به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،زندگیهای امروز را که نگاه میکنیم میبینیم که سرشار است از افراط و تفریطهای بی مورد. مثلاً اگر عدهای از مردم آنقدری که برای نجس و پاکی، ادای مخرج اذکار آن هم خارج از توان، وسواس دارند کمی هم به حق الناس اهمیت میدادند، مشکلات خیلی کم میشد. در حالی که اسلام، طهارت و نجاست را آسان گرفته و مردم بر خود سخت میگیرند؛ اما به حق الناس، بسیار اهمیت داده، ولی مردم آنها را ساده میگیرند.
معمولا مردم گمان میکنند حق الناس فقط از دیوار مردم بالا رفتن یا دست در جیب مردم کردن است، غافل از آنکه حق الناس بسیار ریز است مانند:
خدای متعال راهی برای مؤمنین گشوده تا در بن بست گرفتار نباشند. مثلا اگر مال کسی را ضایع کرده ایم، میتوانیم با اجازۀ حاکم شرع، این مال را به جای آن شخص صدقه بدهیم تا در قیامت با پرداخت ثواب صدقه به کسی که مالش ضایع شده، رضایت او را کسب کنند.
ماشینش را جایی پارک میکند که مزاحمت برای مردم است.
جلوی ماشینها میپیچد.
بدون دلیل بوق میزند.
دزدگیر ماشینش را شبها حالتی میگزارد که اگر پرندهای هم روی آن نشست صدا کند.
پول کالا را به بیشتر رند میکند مثلا شده هزار و نهصد تومان میگوید دو هزار تومان.
عابر پیاده از چراغ قرمز میگذرد.
از پلههای آپارتمان چنان میدود که همسایهها اذیت میشوند.
در منزل را طوری میبندد که همه از خواب بیدار شوند.
کالای تاریخ گذشته یا بی کیفیت میفروشد.
امام جماعتی که دیر میآید.
صدای آهنگ یا حتی مداحی و قرآنش از مغازه یا منزل بلند است و دیگران را اذیت میکند.
در کتابخانه صحبت میکند و باعث آزار دیگران میشود.
در اداره از وقت مردم میزند و نماز مستحبی یا کتاب یا ... میخواند.
حرفی میزند که باعث ناراحتی دیگران میشود و ...
اینها بسیار ظریف است. اگر این مسائل کوچک و ظریف دقت نشوند نتیجه این خواهد شد که کم کم، تخم مرغ دزد، ۳ هزار میلیارد شتر اختلاس میکند.
حق الناس هم اقسامی دارد
حق الناس را میتوان به دو دسته تقسیم کرد. حق الناس مالی و غیر مالی. کسی که حقی یا مالی را از دیگران ضایع کرده باشد، نخست باید از این گناه بزرگ توبه کند، و از خدا عذر خواهی نماید. زیرا در درجه اول قانون خدا نا دیده گرفته شده، یعنی اول حق الله ضایع شده، سپس حق الناس. پس از توبه و استغفار، جبران حق الناس واجب است، مالی باشد یا غیر مالی.
آیا حق الناس را میتوان با استغفار جبران کرد؟
۱- هر حق الناسی، حق الله هم محسوب میشود. علتش هم این است که وقتی انسان (مثلا) غیبت میکند. علاوه بر آن که آبروی دیگران را میریزد، از اطاعت دستور الهی هم سرپیچی کرده است؛ بنابراین کسی که حق الناس کرده، علاوه بر آن که باید رضایت صاحب حق را کسب کند، باید با دعا و استغفار، رضایت خدای متعال را هم جلب نماید.
۲ ـ. راه ادای حق الناس، در اساسیترین گام، طلب رضایت از خود شخصی است که حقش ضایع شده است؛ بنابراین اگر مال کسی را برده باشیم، معنایی ندارد که بخواهیم با پرداخت صدقه، رضایت صاحب مال را کسب کنیم! یا اگر آبروی کسی را برده باشیم، معنایی ندارد که بخواهیم با صرف استغفار، حق او را ادا کرده باشیم!
