کبود شدن بدن، یک اتفاق طبیعی در زمان آسیب دیدن بدن و ضربه خوردن به آن است، اما چه زمانی یک کبودی می‌تواند خطرناک باشد و کی باید کبودی‌ها را به عنوان زنگ خطر در نظر گرفت؟

کبودی های خطرناک را بشناسیدبه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ کبودی و کوفتگی بر اثر ضربه‌های سختی که به بدن وارد می‌شود و در برخی از موارد به علت بیماری‌های مختلف به وجود می‌آیند؛ البته برای درمان این کبودی‌ها نیز راه‌هایی وجود دارد.

کبودی که در پزشکی آن را کوفتگی می‌‌نامند، به دلیل آسیب دیدن عروق خونی کوچک زیر پوست در اثر ضربه دیدن ایجاد می‌شود که در اثر آن خون از رگ‌های خونی به بافت‌های مجاور نشت کرده و موجب کبود شدن بدن می‌شود. اکثر کبودی‌ها به رنگ ارغوانی در می‌آیند.

زیاد با میز و صندلی برخورد می‌کنید؟

اگر از گروه آدم‌های حواس‌پرت باشید یا مشغله زیادی داشته باشید، قاعدتا با لکه‌های کبودی روی دست‌ها، ران‌ها و پاهای‌تان که ناشی از برخورد با صندلی‌ها، میزها و حتی گاهی در و پنجره‌هاست، آشنا هستید.


بیشتر بخوانید: ۵ دلیل برای کبودی دائمی پوست 


کبودی یک روند طبیعی در عملکرد بدن، طی پاسخ به هر گونه آسیب و ضربه وارده است. در این روند، وقتی به نقطه‌ای ضربه می‌خورد، رگ‌های خونی کوچک نزدیک به ناحیه آسیب‌دیده پاره می‌شوند و محتویات خود را خالی می‌کنند. این گونه است که رنگ ناحیه آبی تیره تا سیاه پیدا می‌کند و بعد در روند بهبودی به حالت سبز متمایل به زرد تغییر رنگ می‌دهد.

بعضی کبودی‌ها تا چند ماه بهبود نمی‌یابد

جدا از تغییر رنگ، لکه‌های کبود غالبا با درد و ورم موضعی همراه هستند. کبودی‌ها می‌توانند کاملا سطحی باشند و فقط لایه‌های سطحی پوست را درگیر کنند و یا اینکه به لایه‌های زیر پوست هم برسند و یا حتی لایه عضلانی زیر پوست را هم درگیر کنند. البته گاهی شدت ضربه و آسیب آنقدر زیاد است که استخوان‌ها هم صدمه می‌بینند.

این گونه آسیب‌های شدید عمقی گاه تا ماه‌ها زمان لازم دارند تا بهبود پیدا کنند. تمام موارد فوق را می‌توان یک روند طبیعی بهبود در بدن دانست، اما گاهی هم کبودی‌ها می‌توانند چیزی فراتر از این باشند.

سه عامل مهم

ضرب‌دیدگی و کبودی می‌تواند ناشی از هر چیزی باشد؛ مثل آسیب‌های ورزشی، افتادن، خوردن به میز و صندلی و تصادفات رانندگی و ... . اما گاهی این اتفاقات بدون علت مشخص و یا پس از یک حادثه خیلی جزئی رخ می‌دهند. این می‌تواند نشانگر یک حالت پزشکی باشد که باید به آن توجه کرد. ضرب‌دیدگی و کبودی‌های متعدد می‌تواند نشانگر اختلالات خونی و نقص در بند آمدن خون باشد.

در روند توقف‌ خونریزی سه عامل مهم در رگ‌ها نقش دارند: اول پلاکت‌ها که جزو سلول‌های خونی هستند و در تشکیل لخته‌های خون نقش دارند. دوم فاکتورهای انعقاد خون که پروتئین‌هایی در جریان خون هستند و روند شکل‌گیری لخته‌ها را هدایت می‌کنند و سوم خود عروق که با تنگ شدن‌شان مانع از تجمع خون و مایعات در موضع آسیب‌دیده می‌شوند.

اگر در هر کدام از این سه عامل مشکلی وجود داشته باشد، روند کبودی می‌تواند به طور مکرر و حتی پس از یک برخورد بسیار جزئی هم اتفاق بیفتد.

