دانشجعفری عوامل موثر بر درآمد ارزی کشور را درآمدهای نفتی، صادرات غیرنفتی، ورود گردشگران خارجی، ورود دانشجویان خارجی، ذخایر خارجی، سرمایهگذاری خارجی در ایران و استفاده از فاینانس خارجی دانست و گفت: این که به دانشجوی خارجی و جذب آن تاکید میکنیم دلیلش این است که میتوانند برای کشور ارزآوری داشته باشند.
وزیر اسبق اقتصاد با بیان اینکه از زمان دولت های نهم و دهم تلاش میشد که نرخ ارز ثابت بماند، گفت: این روش ثابت ماندن نرخ ارز پس از آن دوره تبدیل به یک ارزش میشد در حالی که ثابت ماندن نرخ ارز موجب کاهش تولید میشود؛ قطعهسازان داخلی و شرکتهای خصوصی به جای افزایش تولید اقدام به واردات قطعات خود کردند که این مشکل در علم اقتصاد بیماری هلندی نام دارد؛ دلیل اصلی سیاستگذار برای پایین نگه داشتن نرخ ارز کنترل قیمت کالاهای اساسی است ولی آثار آن ناخواسته در قالب افزایش مقدار مصرف ارز بروز پیدا میکند.
وی با اشاره به قیمت تعادلی ارز گفت: وقتی دولت یک نرخی را برای ارز خارجی اعلام میکند اما در عمل و در بازار به چنین قیمتی ارز خارجی فروخته نمیشود، این اصلا قیمت تعادلی نیست.
این استاد دانشگاه با اشاره به افزایش نقدینگی کشور گفت: نقدینگی از زیر 500 هزار میلیارد تومان به 1500 هزار میلیارد تومان یعنی به سه برابر رسیده است از جمله عوامل افزایش نقدینگی بدهی دولت، معوقات بانکی، افزایش قیمت ارز، افزایش هزینه دولت و بحران بانکی است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به بودجه سال 97 کشور گفت: دولت در حالت عادی هزینههای زیادی دارد علاوه بر آن چون نمایندگان هم میخواهند در حوزههای انتخابیه خود عملکرد خوبی داشته باشند، حتی 25 هزار میلیارد تومان به بودجه دولت افزوده شد.
دانشجعفری با اشاره به بدهی موسسات مالی و اعتباری افزود: این که بانک مرکزی برای بدهی بانکها اقدام به چاپ اسکناس کند برای اقتصاد کشور مضر است زیرا هم قیمت کالاها را هم افزایش میدهد و هم ارزش پول ملی را کاهش خواهد داد.
وی با اشاره به اهمیت تولید ملی و روشهای علمی برای افزایش تولید در ایران گفت: تولید کشور شامل 55 درصد خدمات، 10 درصد کشاورزی، 25 درصد صنعت،آب و برق و 10 درصد نفت است؛ باید بدانیم تولیدات علمی اقدامات پزشکی و خدمات درمانی جزئی از تولید خدماتی است در کشورهای پیشرفته بیش از 70 درصد تولید به خدمات بازمی گردد، باید از ظرفیتهای علمی برای افزایش تولید بخش خدمات استفاده بیشتری کنیم در حالی که بخش خدمات در کشور مورد کم توجهی قرار گرفته است.
دانشجعفری با بیان اینکه رژیم ارزی ثابت مستلزم ذخایر ارزی بالا است یادآور شد: اگر رژیم ارزی ثابت نباشد شاید ارز بالاتر برود اما ذخیره ارزی حفظ میشود و شاهد بحران ارزی و کاهش ارزش داراییها نخواهیم بود.
انتهای پیام/