۳ ـ. گاهی اوقات، بنا به هر دلیلی امکان رضایت گرفتن از شخصی که حقش ضایع شده وجود ندارد.
* آن شخص برای ما مجهول است و وی را نمیشناسیم؛
* آن شخص را میشناسیم، اما نمیدانیم کجاست؛
* به علت غفلت یا فراموشی، متوجه ضایع شدن حق دیگری نیستیم.
در این صورت، خدای متعال راهی برای مؤمنین گشوده تا در بن بست گرفتار نباشند. مثلا اگر مال کسی را ضایع کرده ایم، میتوانیم با اجازۀ حاکم شرع، این مال را به جای آن شخص صدقه بدهیم تا در قیامت با پرداخت ثواب صدقه به کسی که مالش ضایع شده، رضایت او را کسب کنند.
در برخی موارد، کسب رضایت، موجب بروز مفسده است. در چنین صورتی در امور غیر مالی، میفرمایند برای او استغفار کنید. مثلا غیبت کسی را کرده ایم و اگر بخواهیم حلالیت بطلبیم، موجب بروز کینه و کدورت، یا قطع ارتباط میشود.
یا این که اگر آبروی او را برده ایم، برای او طلب استغفار کنیم و از خداوند بخواهیم که دلش را نسبت به ما نرم کند. همۀ ما ممکن است حقوق افرادی را ضایع کرده باشیم و خبری از آن نداشته باشیم. راه جبران چنین ظلمی آن است که در امور مالی، به مقداری، رد مظالم بدهیم؛ و در امور مالی، در دعا و مناجات خود از خدای متعال بخواهیم که اگر حقی از کسی ضایع کرده ایم، خدای متعال دستگیرمان باشد و با نرم کردن دل آن شخص نسبت به ما کاری کند تا ما را حلال کند.
در برخی موارد، کسب رضایت، موجب بروز مفسده است. در چنین صورتی در امور غیر مالی، میفرمایند برای او استغفار کنید. مثلا غیبت کسی را کرده ایم و اگر بخواهیم حلالیت بطلبیم، موجب بروز کینه و کدورت، یا قطع ارتباط میشود.
در امور مالی هم میفرمایند به هر صورتی که شده مال را به او برگردانید. هر چند در قالب شخصی ناشناس باشد. در این صورت میتوانیم مال را به حساب آن شخص واریز کنیم یا به شخص ثالثی بدهیم تا به گونهای به او برساند.
منابع:شهر سؤال/سایت انهار/سایت حوزه/سایت هم اندیشی دینی
گردآوری:تبیان
انتهای پیام/
خیلی از خودم اعصابم خورده اصلا نمیدونم کارم حق الناس هست یا نه
یعنی طرف میگفت یکی از ارازل و اوباش حرفی جلوی بقیه بهش زد که دلش میخواست از خجالت آب بشه بره داخل زمین
میگفت ای کاش یه سیلی به گوشم میزد ولی این حرف رو نمیزد
هرچند این بنده خدا با یه دعوای زد و خورد از خجالت اون کافر دراومد که احسنت. آبرو و شرفش رو حفظ کرد
اجازه نداد با یه حرف بی حیثیت شود و بعدش حسرت بخورد که چرا واکنشی نشون ندادم
من چند وقت پیش تصادف کردم و مقصر من بودم و از طرف مقابل معذرت خواهی نکردم الان چی کار کنم؟بهش دسترسی ندارم
برای حق الناس میشه ختم قرآن کرد ؟و ثوابش و هدیه داد؟
