تخلفات


حال با توجه به این موضوعات آیا امکان این وجود ندارد که جریمه‌ها و برخورد‌های دستگاه‌های نظارتی شدیدتر و جدی‌تر شود؟ جریمه‌هایی که در حال حاضر وجود دارد و برای متخلفان اعمال می‌شود، نقش بازدارندگی ندارند. این جریمه‌ها باید به نحوی باشند که فردی که تخلف می‌کند پس از اعمال مجازات دیگر به سراغ فعالیت‌های سابق خود نرود.

گرانفروشی در فروشگاه‌هایی که به دور از چشم مسئولان در حال فعالیت هستند هم مزید بر علت شده تا نظارت بر این اماکن وجود نداشته باشد. در محلات و کوچه پس کوچه‌های سطح شهر فروشگاه‌های کوچکی وجود دارند که در حال فعالیت هستند که بعضا اقدام به گرانفروشی و تخلف می‌کنند و از طرفی نظارت بر اینگونه واحد‌های فروشگاهی از طرف سازمان‌های نظارتی وجود ندارد و فعالیتشان از دید آن‌ها پنهان مانده است. در این گونه موارد مبارزه با گرانفروشی نیازمند مشارکت مردم است.

همچنین در برخی از فروشگاه‌ها قیمت اعلام شده برخی از اقلام مصرفی از سوی فروشنده، با قیمت درج شده بر روی آن محصول اختلاف قیمت دارد. به عنوان مثال گاهی اوقات فروشنده قیمت بالاتری را نسبت به قیمت درج شده بر روی یک محصول به خریدار اعلام می‌کند و خریدار به ناچار مجبور به تهیه آن محصول می‌شود.

///// فعلا کار نشود///////مبارزه با گران‌فروشی؛ حسرت همیشگی مردم

مشکل دیگر در این زمینه، کم فروشی با وجود دریافت قیمت بیشتر از خریدار است. بار‌ها مشاهده شده که اجناسی را خریداری کرده‎ ایم و پس از باز کردن بسته با کم بودن میزان محصول در داخل بسته بندی آن مواجه شده و از این وضعیت ناراضی شده‌ایم چرا که قیمت پرداختی برای خریداری این محصول به نسبت میزان موجودی آن در بسته بندی‌ها بیشتر از ارزش آن بوده و به نوعی کم فروشی به صورت پنهان در حال انجام است.

مجازات‌های قانونی گرانفروشی چیست؟

هر فروشنده ای که با استفاده از روش‌های ممکن، کالای خود را با قیمتی بیش از نرخ مصوب دولتی بفروشد، مرتکب گرانفروشی شده است. بر اساس بند «الف» ماده ۵۷ قانون نظام صنفی، گرانفروشان در سه مرتبه اول، به جبران خسارت و جریمه‌ای معادل مبلغ گرانفروشی محکوم خواهند شد. پس از مرتبه سوم و در صورتی که مجموع مبلغ گران‌فروشی آن‌ها از ۲ میلیون ریال بیشتر شده باشد، علاوه بر جبران خسارت و پرداخت جریمه، پرده یا تابلوی مربوط به تخلف انجام شده، بر سر در محل کسب آن‌ها آویخته می‌شود و در صورت تکرار گرانفروشی برای بار چهارم، افزون بر نصب تابلو، محل کسب برای مدت ۳ ماه تعطیل خواهد شد.


بیشتر بخوانید: اخلالگران در نظام اقتصادی کشور چگونه مجازات می شوند؟+جزئیات


نبود آگاهی در بین مردم، یکی از دلایل گرانفروشی

شهروندان بهتر است که درهنگام خرید اجناسی که نرخ ثابت ندارند، فاکتور دریافت کنند. فروشنده نیز بر پایه قانون، موظف به صدور فاکتوری است که باید در زیر آن، شماره تلفن ۱۲۴ قید شده باشد. این در حالی است که بیشتر مردم از این موضوع آگاه نیستند و شاید یکی از دلایل گران‌فروشی‌های متعدد، همین موضوع باشد؛ افرادی که یا بی‌تفاوت شده‌اند و یا رسیدگی به موضوعاتی از این دست را وظیفه خود نمی‌دانند. از طرفی نیز باید دادن فاکتور و رسید خرید در تمام فروشگاه‌ها توسط دستگاه‌های نظارتی به فروشندگان الزام شود چرا که تا حدودی این امر باعث کاهش گرانفروشی و ثبات در ارائه محصولات با نرخ مصوب سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان و ستاد تنظیم بازار صورت پذیرد.

