به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بر اساس آماری که از سوی مشاور امور زنان در ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور اعلام شده است 7 درصد از جمعیت معتادان کشور را زنان تشکیل میدهند. به گفته فیروزه جعفری شیوع مصرف شیشه در زنان ایرانی در سالهای گذشته به افزایش آمار زنان مصرفکننده مواد مخدر دامن زده است.
او دسترسی آسان به مواد مخدر، شیوع اختلالات روانی و افسردگی و باورهای غلط از جمله تأثیر مصرف شیشه در شفافیت پوست، لاغری و بهینهسازی وضعیت ظاهری را از جمله دلایل اصلی گرایش زنان به مصرف شیشه در سالهای گذشته عنوان میکند.
افزایش آمار زنان معتاد
پرویز افشار سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره آخرین آمار تعداد زنان مصرفکننده مواد مخدر به روزنامه ایران گفت: هم اینک بر اساس آخرین آمارهای ستاد مبارزه با مواد مخدر در ایران حدود 4 میلیون نفر مصرفکننده مستمر و غیر مستمر مواد مخدر داریم اما تعداد مصرفکنندههای مستمر مواد مخدر 2 میلیون و 800 هزار نفر است، از این تعداد حدود 7 درصدشان را زنان تشکیل میدهند به عبارتی آمار اعتیاد زنان در آخرین شیوع شناسی مصرف مواد مخدر حکایت از آن دارد که به طور تقریبی 196 هزار نفر معتاد زن در کشور داریم.
معاون پیشگیری و کاهش تقاضای اعتیاد ستاد مبارزه با مواد مخدر معتقد است، آمار زنان مصرفکننده مواد مخدر در ایران روبه افزایش نیست بلکه در سالهای اخیر نوعی تغییر الگوی مصرف بین زنان مصرفکننده مواد مخدر اتفاق افتاده است. به عبارتی زنان از مصرف شیشه به مصرف گل و حشیش روی آوردهاند و این یعنی آنکه اعتیاد زنان در مجموع زیاد نشده است. او در پاسخ به اینکه ستاد مبارزه با مواد چه برنامهای برای پیشگیری از تغییر الگوی مصرف مواد بین زنان دارد، گفت: از آنجا که برخی از باشگاههای ورزشی و سالنهای آرایشی زنانه مصرف گل و حشیش را بین زنان تبلیغ و توزیع میکنند بنابراین ستاد برای پیشگیری از مصرف گل و حشیش برنامه آموزش زنان در دانشگاهها را در دستور کار دارد.
بهگفته افشار، مصرف شیشه در بین زنان مصرفکننده مواد مخدراز رتبه دوم در سال 90 به رتبه چهارم در سال 94 تنزل پیدا کرده و نگرانی اصلی در این باره شیوع مصرف گل و حشیش بین زنان و دختران جوان است.
تغییر الگوی مصرف مواد مخدر در زنان
رئیس کارگروه کاهش تقاضای مواد مخدر در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در گفتوگویی ،تغییر الگوی مصرف مواد مخدر در زنان را تأیید کرد و درباره وضعیت اعتیاد زنان در ایران این گونه توضیح داد: اگر وضعیت اعتیاد زنان در ایران را نسبت بهکل دنیا ارزیابی کنیم باید بگوییم وضعیت اعتیاد زنان در ایران نسبت بهوضعیت اعتیاد در کل دنیا شرایط به مراتب بهتری دارد، در برخی کشورهای اروپای غربی بین 20 تا 30 درصد از تعداد معتادان کشور را زنان تشکیل میدهند.
بهگفته دکتر سعید صفاتیان، الگوی مصرف و نوع مصرف مواد مخدر در ایران در مقایسه با اروپا فرق میکند. در ایران بالاترین میزان مصرف مواد مخدر مربوط به تریاک است به همین خاطر هم همیشه در ایران مصرف مواد مردانه میماند چرا که همیشه اولویت مصرف مواد مخدر در مردان ایرانی تریاک است.
