بمب‌های مینیاتوری بخش جدیدی از صنعت تسلیحات و مهمات هدایت شونده را شامل می‌شوند.ایران و ترکیه تنها دارندگان عملیاتی این سلاح هوشمند محسوب می‌شوند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ پنجمین روز از دهه فجر، فرصتی بود تا از خط تولید پهپاد مهاجر ۶ و مهمات هوشمند قائم رونمایی شود و این بار هم دستاوردی مهم و تاثیرگذار در قدرت دفاعی نیرو‌های مسلح در معرض دید عمومی قرار بگیرد. تلفیق مهمات جدید برای پرنده‌های بدون سرنشین کشورمان در کنار آشنایی با یکی از موفق‌ترین تولیدات پهپادی کشور این نوید را می‌دهد که مشتری این پهپاد مسلح شده یعنی نیروی زمینی سپاه برنامه ریزی دقیق و هوشمندانه‌ای برای یگان‌های شناسایی و عملیاتی خود در سال‌های آینده کرده است.

تصاویر و نکات منتشره شده از این دو دستاورد جدید، حاوی پیام‌های بسیار مهمی در بخش توان دفاعی کشور بودند که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

مهاجر ۶؛ جدیدترین عضو خانواده پهپاد معروف

به طور کلی واژه مهاجر و پهپاد با هم در فرهنگ و ذهنیت مردم ایران ترکیب شده است. از نسل اولیه پهپاد مهاجر که در سال‌های دفاع مقدس بال در آسمان گشود و فیلمی معروف نیز به نام آن ساخته شد تا به امروز که به مهاجر ۶ و بسیاری دیگر از پهپاد‌های پیشرفته در ایران رسیدیم راه بسیار طولانی طی شده است و در این مدت کشور ما مبدل به یکی از بازیگران مهم در این بخش در جهان شده است.

پهپاد مهاجر ۶ البته پیش از این و در ۲۶ فروردین ماه سال ۹۶ رونمایی شده بود و امروز به تولید انبوه رسیده و تحویل نیروی زمینی سپاه شد. مهاجر-۶، اما یک دگردیسی در کلیات طراحی خانواده پهپاد‌های مهاجر به شمار می‌آید. در واقع به نظر می‌رسد متخصصان دفاعی ایران این بار نگاهی به یکی از بهترین پهپاد‌های راهکنشی (تاکتیکی) اروپایی به نام فالکو ساخت ایتالیا داشته اند. در واقع مهاجر-۶ را می‌توان پاسخ بومی و ارتقاء یافته ایران به فالکو که در پاکستان تولید شده و در نتیجه در اختیار ارتش سعودی هم قرار دارد، دانست.

آمادگی پهپاد‌های ایرانی برای حمله گسترده به اهداف دریایی+تصاویر
پهپاد مهاجر ۶

مهاجر-۶ یک پهپاد بال-بالا است یعنی بال آن به قسمت بالایی بدنه نصب شده، اما شکل دم دوگانه یا Twin-boom آن مشابه مهاجر-۴ است. شکل بدنه مشابهت‌هایی را با فالکو نشان می‌دهد هرچند که مهاجر-۶ بدنه کشیده تری دارد. همانند فالکو، مهاجر-۶ نیز امکان حمل سلاح در یک محل نصب زیر هر بال خود را دارد.

یک سامانه الکترواپتیکی پایدار شده ۲ درجه آزادی در زیر بدنه مهاجر-۶ و پشت ارابه فرود جلو نصب شده که به نظر گونه‌ای از سامانه عقاب-۱۰ است. این سامانه قابلیت دیده بانی در روز و شب با ردگیری و تعقیب اهداف مورد نظر را دارد. یک دوربین جلونگر هم داخل دماغه مهاجر-۶ نصب شده است.

بر اساس تصاویر می‌توان با قطعیت گفت که مهاجر ۶ از همان سامانه اپتیکی مورد استفاده توسط شاهد ۱۲۹ بهره می‌برد و فیلمی که امروز از آزمایش این پهپاد به نمایش در آمد نکاتی را درباره این سامانه مشخص کرد. این سامانه اپتیکی در حالت وضعیت دوربین دید در روز توان آغاز جستجو برای پیدا کردن هدف از فاصله ۱۲ کیلومتری و قفل بر روی آن از فاصله ۱۰ کیلومتری را دارد.

آمادگی پهپاد‌های ایرانی برای حمله گسترده به اهداف دریایی+تصاویر
پهپاد مهاجر ۶ - به سامانه اپتیکی زیر پهپاد دقت کنید

البته این دوربین دارای نشان‌گذار لیزری و سامانه دید فروسرخ نیز است که برای هدایت مهمات لیزری یا فروسرخ کاربرد دارد. پایلون نگه داری بمب در پهپاد مهاجر ۶ نیز نسبت به شاهد ۱۲۹ بزرگتر شده است.