///// فعلا کار نشود///////مبارزه با گران‌فروشی؛ حسرت همیشگی مردم

حل مشکل گرانفروشی در کوتاه، میان و بلند مدت، راهکار‌های متفاوتی می‌طلبد. گویا، در کوتاه مدت باید دولتمردان قوانین سخت‌گیرانه‌تری برای گران‌فروشی تدوین کنند تا هزینه ریسک گرانفروشی افزایش یابد. در میان مدت باید با تشکیل اتحادیه‌های قوی، اصناف را نظام‌مند و قانونمند کرد تا دست‌کم از این طریق، بتوان کنترل بر بازار داشت و در بلند مدت، باید نظام توزیع و عرضه را به گونه‌ای طراحی کرد که کمترین هزینه از تولید تا عرضه به مصرف کننده تحمیل شود؛ برنامه‌ای که برای اجرایش زمان لازم است؛ پس بهتر است مسئولان همین امروز به فکر باشند تا در آینده نزدیک فعالیت‌های آنها به ثمر بنشیند.

گزارش از اشکان دوستی‌پور

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
حسن چنارانی
۰۲:۵۷ ۱۲ بهمن ۱۳۹۹
دو ماهه رفتم از یه نفر بخاطر گران‌فروشی شکایت کردم ولی هیچ جوابی ندادن بهم هر هفته هم میرم سر میزنم میگم چی شد میگن برو هفته دیگه بیا یکی باید از خودشون شکایت بکنه ...والا
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
حسینی
۱۳:۳۸ ۱۵ دی ۱۳۹۹
مواد اولیه پوشاک روز به روز گرانتر میشود لطفاً نظارت کنید تا کالا برای مصرف کننده گران نشود نمونه کارخانه نخ نوبافت اصفهان
Iran (Islamic Republic of)
حمید علوی
۰۸:۴۴ ۰۶ آبان ۱۳۹۹
روغن جامد ۴۴۵۰۰ تونانی یک فروشگاه داره ۱۴۰ هزار میده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۳ ۰۴ مهر ۱۳۹۹
پیشنهاد دولت میتواند افرادوواحدهای صنفی که توجهی به دستورات نمیکنند وگرانفروشی میکنند ستاد مبارزه با گرانفروشی در هر شهر با همکاری کلیه نهادها تشکیل برای جریمه اموال مغازه هارا ظبط ودر شرکت تعاونی های دولتی به قیمت مناسب به مردم عرضه کنند این کار هم به مردم کمک میکند هم افراد متخلف هواسشان راجم میکنند که دزدی نکنند هرمنطقه بصورت هفتگی بازرسی مستمر انجام ومتخلفین شناسایی شوند
Iran (Islamic Republic of)
معصونه مسجدی
۱۹:۵۴ ۰۷ اسفند ۱۳۹۸
برای دسترسی به خود تعزیرات و ثبت شکایت هفت خوان رستم رو باید رد کرد ... این خودش یعنی خودتون زیاد به علاقه ای به پیگری این موضوع ندارید وگرنه ثبت و اعلام شکایت رو خیلی سهلتر میکردین ... امشب خواستم در مورد گران فروشی ثبت شکایت کنم ۴۵ دقیقه تلاش کردم نشد که نشد ؟؟؟!!!! خیلی سخته چند خط تلفن میذاشتینو در جا تیم اعزام به محل ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۴ ۲۶ دی ۱۳۹۸
تو این گرونی تعزیرات باید روزانه نظارت داشته باشه و برخورد شدید داشته باشه بخدا که هیچ نظارتی نیست تو این مملکت هرکی هرقیمتی دلش خواست میگه اخه چرا حق مردم اینه
Iran (Islamic Republic of)
عليرضا رينلى
۰۲:۰۱ ۱۸ آذر ۱۳۹۸
باسلام بنده ازشهرستان رابر مى خواستمراجع به دوداروخانه خصوصى كه درحال رقابت باهم الحق الانصاف خون مردم بدبخت را شيشه كرده اند مزاحمتون بشم شما رابخدابراى سركشى به اين دوواحدخصوصا سرشب اقدام كنيد براى مثال من عصرى يه بسته قرص جوشان ويتامين سى كه قيمت كارخانه 4500درج شده قيمت تايبى 5500ميباشدرا به قيمت10500خريدم خداوكيل رسيدكى كنيد متشكرم ازطرف مردم منطقه محروم رابر
Sweden
ایرانی
۲۲:۵۳ ۱۲ شهريور ۱۳۹۸
