عضو کمیسیون صنایع مجلس گفت: ظرفیت‌های ما برای حمایت همه جانبه از تولید کافی نبوده است.
 
ظرفیت‌ برای حمایت همه جانبه از تولید کافی نبود/ لزوم توجه به مناطق محروم در اکتشاف‌های معدنیبه گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،حوزه های صنعت و معدن کشور جزء حوزه‌های پراهمیتی است که به دلیل هدف گذاری‌های صورت گرفته در جهت کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی در سال های گذشته همیشه مورد توجه صاحبنظران و کارشناسان اقتصادی بوده است.

نکته مهم در این راستا، نوع نگاه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به این حوزه و درک اهمیت آن در قانون گذاری های کشور است که می تواند در تعیین استراتژی های این بخش حائز اهمیت ویژه باشد.

با رضا علیزاده عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی به گفت‌وگو پرداخته ایم تا بیشتر در مورد دیدگاه مجلس و به ویژه کمیسیون صنایع و معادن در مورد حوزه صنعت و معدن کشور اطلاع یابیم:

باشگاه خبرنگاران جوان: به نظر شما در سال های گذشته توانستیم به درستی از تولید ملی حمایت کنیم؟

علیزاده: در زمینه حمایت از تولید ملی تاکنون تلاش های زیادی از طرف همه نهادها صورت گرفته است اما شاهدیم که مجموع این فعالیت ها نتیجه مطلوبی در بر نداشته است. شاید بتوان گفت که ظرفیت‌های ما برای حمایت همه جانبه از تولید کافی نبوده است اما باید در نظر داشته باشیم که گاهی سیاست های طراحی شده در این رابطه اشتباه بوده است. برای مثال یکی از سیاست‌های حمایتی دولت از تولید ملی، تعیین تعرفه‌های بالا برای واردات برخی از کالاهاست که هر چند این امر از دیدگاهی یک حرکت حمایتی به حساب می آید اما از دیدگاه دیگر، صنعتی که نتواند در بازارهای جهانی رقابت کرده و به روز شود ، محکوم به نابودی است. اکنون زمان آن رسیده که در حد کلان تولید ملی را تقویت کنیم ولی با روش‌های درست وکارشناسانه.

باشگاه خبرنگاران جوان: شما با حمایت از تولید مخالف هستید؟

علیزاده: خیر. منظور من این است که باید ظرفیت هر تولیدی در کشور شناخته شود، برای مثال در 30 سال گذشته هر گونه حمایتی که ممکن بود از صنعت خودروسازی کردیم تا جاییکه حتی از جیب مصرف کننده داخلی زدیم اما خودروسازان ما در به روزرسانی صنعت خود، موفقیتی کسب نکردند. دلیل اصلی این است که صنعت خودرو یا صنایع مشابه در داخل کشور ما ظرفیت لازم برای پیشرفت را نداشتند. اگر از صنعت فرش دستباف حمایت کنیم، فرش ایرانی می تواند جایگاه سابق خود را در بازارهای جهانی به دست آورد.

باشگاه خبرنگاران جوان: صادرات چه نقشی در جهت تقویت تولید ملی دارد؟

علیزاده: صادرات به حدی برای هر کشور اهمیت دارد که می تواند گفت شریان حیات اقتصادی کشور به آن وابسته است. در صورتیکه هر صنعتی نتواند برای خود یک سهم حداقلی 20 تا 30 درصدی از صادرات کسب کند، نمی تواند به حیات خود ادامه دهد. باید سعی کنیم تولیدات داخلی را از جهت کیفیت ارتقا داده و با کاهش قیمت برای رقابت در بازارهای جهانی آماده شویم. اگر عزم جدی داریم که صادرات کشور را گسترش دهیم؛  باید پای کار بایستیم.

باشگاه خبرنگاران جوان: چه کارهایی را می توان برای تقویت صادرات انجام داد؟

علیزاده: یکی از بهترین راهکارها در جهت توسعه صادرات ، تشکیل کنسرسیوم‌های صادراتی است زیرا یک واحد تولیدی کوچک یا متوسط نمی تواند به تنهایی کالای خود را در بازارهای جهانی معرفی و تبلیغ کند اما یک هلدینگ با برای مثال 50 واحد تولیدی می تواند با استفاده از یک برند قوی وارد بازارهای جهانی شده و کالاهای خود را ارائه دهد. یک راهکار مهم دیگر نیز پرداخت به موقع مشوق‌های صادراتی است که می تواند موجب توسعه صادرات کشور شود.

