
باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی - تیمی از دانشمندان یک منبع مرموز از پالسهای رادیویی را کشف کردهاند که تقریباً هر دو ساعت یک بار به سمت زمین منتشر میشود و از صورت فلکی دب اکبر میآید.
برای یک دهه، این راز، گیجکننده باقی ماند تا اینکه دانشمندان با استفاده از تلسکوپهای متعدد توانستند علت احتمالی این پدیده را شناسایی کنند.
این مطالعه نشان داد که این پالسها توسط یک سیستم دوتایی (به نام ILTJ۱۱۰۱) متشکل از دو ستاره ساطع میشوند: یک کوتوله قرمز و یک کوتوله سفید.
این دو ستاره در مدارهای بسیار نزدیک به دور یکدیگر میچرخند و در نتیجه برهمکنش قوی بین میدانهای مغناطیسی آنها ایجاد میشود. با نزدیک شدن هر دو ساعت یک بار، این تعامل یک انفجار رادیویی ایجاد میکند که به سمت زمین ارسال میشود.
پیش از این، دانشمندان معتقد بودند که چنین پالسهایی فقط توسط ستارههای نوترونی ساطع میشوند. اما این مطالعه جدید برای اولین بار نشان میدهد که آنها همچنین میتوانند از سیستمهای ستارهای دوتایی سرچشمه بگیرند.
این پالسها فلاشهای کوتاه سیگنالهای رادیویی هستند که از ثانیه تا دقیقه طول میکشند و تا حدودی شبیه انفجارهای رادیویی سریع هستند که برای ستاره شناسان یک راز باقی مانده است.
چارلز کیلپاتریک از دانشگاه نورث وسترن میگوید: «اگرچه پالسهای رادیویی و انفجارهای رادیویی سریع شبیه هم هستند، اما تفاوتهای مشخصی وجود دارد.»
نتایج این مطالعه در مجله Nature Astronomy منتشر شده است.
منبع: ایندیپندنت