یه داستان مینویسه میذاره داخل کانال توی شاد و یه لینک نظر ناشناس گذاشته بود حواسم نبود و عصبانی بودم رفتم کلی فحش بد نوشتم و الان واقعا پشیمونم و احساس میکنم که این واقعا حقش نبود و منم واقعا پشیمان هستم و از طرفی هم نگران آخرتم هستم و آبروم و واقعا پشیمان هستم و احساس میکنم اونی که اینا رو گفته من نبودم از یه طرفی نمیتونم تو چشم هاش نگاه کنم و بگم اون برد من بودم چون اون نمیدونه و ناشناس بوده پیامم ولی قصد دارم خیلی عادی حلالیت بطلبم
ترو خدا جواب بدین ترو خدا خدا ترو خدا
خب به یه فقیری 5 هزار صدقه بده خودت رو از این فکر و خیال اضافه راحت کن دیگه
ولی درگیری فکری و وسوسه و وسواس فکری اصلاً درست نیست
خوندن سوره ناس و ذکر استغفرالله ربی و اتوب الیه خیلی خوبه
بعد هم برخورد عمدی نبوده که
پس برای چی نگرانی و حرص میخوری؟
بعد هم عاقلانه ترین کار این مواقع فراره
وایسی برات مشکل بیشتر درست میشه
صاحب ماشین یه کافر فحاش بد ذهن کثیف ذهن بیماری بود که اومد 4 تا فحش و ناسزا داد و خواست خسارت قبلی ماشینش رو هم از آشنای ما بگیره!
خب همینکه از حرف زدن بدت پشیمونی و توبه کردی بخشیده شدی تمام
چه سریع قضاوت میکنی
آبروی اون خانم که رفته چی میشه؟
البته تصفیه حساب واقعی روز جزاست و کلی ثواب هات رو باید بهش بدی یا تعدادی از گناهانش به گردنت می افته
شوهرم منو تو فشارای مالی زیاد میزاشت وبه من نمیرسید و هیجور به من رسیدگی نمیکرد پول نمیداد خلاصه من چند بار از مال مردم دزدی کردم و الان پشیمون میخام مالشونو بهشون برگردونم ولی از لحاظ مالی اوکی نیستم یعنی نمیتونم بهشون پرداخت کنم ولی عذاب وجدان دارم ولی نمیدونم چیکار کنم نمیتونم بکسی هم بگم اینکارو من کردم یکی از اون افراد گفته منو حلال نمیکنه جطور ممکنه من از ابن وجدان خلاص بشم کمکم کنید اگه بغهمن من بودم ابروممیره
ولی الان اوضاع مالیم با اینکه اوکی نیست دیگه عیچ وقت تکرار نکردم توبه کردم خیلی پشیمونم خیلی وجدانم داره عذابم میده ??
حتما حق الناسش گردنمه.
الان این قدر آرامش و آسایش و راحتی دارم که نمیدونم چه طور وصف داشته باشم
الحمدالله که دیگه حق الناس و بدهی ندارم
میخوام یک پیام کامل تر بفرستم تشکر
پشت سر دوتا بنده خدا هم یک حرف بی ربطی زدم کلی براشون طلب آمرزش و استغفار داشتم
الان دیگه قلبم راحته و روحم انگار آرامش یافته
فقط امیدوارم نمازهام هم اول وقت باشه ان شاء الله
ولی بازهم خوبه بهتر از هیچی است
از اونروز حالم بده وهمش براش دعا و ذکر میگم
از طرفی هم نمیتونم بهش بگم که این کارو کردم
ازطرفی هم عذاب وجدان بدی دارم
توروخدا بگید چیکارکنم خیلی پشیمونم از کارم خیلی زیاااد
اما غیبت از فاسد و کافری که گناهش عیان است یا میخواهد به مسلمانان ضربه بزند اشکالی ندارد
فقط استغفار داشته باشید
خداوند هم تمام گناهان را خواهد بخشید