بنده به یک درب و پنجره یاز دو تا پنجره گرد با قطر 50 سانتی سفارش دادم همراه با رنگ، گفت 80 تومن برای هر پنجره دستمزد می گیرم یعنی جمعا 160 تومن +پول آهن خام+هزینه رنگ؛ ایشون کار رو تموم کرد موقع تحویل دادن بهم گفت میشه 920 هزار تومن خیلی اصرار هم داشت! با یک عالمه چونه زدن نهایتا گفت 820 تومن! بعد دیدم فازش منفیه میخواد داد و بیراه راه بندازه خیلی مودبانه همون 820 رو به کارتش واریز کردم تا بعدا بهش بفهمونم گران فروشی و کلاهبرداری تو روز روشن یعنی چی؟ صبح روز بعد همون پنجره ها رو به طور تصادفی بردم پیش یک درب و پنجره ساز، واقعا خنده اش گرفته بود میگفت این چه وضع پنجره درست کردن هست حتی زوار برای نگه داشتن شیشه هم نداشت! یکی از لولاهای پنجره هم دیگه چیزی تا افتادنش باقی نمونده بود! گذشته از اون این آقای جوشکار گفت واقعا هر کی بوده ذره ای انصاف نداشته اقلا کارش رو درست و تمیز انجام میداد باز اون موقع یک چیزی ولی نه کارش رو درست انجام داده و هم این که خیلی خیلی پول اضافه ای از شما گرفته! خلاصه سرتون رو درد نیارم طبیعی هست که چنین شخصی اسمی از فاکتور هم نبره امروز بهش زنگ زدم و باز مودبانه ازش خواستم بهم فاکتور رسمی بده امروز رو پیچوند ولی خودم اقلا مطمئن هستم اگر برم اداره صنعت دیگه من یکی که ول کن نیستم تا آخرش می رم می دونید اونجا کارشناس باید نظر بده یعنی کسی که کاملا از کار جوشکاری و درب و پنجره سازی سرش دربیاد، اونوقت هست که باید طرف بیاد و جواب پس بده که چه جوری دو تا پنجره کوچک آهعنی دراومده 820 تومن بی زبون! اگر من می دونستم قراره برای این کار کوچکچنین مبلغی خارج از توانم پرداخت کنم همون اول خیلی محترمانه می رفتم سفارش پنجره آلومینیومی می دادم. اصلا اهل شکایت بازی بی مورد نیستم ولی وقتی می بینم حقم اینطور ضایع شده چه طور بی تفاوت باشم؟! کدوم انسان باوجدانی خاطرش آزرده نمیشه؟ امیدوارم شکایت صنفی ام جواب بده و توبه ای بشه برای اون طرف تا دیگه اینطوری از کسی پول اصافه ای نگیره. البته ممکنه نهایتا اضافه هزینه ای بهم برگردونده نشه ولی کم کمش اینه که وجدان خودم راحت هست که به راحتی از کنار ضایع شدن حقم نگذشتم. امیدم همیشه به خداست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۷ ۲۱ تير ۱۳۹۸
لطفا افزایش بلیط قطار مسیر شمال به تهران که نرخ افزایش مصوب 22% می باشد ولی 70%افزایش پیدا کرده است گزارشی تهیه کنید . با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۷ ۳۰ دی ۱۳۹۷
فروشنده ها باید فاکتور نشون و ثابت کنن گرون خریدن والا باس محازات بشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۴ ۲۴ دی ۱۳۹۷
ثبات قیمت مگه دردیا دوا میکنه قیمت ها 400 برابر بالا رفته همه ملت ایران فقیر شده جز 4 درصدیها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۰ ۱۶ دی ۱۳۹۷
حجم نقدینگی رو بدون پشتوانه 3 برابر نکنیم
Iran (Islamic Republic of)
علیم
۱۲:۲۳ ۱۶ دی ۱۳۹۷
سلام
1- تمامی کالاها یا تولید میشوند یا وارد میشوند بنابراین باید تمام این کالاها در یک سامانه بنام کالا ثیت شده بارکدگذاری شوند(تاریخ تولید ،انقضا ،نام محصول ،قیمت کارخانه یا وارداتی و ...)
2- مالیات بر کالا محاسبه و هنگام تحویل به عمده فروش مطابق با سریال کالا در سامانه منتقل شود و این جریان تا تحویل به مصرف کننده در سامانه دست به دست ثبت شود ومالیات و هزینه های کالا تا مصرف کننده و سود آنها محاسبه وثبت شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۷ ۱۶ دی ۱۳۹۷
به اینا که باشه میگن نه گرانی هست نه تورم نه بیکاری در ضمن وقتی قیمتها بالاست نخرید نخورید نپوشید سوار نشید مسکن هم نمی خواد!!!!!!!!
آخرین اخبار