به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ سیاه دانه (Nigella sativa) یا شونیز، گیاهی با طول دوره رشد یک ساله، دارای کرک های ظریف است. این گیاه بومی کشور هندوستان و اروپاست. ارتفاع گیاه سیاه دانه 50-60 سانتی متر است و برگ های آن به صورت نوارهای باریک، و دارای گل های سفید یا آبی است. دانه های سیاه رنگ و مثلثی شکل که چسبیده به گلبرگ های آن دیده می شود خواص خوراکی و درمانی زیادی دارد. قرن های متمادی است که از سیاه دانه به عنوان دارو برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود و مطالعات دنیای پزشکی و طب سنتی و گیاهان دارویی نشان می دهد این گیاه خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. از سیاه دانه به عنوان درمان دندان درد، اسهال و یبوست، هموروئید و انواع حساسیت ها استفاده می شود. حتی شما می توانید از این گیاه طب سنتی به عنوان ادویه در غذاهای خود بهره ببرید. با ما همراه باشید تا شما را با خواص درمانی معجزه آسای این گیاه و مضرات احتمالی آن آشنا کنیم.
طب سنتی در طول زمان های متعددی به دنبال کشف خواص دارویی گیاهان است. شاخه گیاهان دارویی و خواص آن یکی از به روز ترین و پرکاربردترین شاخه پزشکی جامعه کنونی است. سیاه دانه نیز یکی از مهمترین گیاهانی است که دارای خواص درمانی بی شماری است. اما ذکر این نکته مهم است که قبل از استفاده از هر دارویی حتی داروی گیاهی بهتر است از پزشک مربوطه کمک های لازم را بطلبید و خودسرانه اقدام به درمان نکنید. در طول تاریخ برای سیاه دانه خواص درمانی بسیاری را ذکر کرده اند. از ادویه گرفته تا درمان بیماری های مهم مانند سردرد و حساسیت و آسم و ....سیاه دانه به صورت کپسول های مکمل غذایی، ژله ای، عصاره روغنی و به عنوان ادویه استفاده می شود. اگر با خواص درمانی سیاه دانه آشنا شوید محال است آن را در رژیم غذایی خود نگنجانید.
سیاه دانه منبع غنی از اسیدهای چرب ضروری و مواد مغذی لازم برای بدن است. مواد مغذی مانند اسیدهای آمینه، پروتئین ها، کربوهیدرات ها است. انواع ویتامین های کلسیم، آهن، پتاسیم و سدیم نیز در روغن سیاه دانه موجود است. اسیدهای چرب سیاه دانه شامل اماگا 3 با خاصیت ضد التهابی است. برای بهره مندی از این منابع غنی بهتر است مقدار مصرف روغن سیاه دانه به مقدار معقول باشد.
سیاه دانه خاصیت ضد التهابی دارد. این خصوصیت موجب تقویت دستگاه ایمنی بدن است. مطالعات نشان می دهد که سیاه دانه از بروز انواع سرطان ها جلوگیری می کند. برای مثال یکی از بدخیم ترین سرطان ها، سرطان پانکراس است. ترکیبات شیمیایی موجود در سیاه دانه با کاهش التهاب پانکراس رشد سلولهای سرطانی را متوقف میکند.
پیشگیری بهتر از درمان!
آسم یکی از مشکلات تنفسی مزمن و نوعی آلرژی است که باعث التهاب مجاری تنفسی فرد می شود. پژوهش ها نشان می دهد روغن سیاه دانه از سلول های بدن محافظت کرده و به بهبود سریع بیماری کمک می کند. روغن سیاه دانه به دلیل داشتن مواد مغذی باعث کاهش علائم سرفه و تنگی نفس می شود. بیماری های قلبی و عروقی مانند ضربان قلب نامنظم و نقص های مادرزادی از جمله بیماری هایی است که می تواند زندگی ما را مختل کند. بنابراین با داشتن سبک رژیم غذایی سالم از بیماری های قلبی و انواع آلرژی های دستگاه تنفسی، گرفتگی سینه، ذات الریه خود جلوگیری کنید. برای درمان سرفه ناشی از آسم، سرماخوردگی و یا گلودرد بهترین درمان استفاده از روغن سیاه دانه به همراه مقداری عسل است.
با وجود فواید زیادی که برای سیاه دانه شمردیم، در کنار آن می توان به احتمال مضر بودن آن برای برخی افراد خبر داد. از مضرات احتمالی سیاه دانه می توان به موارد زیر اشاده کرد:
همان طور که ملاحظه کردید سیاه دانه خواص درمانی بی شماری دارد، و بهتر است در کنار رژیم غذایی خود از روغن سیاه دانه حداکثر استفاده را بکنید. دور از اغراق نیست که بگوییم سیاه دانه معجون سلامتی است، کاهش استرس و کاهش عوارض بیماری های متعدد معید این مطلب است.
انتهای پیام/
ایا خوردن پودر سیاه دانه با عسل برای سردی رحم خوب هس؟
لطفا راهنماییم کنید
ایا سیاه دانه و عسل با قرص پرپنول و شیرین بیان مشکل دارد
در مورد خواص بی نهایت دیگر سینها نیز توضیحات کامل بدهید .سیب .سیر .سماغ.سرکه . عسل