او با بیان اینکه در چند سال گذشته تعداد زنان مصرفکننده مواد مخدر بواسطه گرایش به مصرف شیشه افزایش یافته است، افزود: ورود شیشه و گل به چرخه قاچاق مواد مخدر در ایران باعث تغییر الگوی مصرف مواد مخدر در ایران و افزایش تعداد زنان مصرفکننده شد؛ اینکه در کشورهای اروپایی تعداد زنان معتاد زیاد است بهخاطر اینکه الگوهای مصرف در این کشورها همین مواد است آنجا الگوی شایع تریاک نیست بلکه گل، حشیش، مواد روانگردان و قرصهای روانگردان است. به باور او، تغییر الگوی مصرف مواد مخدر در ایران مهمترین عامل افزایش تعداد زنان مصرفکننده مواد مخدر است و این نشان میدهد ما در آینده حتماً باید روی حوزه زنان برنامهریزی کنیم بهدلیل آنکه میزان مصرف گل و حشیش و مواد روانگردان بین افراد جوان افزایش پیدا میکند.
بهطور مثال در رده سنی 20 سال تریاک نسبت به گل و حشیش و مواد روانگردان جدید رشد زیادی ندارد از سوی دیگر مصرف این مواد در زنان دلایل مختلفی دارد بعضی از زنان برای لاغری به سمت مواد روانگردان گرایش پیدا کردند این مواد بهدلیل اینکه در ابتدای مصرف گیرندههای اشتها را در مغز کور میکند و شخص احساس گرسنگی نمیکند تمایل فرد به خوردن غذا کم میشود؛ این واقعیتی است که در هفتههای اول اتفاق میافتد اما این اتفاق دائمی نیست و بعد از مدتی این علائم معکوس میشود. او گفت: خرده فرهنگهای مربوط به مصرف گل و حشیش که در جامعه بین زنان در این مدت توسعه پیدا کرده موجب شد مصرف گل و حشیش بالا برود. اگر به پارکهای تهران و کنار دریا در شمال بروید یا حتی در میهمانیها شاهد هستیم دختران تمایل به مصرف گل دارند و این عدد در برخی موارد بالا میرود. برای مثال در برخی از جمعهای دوستانه 15 نفره حداقل 10 نفر از دخترها گل میکشند البته این عدد قابل تعمیم به جامعه نیست.
دکتر صفاتیان این را هم گفت که در ایران بهخاطر دسترسی آسان بهگل، حشیش و ماده روانگردان بارها هشدار داده بودیم که زنان تمایل بیشتری به مصرف این مواد دارند. کشیدن تریاک یک نوع بیکلاسی در خرده فرهنگهای مصرفکننده مواد تلقی میشود اما وقتی کسی گل مصرف میکند به باور برخی از افراد به اصطلاح کلاس بیشتری دارد علاوه بر این برای مصرف تریاک یا باید سیخ و سنگ داشته باشند یا تریاک را بخورند در حالی که دختران و پسران جوان نمیتوانند وسط پارک منقل بگذارند و تریاک بکشند از طرفی هم نمی خواهند تریاک را بخورند. مصرف تدخینی و آسان گل و حشیش در میهمانیها و پارکها موجب شده مصرف این دو ماده بین جوانان بویژه زنان زیاد شود.
رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد مجمع تشخیص مصلحت نظام، رشد اعتیاد زنان را ناشی از مصرف دو ماده گل و حشیش و روانگردانهای جدید دانسته و گفت: بارها از بیمارانم در مطب سؤال کردهام نخستین بار چه زمانی با گل و حشیش آشنا شدهای؟ پاسخ داده اند در آرایشگاه فلان خانمی پیشنهاد داد اگر گل مصرف کنی سریع لاغر میشوی. به هر حال درآمد برخی از آرایشگاهها از فروش همین مواد است. او در پاسخ به اینکه آیا عدم افزایش آمار زنان مصرفکننده مواد مخدر را میپذیرید؟ عنوان کرد: ما، هم تغییر الگوی مصرف مواد مخدر را داریم، هم اینکه افزایش مصرف روانگردانها بویژه گل و حشیش بین زنان نسبت به قبل بیشتر است.
او در پاسخ به اینکه آیا پژوهشی داریم که نشان دهد چه تعداد زن در کشور گل و حشیش مصرف میکنند، گفت: خیر هیچ پژوهشی در این زمینه نداریم اما اگر 100 درصد رشد اعتیاد زنان را در نظر بگیریم 80 درصد مربوط به تغییر الگوی مصرف مواد است و 20 درصد تمایل به مصرف مواد از سوی زنان است یعنی یک نسبت چهار به یک دارند.