چه مواقعی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر به طور پی در پی دچار کبودی‌های بی‌دلیل می‌شوید، یا مناطق کبودی بدن شما بزرگ و دردناک است و بدون علت مشخص ایجاد شده‌اند، یا اینکه کبودی در بدن شما همراه با علائم بیماری در کل بدن به خصوص با تب و از دست دادن تمرکز ذهنی و حالت گیجی است، یا اینکه به طور مکرر دچار خونریزی از لثه‌ها و بینی می‌شوید، در تمام این موارد حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و در صورت لزوم آزمایشات لازم را زیر نظر او انجام دهید.

خبر خوب اینکه کبود شدن حتی اگر به راحتی اتفاق بیفتد، در صورتی که مشکل زمینه‌ای دیگری نداشته باشید، حالتی نیست که بخواهد شما را نگران کند.

وارفارین و آسپیرین مصرف می‌کنید

شایع‌ترین مشکل در این میان اختلالات پلاکتی است.

بسیاری از داروها و برخی از عفونت‌ها می‌توانند این حالت را رقم بزنند. استفاده از داروهایی مثل وارفارین و آسپیرین هم می‌توانند باعث این حالت شود.

بیماری‌های کبد مانع از تولید پروتئین‌های لخته‌کننده خون می‌شود و البته بیماری هموفیلی هم می‌تواند این حالت را رقم بزند. در بیماری هموفیلی کمبود یک فاکتور مشخص (فاکتور ۸) در مسیر انعقاد خون باعث بروز مشکل می‌شود.

اگر دیدید بیشتر از دوست‌تان دچار ضرب‌دیدگی می‌شوید و بدن‌تان پر شده از کبودی، خیلی نگران نشوید، خب شاید بیشتر از دوست‌تان به این طرف و آن طرف برخورد می‌کنید.

در ضمن حواس‌تان باشد که هر چقدر سن‌تان بالاتر می‌رود، احتمال بروز کبودی و ضرب‌دیدگی با ضربه‌ها و برخوردهای خفیف‌تر بیشتر و بیشتر می‌شود.

هر چقدر که سن بالاتر برود، عروق خونی شکننده‌تر می‌شود و لایه‌های پوست هم نازک‌تر می‌شوند و تمام اینها باعث می‌شود که احتمال بروز کبودی در سن بالا بیشتر باشد.

در ضمن بسیاری از داروها و مکمل‌هایی که افراد مسن مصرف می‌کنند هم احتمال بروز کبودی‌ها را بالا می‌برند. داروهای رقیق‌کننده جریان خون، کورتون‌ها و حتی روغن ماهی از جمله موارد پرمصرف در میان افراد میانسال و سالخورده هستند.

راه‌های درمان کبودی‌های بدن

۱- کمپرس سرد: یخ را داخل کیسه پلاستیکی و بعد درون یک حوله یا پارچه تمیز قرار دهید و روی محل آسیب‌دیده بگذارید. گذاشتن یخ به طور مستقیم روی پوست می‌تواند اوضاع را بدتر کند و یا موجب سرمازدگی شود.

۲- پرتقال و سایر میوه‌ها و سبزیجات سرشار از ویتامین ث نیز کبودی را درمان می‌کنند. کمبود این ویتامین نیز می‌تواند دیواره رگ‌های خونی را نازک و ضعیف کند؛ به طوری که حتی با کوچک‌ترین فشار، بدن فرد کبود شود.

۳- اگر لب‌هایتان بدون دلیل مشخصی کبود شد، نزد پزشک بروید. پزشک امکان وجود کم‌خونی یا بیماری قلبی یا ریوی را بررسی می‌کند. اما اگر کبودی لب در اثر سرما باشد، برای رفع آن حوله‌ای بزرگ یا پتویی را به سر تا پای خود بپیچید.

۴- اگر لب‌ها ناگهان کبود شدند و ضربان قلبتان بالا رفت، عرق کردید و یا به سرفه افتادید، دچار تنگی نفس شدید، فورا به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر لب‌ها و ناخن‌های کودکتان کبود شد و سرفه شدید، تب یا تنگی نفس داشت، فورا به پزشک مراجعه کنید.

۵- سیگار نکشید. توجه داشته باشید سیگار بزرگ‌ترین دشمن پوست است. همچنین باعث افزایش طول درمان کبودی ها می شود.

۶- سیاهی دور چشم، در اغلب موارد بیماری محسوب نمی‌شود و این جزو خصوصیات طبیعی پوست برخی افراد است. پس برطرف کردن و پیشگیری کردن باعث از بین رفتن کامل سیاهی دور چشم نمی‌شود.

