به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، کشت بافت فناوری نسبتا قدیمی است که از سالهای گذشته برای تولید انبوه گیاهان زینتی در مازندران استفاده میشود.
همه ساله میلیونها گیاهچه از کشورهای مختلفی مانند هلند به کشور وارد میشود، در حالی که ظرفیت بالایی از تولید در ایران وجود دارد.
در گذشته برای تکثیر درختان و گیاهان از قلمه و یا بذر آنها استفاده میشد، اما در کشت بافت بخشی از گیاه مورد نظر برای تکثیر با مواد ضدعفونی کننده خاص استریل میشود و سپس این بخش از گیاه به محیط کشتهایی که دارای همه مواد لازم برای رشد گیاه و تنظیم کنندههای رشدی مناسب انتقال داده میشود.
ولی الله قاسمی عمران عضو هیئت علمی پژوهشکده کشاورزی و زیست فناوری طبرستان با بیان اینکه شرکت نیشا از سال ۸۸ فعالیت خود را شروع کرده است، گفت: ایده اولیه به مرکز رشد واحدهای فناور طبرستان که زیر نظر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری است، مطرح شد.
وی افزود: پس از پذیرش ایده تمرکز ما بر گونه بنفشه آفریقایی زیاد شد و با گذشت زمان و افزایش تجربه گیاهان دیگری به سبد محصولات خود اضافه کردیم.
قاسمی عمران گفت: در روش کشت بافت، گیاهان از عرصه طبیعی خود به آزمایشگاه منتقل و نمونه مورد نظر از گیاه گرفته میشود.
عضو هیئت علمی پژوهشکده کشاورزی و زیست فناوری طبرستان افزود: گیاهان پس از استریل و کشت به درون شیشههای زینتی منتقل میشوند.
وی گفت: در این روش سرعت تکثیر گیاه بسیار بالا میرود و به مدت ۳ تا ۶ ماه بعد میتوان به بی نهایت گیاه دست یافت.
سودابه صادقی مدیر فروش این شرکت دانش بنیان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: تکثیر گیاه معمولا به صورت سنتی انجام میشود، ولی در شرکت ما از طریق کشت بافت گیاهی، بخشی از گیاه مانند بذر، برگ، جوانه جانبی یا هر قسمتی از گیاه را میتوان تکثیر کرد.
وی افزود: در این روش سطح آلودگی گیاه کم میشود و در صورت وجود آلودگی نمونه کپک میزند.
صادقی گفت: برای نمونه یک برگ بنفشه آفریقایی پس از تکثیر به روش کشت بافت به هزار گیاهچه بنفشه آفریقایی تبدیل میشود.
در روش کشت بافت میتوان حتی در خارج از فصل کشت گیاهان به تولید هزاران گیاه مورد نظر دست پیدا کرد.
ولی الله قاسمی عمران عضو هیئت علمی پژوهشکده کشاورزی و زیست فناوری طبرستان گفت: گیاهان کشت بافت شده هیچ تفاوتی با والد خود نداشته و کاملا شبیه مادر خود هستند که به عنوان کلون یا همسانه شناخته میشوند.
قاسمی افزود: در محیط کشت هورومونها و تنظیم کنندههای رشد زیادی وجود دارد که برای تکثیر از آنها استفاده میشود.
وی گفت: بگونیا رکس و بنفشه آفریقایی، ارکید، استرپتوکارپوس، گلوکسینیا، ایپیشیا و استویا نمونهای از گلهای زینتی هستند که از طریق کشت بافت در مازندران تولید میکنیم.
عضو هیئت علمی پژوهشکده کشاورزی و زیست فناوری طبرستان با بیان اینکه ماده ژلهای رنگی درون این شیشهها شامل مواد مغذی مورد نیاز گیاه از جمله ساکاروز است، افزود: این ماده مغذی تقریبا شبیه مواد مغذی کودهای مخصوص گیاهان است.
ولی الله قاسمی عمران عضو هیئت علمی پژوهشکده کشاورزی و زیست فناوری طبرستان گفت: گیاهان کشت بافت شده بر خلاف گیاهان دیگر نیاز به آب، خاک، کود و نور ندارند و رشد گیاه در درون شیشه بسیار کند است.
وی افزود: ۶ تا ۹ ماه بعد گیاه از شیشه به خاک منتقل میشود تا به رشد عادی خودش ادامه دهد.
قاسمی عمران گفت: محصولات دورن شیشهای که به خاک منتقل شدند در یکی از ۴ گلخانه ما پرورش داده میشوند.
وی افزود: در حال حاضر بیش از ۲۰۰ رنگ و واریته بنفشه آفریقایی و رنگهای مختلف از گیاهانی مانند ارکیده، آنتریوم و سایر گیاهان زینتی درون آپارتمانی در این گلخانه تولید و به فروش میرسد.
یکی از افرادی که در گلخانه گیاهان نیشا فعالیت میکند، میگوید: معمولا سفارش فروش گلهای این مجموعه از طریق فضای مجازی و اینترنتی انجام میشود.
وی افزود: انواع گلهای تولیدی به همه استانهای کشور ارسال میشود.
اسدالله تیموری رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: پیگیر هستیم تا فناوری کشت بافت را برای تولید گیاهان زراعی، باغی و حتی گیاهان دارویی در دانشگاه استفاده کنیم.
وی افزود: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ابزارهای جدید آزمایشگاهی در اختیار شرکتهای دانش بنیان قرار میدهد.
تیموری گفت: برای شرکتهای دانش بنیان تخفیفهای خوبی در بخش هزینههای آزمایشگاهی و استفاده از تکنولوژی در نظر گرفته شد تا بتوانند با فناوریهای نو ایدههای جدیدی را خلق کنند.
در حال حاضر ۱۲۰ هزار واحد گیاه، گیاهچه و گل درون شیشهای سالانه از شرکت دانش بنیان نیشا به استانهای دیگر ارسال میشود و با حمایت از آن می توان با کمترین هزینه به بی نهایت گل و گیاه در خارج از فصل کشت آنها دست پیدا کنیم.
گزارش از سیده حکیمه موسوی ازنی
انتهای پیام/ م