غزال زاهد فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص اختلال یا سندروم رت، اظهار کرد: سندروم رت یک اختلال عصبی تکاملی پیش رونده است که بروز آن در حدود یک ده هزارم یا 15 هزارم در نوزادان دختر دیده میشود؛ این سندروم جزو اختلالاتی است که میتوان علائم اوتیسم را در آن دید، معمولا سن بازشناسی و تشخیص این اختلال بین 5 تا 30 ماهگی است.
بیشتر بخوانید: «رت»، بیماری ناشناخته و بسیار عجیب دخترانه!
این فوق تخصص روانپزشکی با اشاره به اینکه اختلال رت در کودکان شیرخوار یا دختران دیده میشود، بیان کرد: کودکان دختر در این اختلال ببشتر عمر خواهند کرد و اگر نوزاد پسری این اختلال را داشته باشد خیلی زود پس از تولد فوت میکند.
زاهد ادامه داد: در اختلال رت علاوه بر علائمی که کودکان طیف اوتیسم دارند، علائم دیگری مانند کم شدن تماس چشمی یا از دست دادن تکلم، شل شدن پیش رونده عضلانی دیده میشود، همچنین درصدی از این کودکان ممکن است دچار تشنج شوند.
وی درباره علائم سندروم رت، تشریح کرد: بهره هوشی پایین، تشنج بی گاه در کودک، کوچکی دور سر و شلی عضلانی از علائم بیماری رت است، علاوه بر آن ممکن است حرکات وسواسی مانند بال بال زدن و تعدد شستن دست در این کودکان دیده شود، گاهی ممکن است کودکان مبتلا به این سندروم تند و عمیق نفس بکشند و ضربان قلب شدیدی داشته باشند، در برخی از این کودکان اختلال به سرعت پیشرفت میکند که در نهایت منجر به مرگ او خواهد شد.
این فوق تخصص روانپزشکی کودک ادامه داد: این اختلال در مواردی روند پیشرفت را طی میکند و پس از آن به مرحله ثبات میرسد، کودکانی که در این دسته قرار میگیرند حتی تا دوران میانسالی هم زنده میمانند.
بیشتر بخوانید: چگونه "بیماریهای ژنتیکی" را در نوزاد خود شناسایی کنیم؟
زاهد با اشاره به اینکه علائم این اختلال از 6 تا 18 ماهگی ایجاد میشود، گفت: این بیماری شامل سه مرحله است؛ در مرحله اول روند تکامل به کندی پیش میرود؛ در این کودکان به تدریج تماس چشمی و علاقه به محیط کم میشود، مهارتهای حرکتی همراه با تأخیر است و بعد از گذشت چند ماه پیشرفت بیماری در این کودکان با سرعت بیشتری همراه است، این فاز اول بیماری است.
وی ادامه داد: فاز دوم بیماری بین یک تا چهار سالگی است؛ ممکن است در این کودکان تکلم از بین رود و تلاشی برای ارتباط برقرار کردن وجود نداشته باشد، همچنین علاوه بر حرکات غیر عادی در سر و دست، حرکات خاص دیگری در بقیه قسمتهای بدن او دیده میشود و ممکن است در هنگام خواب مشکلات تنفسی ایجاد شود.
این فوق تخصص روانپزشکی با اشاره به اینکه کودکی که دچار اختلال رت است به لحاظ حرکتی مشکلات متعددی دارد، گفت: شخص با مرور زمان دچار مشکلات حرکتی خواهد شد به طور مثال ممکن است مهرههای عضلانی و کمر او خم شود، مهارتی مثل راه رفتن که در گذشته بدست آورده بود را از دست دهد و به لحاظ ذهنی افت شدیدی پیدا کند، ممکن است در این کودکان مرگ ناگهانی ناشی از عارضههای قلبی بهوجود آید.
زاهد در پایان یاد آور شد: متأسفانه درمان این بیماران پیش آگاهی ضعیفی دارد و در بسیاری از مواقع نمیتوان کاری برای این کودکان انجام داد.
انتهای پیام/
فائزه شعبانی