باشگاه خبرنگاران جوان: چه دلایلی باعث شد که در سال 96 با افزایش قیمت فولاد روبرو شویم؟

علیزاده: بالا رفتن قیمت جهانی فولاد و افزایش ساخت وسازهای فصلی تابستان به ویژه در مناطق سردسیر را می توان دو عامل اصلی افزایش قیمت این محصول دانست.

باشگاه خبرنگاران جوان: آیا کمیسیون صنایع و معادن مجلس از افزایش قیمت فولاد حمایت کرد؟

علیزاده: نمایندگان مجلس شورای اسلامی به هیچ وجه با گرانی هیچ محصولی موافق نیستند و افزایش قیمت فولاد برای تولیدکنندگان کشور غیر منتظره بود و باید بدانیم که وقتی نوسان قیمت از نُرم طبیعی بالاتر می رود، به هیچ وجه به نفع جامعه نیست. در این میان نباید فراموش کرد که فولادسازان کشور هم ناگزیر به افزایش قیمت محصولات خود به دلیل افزایش نرخ ارز بوده اند.

باشگاه خبرنگاران جوان: مجلس چه تصمیم هایی را برای گسترش معادن در کل کشور گرفته است؟

علیزاده: یکی از مهمترین قوانینی که در سال گذشته برای حمایت توسعه معادن در کل کشور تصویب شد؛ قانون بازگشت درصدی از درآمدهای معدنی به استان‌های معدنی در بودجه 96 بود، هرچند که هنوز به صورت کامل در کل کشور اجرایی نشده است.

باشگاه خبرنگاران جوان: اختصاص درآمد معادن در استان های خودشان، چه فوایدی در پی دارد؟

علیزاده: اختصاص این درآمد به استان ها وشهرهای معدنی کشور در جهت حمایت از این مناطق بوده و باعث کاهش لطمات وارده به این مناطق می شود. بطور معمول مناطقی که معادن کشور در آن قرار دارد از جنبه هایی همچون محیط زیست آسیب دیده و گاهی با تبعات اجتماعی روبرو می شوند. عدم ورود این بخش از درآمدهای معدنی به خزانه کشور و اختصاص آن به استان های معدنی، باعث جبران بخشی از لطمات وارد شده به این مناطق کشور خواهد شد.

باشگاه خبرنگاران جوان: نظر شما درباره گسترش فعالیت های معدنی در مناطق محروم کشور چیست؟

علیزاده: مناطق محروم، پتانسیل بالایی از جهت ذخایر معدنی دارند و اجرای پروژه‌های شناسایی و استخراج معادن در مناطق می تواند، سوددهی بالایی داشته باشد. رونق معادن در این بخش‌ها می تواند علاوه بر ایجاد ارزش افزوده بالا و اشتغالزایی موجب توسعه مناطق محروم شود.

باشگاه خبرنگاران جوان: وظیفه سازمان توسعه ونوسازی معادن و صنایع معدنی در راستای توسعه معادن در مناطق محروم چیست؟

علیزاده: سازمان توسعه و نوسازی معادن وصنایع معدنی ایران موظف است در جهت توسعه و رشد معادن کشور به ویژه در مناطق محروم، بودجه کافی را اختصاص دهد.

گفت‌وگو: سمیه عرب

انتهای پیام/

بررسی وضعیت صنایع و معادن کشور در سال 96

برچسب ها: صنعت ، معدن ، تولید ملی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Canada
ناشناس
۱۱:۱۲ ۰۹ فروردين ۱۳۹۷
در کشورهای دیگر برای حمایت از تولید داخلی به تولیدکنندگان امکاناتی از قبیل ۱.مالیات کم ۲. حذف ارزش افزوده ۳. برق ارزان ۴. حق بیمه پایین ۵.پرداخت قسمتی از هزینه‌ها مثل بازار یابی و تبلیغات ۶.در صورت موفق به صادرات جایزه صادراتی تا ۲۰ درصد ۷. وام بانکی ارزان تا ۲%~۴% در صورت عملی شدن تولید .۸. صدور مجوزهای لازم فقط در چند ساعت نه چند سال. ۹. قوانین ثابت حداقل برای ۱ سال
آخرین اخبار