من تعجبم از این بود که صاحب مغازه چطور متوجه نشده بود که درختو بریدن ، پسر صاحب مغازه هم دوچرخه داشت و گاهی میومد مغازه سر جای دوچرخه با هم کل داشتیم من کاملا مطمئن بودم که کار خودشون هست وقتی از اونجا رد میشدم محلشون نمیزاشتم چند سالی بود که باهاشون سلام علیکی بودم بعد از چند سال که اون مغازه هم افتاده بود تو طرح و خراب شده بود پسر عمه ام به شوخی جدی لو داد که قضیه دوچرخه کار اونو پسر خالش بود یعنی دوتا پسر عمه هام خواستن با من شوخی کنن بعدش از عصبانیت من ترسیده بودن که بگن،دوچرخه هم رو هم نزدیک به سه سال گذاشته بودن تو محل کارشون
من الان شرمنده اون مغازه دار و پسرشم هیچ آدرسی ندارم که حلالیت بگیرم بدبختی اینجاست که به چند نفری هم گفته بودم دزدی دوچرخه کار همیناست ، ای کاش میشد دوباره ببینمشون
مقصر همه این اتفاقات تو هستی ولی من چون قلب رئوفی دلرم حلالت کردم به شرطی که کل دیه مارو بدی
من وقتی ۱۳ یا ۱۴ سالم بود برای کمک به استان سیل زده قرار بود یه مبلغی جمع آوری کنم از کلاس و فکر کنم ۳۴۰۰ تومن جمع شده بود دقیقا یادم نمیاد و از طرف خودم ۳۰۰۰۰ تومن بود و من از سر نادانی وقتی عقب افتاد خرج کردم کمی شو و وقتی می خواستیم توی صندق پول هارو بندازیم پنجاه تومن انداختم و وقتی یکم بزرگتر شدم اعذاب وجدان اون روز گرفتم و واقعا نمیدونم چیکار کنم خیلی ناراحتم و واقعا می خوام جبران کنم میشه بگید باید چیکار کنم ؟
من دوسال پیش در کافه ای نشسته بود و کافه چی رفتار ناسزایی با من داشتن من موقع رفتن بهشون گفتم که رفتار پسندیده ای نداشتین و در همون موقع صاحب کافه از راه رسید و گفت چه مشکلی پیش اومدا من خیلی اصرار کردم که چیزی نگم اما بالاخره گفتم که این کارکنان شما فلان کار ناپسند رو کردند که موجب پایین اومدن اعتبار کافه شما میشه خیلی اصرار کردن تا نامشو بگم اما من چیزی نگفتم ایا من با این غیبتم دچار گناه شدم و حق الناس به گردنمه یا اینکه به جای اون یه نفر به سه نفر تهمت زدم سر در گمم کمکم کنید اجرتون با خدا خیلی توبه ام کردم براشون صلوات فرستامو دعا خوندم
من چند سکه با خودم داشتم و موقع صف دانشکده بود. که یه سکه 500 تومنی کنار من افتاد رو زمین. من فکر کردم مال منه و برداشتمش بعد که اومدم خونه و پول ها رو شمردم. دیدم این سکه پونصدی مال من نیست(خیلی شرمنده شدم)
به خدا قسم صاحبش رو نمیشناسم
رفتم برای جبران 2 هزار تومن برای ایشون صدقه دادم و اون سکه پونصدی رو هم به یک فقير بخشیدم
الان دیگه بخشیده شدم؟؟
لطفا راهنماییم کنید .عذاب وجدان لحظه ای امانم نمیدهد
هدایت و ایمان به فرمان خدا هستش
نه خلق خدا
شیطان داره نا امیدت میکنه و سعی میکنه تو رو گناه کار اصلی نشون بده.(بی گناه که نیستی ولی) پایین تر توضیح میدم
من مطمئنم الان نا امیدی و فکر میکنی همه چی تمومه و لایق عذاب جاودان جهنم هستی
اما نمیدونی که با نا امیدی از رحمت خدای یکتا و یگانه به قعر جهنم سقوط خواهی کرد.