منبع: تبیان

انتهای پیام/

کدام کبودی بدن خطرناک است؟

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
فروزان
۰۱:۲۲ ۲۱ خرداد ۱۴۰۲
سلام من پسرم ۲۵ سالشه دوهفته هست که ساق پای راستش کبود شده حالا دوتا کبودی شدن دلیلش چیه ممنون میشم جوابم بدین
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۰۷:۴۴ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۱
سلام من حدود یک ماه پیش ساق پام ضربه خورد و کبود شد الان بعد یک ماه کبودی وورم خوب نشده و قرمز هم شده و خارش هم داره لطفا میشه راهنمایی کنید.
Iran (Islamic Republic of)
سعید نجفی
۲۱:۲۷ ۱۹ فروردين ۱۴۰۱
من ۳۲ساله ام فشارخون دارم استرس فشاروفگرزیاددارم بعدش یه چند روزه زیر بغلم کبودشده وگاهی خارش میگیره چه باید کرد گیاهی چکار کنم
United States of America
ناشناس
۲۲:۵۱ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
سلام من دو روز پیش پای آتیش نشسته بودم که یکی از بچه ها بدون این که به پن بگه یه دونه ظرف خالی این حشرع کش هارو انداخته بود داخل آتیش و من دستامو گرفته بودم رو آتیش تا این که ترکید و تهش خورد بع کفه دستم الان دوسه جاش سیاه شدع و یه جاش هم خون اومد هم کبود شدع الانم همون جا یه آبلع بزرگ زدع کلا دستم هم ورم کردع جوری که دستم بستع نمیشه لطف یه راهنمایی بکنین
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۲۳:۱۷ ۱۴ دی ۱۳۹۹
سلام ممنون میشم اگه کمکم کنید من ساق پاهام هرجفتش خود به خود دچار کوفتگی شده کفتگیش هم مثل ضرب خوردن نیستش کشیدس حدود 8سانتی میشه جفت پاهام حالت گیجی هم دارم جدیدن فراموشی هم شدم ایا اینها علائم خطرناکیه خواهشن جواب بدین بهم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۷ ۱۹ آذر ۱۴۰۰
سلام خسته نباشین من الان یک ماهی هست که هر دفعه یه جایی از پاهام کبود میشود یا بعضی وقت انگشت پام خارش میگیرد و‌میسوزد و احساس میکنم رگهای پاهام بسته است و درد میکند ممنون میشم راهنماییم کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۶ ۲۰ آذر ۱۳۹۹
سلام ببخشید من سه چهار روز هست سینه سمت چپم البته نرسیده به وسط سینم یه کبودی قرمز به وجود اومده خیلی میترسم فشار که بهش میدم دردم میگیره عمل باز قلب هم انجام دادم اگر راهنمایی کنید ممنون شما می شوم
Iran (Islamic Republic of)
نسرین
۱۳:۳۷ ۰۵ آذر ۱۳۹۹
امروزمتوجه که ناگهانی کف پام اندازه نخود کبود شده تابه حال هیچ جای بدنم علائمی ازکبودی نداشت نگرانم لطفا راهنمایم کنید
Iran (Islamic Republic of)
نسرین
۱۳:۳۷ ۰۵ آذر ۱۳۹۹
امروزمتوجه که ناگهانی کف پام اندازه نخود کبود شده تابه حال هیچ جای بدنم علائمی ازکبودی نداشت نگرانم لطفا راهنمایم کنید
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۹:۲۴ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
مادر بزرگم مچ پاش بایکی از ارنج دستش کبود شده واز مچ پاش که کبود ابکی نظر شما دراین مورد چیه ودرمان ان چیست
Iran (Islamic Republic of)
فروغ
۱۴:۰۶ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
سلام من دستام و پاهم مرتب کبود میشه وخیلی سرگیجه دارم واحساس خستگی زیاد میکنم همش دوستدادم بخوابم علتش چیه
Iran (Islamic Republic of)
زینب
۱۶:۳۵ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
احتمالا اکسیژن خونتون پایینه
Iran (Islamic Republic of)
زینب
۱۶:۳۵ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
احتمالا اکسیژن خونتون پایینه
Iran (Islamic Republic of)
محمد میرزا
۰۴:۳۵ ۰۴ تير ۱۳۹۹
من ۲سال پیش شیشه دستمو برید ساعد دست بخیه زدم حالا بعد ۲سال دقیق زیر جایی بخیه کبود وقرمز دایره شک ایجاد سده دلیل چیه