دکتر صفاتیان درباره برنامههای پیشگیری از اعتیاد زنان از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر هم گفت: ستاد مبارزه با مواد مخدر فعالیتهای خوبی در چند سال اخیر داشته اما حجم این فعالیتها به اندازه کل نیاز کشور نیست.
برنامههای پیشگیری نیاز به بودجه سنگینی دارد در حالی که کل بودجه ستاد 200 میلیارد تومان است که در حوزه درمان و پیشگیری و مقابله و حقوقی صرف میشود بنابراین عددی نمیرسد که با آن بتوان کار انجام داد. برای آنکه آموزش و پرورش، دانشگاهها و مردم را درگیر کنیم و اجتماعی شدن مواد مخدر را در کشور پیاده کنیم حداقل به 10 برابر بودجه پیشگیری نیاز داریم از طرفی اگر هم همین رقم بودجه را همین امروز در اختیار داشته باشیم 5 سال دیگر نتیجه میگیریم. عموماً نمیتوان در زمینه پیشگیری خوب کار کرد چون بودجه کم است، برنامههای پیشگیری در ایران مشابه برنامههای کشورهای دیگر است و اتفاق خاصی در آن کشورها نمیافتد اما برنامههای ما خیلی محدود است.
تولد7500 نوزاد معتاد در سال
مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر از تولد سالانه ۷۵۰۰ نوزاد معتاد در کشورخبر داد. حمیدرضا صرامی در گفتو گو با ایسنا، با بیان اینکه براساس آخرین نتایج شیوع شناسی، الگوی مصرف مواد در سطح کشور دچار تغییراتی شده است، اظهار کرد: بهدلیل ضرباتی که به چرخه شیشه وارد کردهایم، ۱۹۶۷ کارگاه شیشه طی ۱۲ سال اخیر ضربه خورده است. همچنین ۱۲ تن ماده شیشه در طول ۱۲ سال کشف شد، بنابراین شیشه از الگوی دوم مصرف مواد به الگوی سوم انتقال یافت. وی ادامه داد: باید توجه داشت که سیستم هوشمند اعتیاد، ماده گل، ماریجوانا و حشیش را بهعنوان الگوی دوم مصرف مواد وارد کشور کرد. بدین معنا که در حال حاضر تریاک با ۵۳ درصد، حشیش، گل و ماریجوانا با ۱۱.۹ درصد، شیشه با حدود هشت درصد و هروئین با حدود 7 درصد چهار الگوی مصرف مواد را در کشور به خود اختصاص میدهند.
مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر عنوان کرد: سیستم مافیای مواد مخدر با ارائه فریبهای فرهنگی و باورهای غلط تلاش میکند تا حشیش و ماده گل را بدون زیان و اعتیاد معرفی و از این راه مشتریان جدیدی را جذب کند. نکته مهم این است که ورود این ماده عموماً از خارج مرزهای کشوراست. متأسفانه هماکنون میزان تولید در افغانستان از چهار هزار تن به نه هزار تن افزایش یافته است. برای به دست آوردن چرخه جدید فروش مواد در ایران دانههای تراریخته شاهدانه را وارد کشور میکنند و الگوی مصرف جدیدی را ایجاد کردهاند.
صرامی با بیان اینکه «وضعیت شیوع مصرف مواد در ۹ استان کشور از میانگین نرخ کشوری که ۵.۴ درصد است بالاتر است»، خاطرنشان کرد: به ترتیب استانهای خوزستان، گلستان، چهارمحال و بختیاری، کرمان، فارس، خراسان شمالی، مرکزی، کرمانشاه و سیستان و بلوچستان میانگین مصرفی بالاتری در سطح کشور دارند. طبیعتاً در این استانها، استانداران، فرمانداران، بخشداران، دهیاران و دستگاههای فرهنگی باید اقدامات جدیتری را هم از لحاظ اعتباری و هم از لحاظ برنامهای دنبال کنند.
منبع:برترین ها
انتهای پیام/