من نمیگم تو هیچ گناهی نکردی ولی پل های شیطان رو براشون چیدی حالا باید اون پل ها رو خراب کنی
و یا اون قدر ثواب جمع کنی که اون ثواب ها این گناه ها رو صاف کنه
آیه 7 سوره عنکبوت رو نگاه کن. و این آیه رو 14 بار با معنی بخون
بعدشم بذار با یه جمله خیالت رو راحت کنم
خوندن هر آیه کلام الله مجید=نزدیکتر شدن به بهشت خدا
ان ها که واقعا پشیمان و نادم باشند و توبه کنند خداوند خودش گناهان آن ها را خواهد بخشید و اشتباهات آن ها را از بین میبرد
سرنوشت همه ما از قبل مشخصه (یعنی خدا داناست)
نیازی نیست غصه و رنج داشته باشی
پدر من فوت شدن ولی بیست سال پیش ورشکست شدند و اون موقع پنجاه ملیون بدهکارشدن امامناسفانه در زمان حیاتشان هیچ وقت امکان پرداخت بدهیشون راداشته چون وضعیت مالیشان خوب نبود.
الان خواستم بدونم چکار باید کرد چون طلبکاران افراد مختلفی هستند و اون بدهی به پول الان خیلی بیشتر شده. چطور میتونیم طلب حلالیت کنیم چون اوضاع مالی خوبی نداشتن.
ممنون
نسبت پول رو به تورم الان حساب کن
و پسش بدید تا اون بنده های خداهم راضی بشن
خیلی شرمندم
ونمیدونم که الان کجاست آیا این حق الناس محسوب میشه
اگه حق الناسه چطوری باید جبران کنم
به هیچ عنوان بخشیده نخواهد شد
خب اون بنده که یکم قرض داشته تونسته پولش رو برگردونه (حالا یکم دیرتر چون مشکل و گرفتاری زیاد داشته)
دیگه دلیلی نداره که عذاب وجدان داشته باشه و تا آخر عمر عزا داشته باشه و قصه بخوره و اندوه داشته باشه
شما میدونی که نا امیدی و مایوس بودن از رحمت خداوند از گناهان کبیره است؟
اندوه و پشیمانی نمیخواد که
خدا رو شکر تونستم جبرانش کنم
از شر عذاب وژدان و ترس از روز قیامت هم راحت شدم
راه جبران هم فراوان داره
خدایا ببخش اگر خطایی ناخواسته کردم
الهی به جمال پاک و مقدس و مهربانت منو ببخش و از بهشتیان قرار بده
اما اگر گناه حق الناس رو گردنت باشه با هزار سال از این حرفا هیچی عوض نمیشه
باید جبران کنی و از اون شخص حلالیت بگیری
فقط دیگه قرض نداشته باشی همین کافی است
اگه بخوای حقتو از دست ندی و ازش دفاع کنی حق الناس نیست
اگر صاحب حق ضايع شده رو نمی شناسیم به جای حق او آن مبلغ را صدقه بدهیم تا ثوابش گناه رو صاف کنه
و نکته بعدی : بعد از این که در راه جبران حق الناس گام برداشتیم نباید از رحمت بی نهایت خدا نا امید بشیم
حرف اخرم خیلی نفرین کرده کسیو که از کپی استفاده کنه
الان من با اینکه هزینه کردم و نمیدونستم کپیه اگه سی دی هارو استفادا کنم حق الناس گردنمه؟؟
خدا از حق خودش اگه ببخشه اما این حق الناس آدم رو بیچاره میکنه حاضرم از گرسنگی 1000 بار بمیرم اما هیچ حقی رو گردنم نباشه
ولی اولین واجب حق الله هست
آیه شریفه 44 سوره مدثر : وقتی از جهنمیان سوال میشود چرا به دوزخ افکنده شدید؟
اولین جوابشان این است که ما نماز نمیخواندیم
لقمه و مال حرام=عذاب الهی
