به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، روزنامه اینترنتی رأی الیوم نوشت: ورود نیروهای ترکیه به شمال عراق در عمق سی کیلومتری با هدف متوقف کردن هسته های وابسته به حزب کارگران کردستان (پ ک ک) و نیز کاهش سهم عراق از آب دجله در این شرایط به نفع ترکیه و شخص رجب طیب اردوغان (رئیسجمهور ترکیه) نخواهد بود.
رأی الیوم در سرمقاله خود افزود صحنه دردناکی بود که برخی برادران عراقی پیاده از رود دجله عبور می کردند زیرا درصد آب بطور بی سابقه ای کاهش یافته است. علتش این است که دولت ترکیه تصمیمش برای پر کردن سد «ایلیسو» را که روی این رود ساخته شده، آغاز کرد. مقدار آبی که در این رود جریان دارد پنجاه درصد کاهش یافته یعنی از هشت میلیارد متر مکعب در سال به کمتر از سه میلیارد متر مکعب در مقایسه با سال گذشته رسیده است.
پس از اینکه دولت ترکیه امنیت منطقه شمال شرق سوریه را برقرار کرد و به توافقی با جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا درباره حل بحران بین دو کشور بر سر شهر منبج دست یافت که براساس آن گشتیهایی مشترک ترکیه و آمریکا در آنجا فعالیت دارند، دولت ترکیه تمرکز بر شمال عراق را آغاز کرد و نیروهایش را به آنجا منتقل کرد تا همانطور که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در گفتگوی تلویزیونی تهدید کرد برای حمله قریب الوقوع به پایگاههای پشتی حزب کارگران کردستان در سنجار، قندیل و حتی مخمور در جنوب موصل آماده شوند.
رای الیوم در ادامه نوشت: ورود به شمال عراق و کاهش مقدار آب دجله به شیوه ای چشمگیر دو امری است که پذیرش آن با هم برای دولت و ملت عراق دشوار است و حتی کاملا بر عکس احساسات دشمنی ضد ترکیه و رئیس جمهور آن را شعلهور خواهد کرد. به همین دلیل اردوغان کار خوبی کرد که دستور داد عملیات پر کردن سد «ایلیسو» متوقف شود که بار دیگر حجم آب دجله افزایش خواهد یافت. ورود نیروهای ترکیه به شمال عراق در عمق سی کیلومتری با هدف توقف گروههای وابسته به حزب کارگران کردستان بدون تردید نقض حاکمیت عراق به شمار می رود و بدون هر گونه مجوز قانونی از دولت مرکزی در بغداد انجام می شود.
در زمان صدام حسین یک معاهده بین ترکیه و عراق به نیروهای ترکیه اجازه ورود بدون محدودیت را می داد تا خطر حزب کارگران کردستان را بر ترکیه برطرف کنند اما این معاهده تا جایی که ما اطلاع داریم تمدید نشد. علاوه براین روابط ترکیه و عراق در زمان اشغال آمریکا در اوج خود قرار داشت زیرا دو کشور در زمینه مقابله با جنبشهای جدایی طلب منافع مشترک داشتند. تا این لحظه بیانیه یا موضع رسمی دولت مرکزی بغداد در قبال این تهدیدها منتشر نشد. شاید دولت حیدرالعبادی سرگرم پیگیری نتایج انتخابات پارلمانی اخیر است که در آن فراکسیون العبادی پس از فراکسیون سائرون به رهبری مقتدا صدر در جایگاه دوم قرار گرفت.
تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی سرنوشت ساز ترکیه دو هفته باقی است و این انتخابات برای ترکیه، شخص اردوغان و حزب عدالت و توسعه اهمیت دارد به همین دلیل حداقل کاری که اردوغان باید انجام دهد این است که تصمیم برای بازگرداندن آب به رود دجله منحصر به ده روز آخر ماه رمضان نباشد و باید در چارچوب معقولی تمدید شود به گونه ای که در خدمت منافع دو کشور باشد زیرا محروم کردن بخش بزرگی از ملت عراق از آب این رود که شریان حیات میلیونها کشاورز را تشکیل می دهد یک فاجعه انسانی خواهد بود و در کنار آن فاجعه سیاسی نیز خواهد بود و بر روابط دو کشور همسایه در زمان بسیار حساس بازتاب منفی خواهد داشت.
ترکیه که این روزها با خطرات متعددی از چند سو روبرو است نیاز به دوستانی دارد به ویژه کشورهای همسایه یعنی سوریه و عراق که مهمترین نشانه این دوستی احترام به حاکمیت دو کشور بر اراضیشان است و باید از هر اقدامی که بر سهم آن دو از آب دجله و فرات تاثیر منفی می گذارد خودداری کرد و به اعتقاد ما این امر تنها راه جلوگیری از تنش و تیره شدن روابط حسن همجواری تاریخی بین این کشورها است.
انتهای پیام/
کاهش آب عراق مساوی است با افزایش ریزگرد ها برای ایران