سخن های گناه الود و حرام=عذاب وحشتناک تر
بدی در حق مومن و بندگان خدا=بازهم جهنم
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
خب حق الناس بسیار مهمه ببینید راه های جبران حق الناس وجود داره
خیلی ها از عذاب وجدان حتی یه لحظه ارامش ندارن
ایه ی قران:مومنانی که به خدا توکل کنند خدا برای ان ها راه نجاتی می اورد
راه های جبران:
ببین اگه مالی باشه : که باید به اون شخص پرداخت بشه
تا صاحبش راضی بشه
اگه حرف پر از شرک و گناه به کسی زدی خب با امر به معروف و نهی از منکر جبران کن
خب اگه برای امر به معروف تو جامعه یکم اظطراب داری از فضای مجازی استفاده کن
خدا پناه و پشتیبانته
اگه مال حرام خورده شده :باید روزه گرفته بشه تا مال حرام بدن از بین بره
اگه وسیله با مال حرام خریده شده بندازش دور یا از بین ببرش
این موارد این گونه میتونه حبران میشه
سختی داره اما نتیجش بسیار شرینه مثل عسل
اگر هم شخضی هیچ حق الناسی نداره بدونین نعمت گران بهایی داره
خب ابرو وغیبت هم یه بحث دیگس
که نکات صحیح رو مینویسم:
اولاً اگر وسیله یا کالایی خریداری شده ولی کمی از پول پرداختش رو ندارید نیازی به دور انداختنش نیست
فقط کافی است یک مهلت بگیرید تا پولش رو به طور کامل به صاحبش بدید همین
سوم : جبران حق الناس هیچ سختی ندارد و بسیار آسان است
من با اسرار بعضی از دوستام و یکم خودم باعث شدیم که برای تقلب از اسمش استفاده بشه الان خیلییییی ناراحتم و نمیدونم چیکار کنم میشه یه راهکار بدید!
و اینکه اگه معلم از اون چیزایی که نگفته بود حفظ کنید بده چی میشه تقلب کرد در این خصوص؟
هموطنان عزیز . یک روش بسیار عالی برای جبران حقالناس هایی اعم از بدهی مالی، یا خسارت زدن به اموال افراد و ... این است که شما بیایید آن مبلغ پول خسارت را از طریق دفاتر اداره پست، به آدرس آن افراد ارسال کنید.
حالا پیشنهاد میکنم که به همراه اون پول، یه نامه ای هم ضمیمه کنید که طرف مطمئن بشه این پول مال خودشه و اشتباه براش نیومده .
●حتماً هم لازم نیست اسم خودتون رو لو بدین!
متشکرم از درج پیام بنده
که یکی از گناهان
حتی اگه خدایی نکرده اشتباه هم بیفته گردن انسان باید توبه کرد و جبران کرد
من از کسی ب خاطر کاری ک در حقش انجام دادم طلب بخشش کردم اون هم قبول کرد و بخشید بعد از چند روز دوباره گفت من نمیبخشمت الان تکلیف من چیه دوباره باید حلالیت بطلبم یا نه؟
چند ماهیه که فکر مرگ از ذهنم خارج نمیشه
مدام تو فکر عذاب قبر واین چیزام وخیلی میترسم
وای اینکه من غیبت هم کردم
از بعضی ها هم خجالت میکشم حلالیت بطلبم
من الان چیکار کنم
سپاس
بهترین کار در مورد حرام یا حلال بودن آن، در حال حاضر، استفتاء از مرجع تقلید تان است
شده ام .حالا من که آنها را تایید کرده ام آیا مقصر هستم.خیلی عذاب وجدان دارم.
به نظرم این خیلی بهتره و قوت قلبه برای انسان