ارابه‌های فرود این پهپاد طراحی ساده‌ای داشته و جمع شونده نیستند. به نظر می‌رسد قیمت تولید پائین جزء اهداف پروژه مهاجر-۶ بوده است. یک موتور ملخی ۳ پرّه در انتهای بدنه کار به پیش بردن مهاجر-۶ را بر عهده دارد. شکل ظاهری این پرّه‌ها متفاوت از گونه‌های قبلی است و احتمالاً صدای کمتر یا نیروی بیشتری تولید می‌کنند که جایگزین طرح‌های قبلی شده اند.

بال‌های مهاجر-۶ از نوع مستطیلی ساده با یک ایرفویل غیرمتقارن هستند که دم‌های دوگانه پهپاد همانند سایر گونه‌های خانواده مهاجر به آن‌ها متصل شده اند. بدنه کامپوزیتی این پرنده سبب کاهش بازتاب راداری آن می‌شود و به نظر می‌رسد طول آن در حدود ۵.۵ و ارتفاع بخش بالایی بدنه در حدود ۱.۵ متر باشد. دهانه بال مهاجر-۶ را می‌توان در حدود ۷ تا ۸ متر ارزیابی نمود. بر این اساس و البته بر مبنای مقایسه با پهپاد مشابه خارجی می‌توان مداومت پروازی مهاجر-۶ را دستکم ۱۲ ساعت تخمین زد.

مهمات هوشمند قائم؛ سدید پیشرفته می‌شود.

اما به مهمات رونمایی شده در این مراسم برسیم و بمب‌های هدایت شونده سری قائم که با توجه به ظاهر می‌توان گفت: نمونه توسعه پیدا کرده از بمب‌های هوشمند سری سدید هستند که پیش از این از پهپاد‌های شاهد ۱۲۹ پرتاب شده و تجارب رزمی را در عراق، سوریه و مرز‌های جنوب شرقی کشور بدست آورده بودند.

آمادگی پهپاد‌های ایرانی برای حمله گسترده به اهداف دریایی+تصاویر
بمب سدید در نمایشگاه ماکس روسیه

مهمات سری قائم در مقایسه با سری شاهد دارای تغییراتی است. اولا باید گفت که در قائم برخلاف سدید شاهد استفاده از دو سری بالک‌های بسیار بزرگتر و زاویه دار به سمت عقب هستیم که می‌تواند توضیح دهنده رسیدن برد این بمب به ۸ کیلومتر باشد. دومین تفاوت هم بحث اضافه شدن حالت جستجوگر فروسرخ به این بمب در کنار بمب‌های مجهز به جستجو گر اپتیکی است که این بمب را قادر می‌کند در شب و روز و آب و هوای بد نیز با اهداف ثابت و متحرک درگیر شود.


بیشتر بخوانید: بالگردهای سپاه به دوربین دید در شب مجهز شدند+تصاویر


البته سر جنگی کوچک و دقت بالا باعث می‌شود تا این مهمات را بتوان حتی در شرایط نزدیک بودن نیرو‌های خودی یا غیرنظامیان به هدف مورد نظر نیز استفاده کرده و نگران بروز تلفات جانبی نبود.

آمادگی پهپاد‌های ایرانی برای حمله گسترده به اهداف دریایی+تصاویر
بمب قائم با هدایت فروسرخ - به افزایش اندازه باله‌ها در مقایسه با سدید دقت کنید
آمادگی پهپاد‌های ایرانی برای حمله گسترده به اهداف دریایی+تصاویر
بمب قائم با هدایت اپتیکی

ذکر این نکته هم البته مهم است که در کشور ما این نوع مهمات (سدید) از بالگرد‌های سری شاهد سپاه نیز آزمایش شدند و گزینه استفاده از مهمات جدید سری قائم توسط بالگرد‌ها نیز کاملا در دسترسی قرار دارد.

بمب‌هایی مثل قائم و سدید از جمله مهمات مینیاتوری در جهان شناخته می‌شوند که در سال‌های اخیر برخی از کشور‌های خاص دنیا مثل آمریکا، فرانسه، انگلیس و ترکیه توسعه آن‌ها را پیش گرفتند و کاربری اصلی آن‌ها بر اساس پلتفرم پهپاد‌ها است. نکته جالب‌تر این که در حال حاضر در این بخش ایران و ترکیه تقریبا تنها دو کشور دارای مهمات مینیاتوری فعال و عملیاتی با تجربه رزمی هستند. برای مقایسه جالب است بدانیم برد موشک سطح به هوای هلفایر در مدل‌های اولیه نیز ۸ کیلومتر بوده است؛ و البته این برد ۸ کیلومتری پلتفرم پرتاب این مهمات را از گزند بسیاری از سامانه‌های دفاعی کوتاه برد مثل توپ ضد هوایی یا موشک‌های دوش پرتاب دور می‌کند.

بمب ترکیه‌ای MAM-L با برد ۸ کیلومتر در حال حاضر توسط پهپاد‌های ترکیه‌ای استفاده می‌شود. از دیگر طرح‌ها در این بخش می‌توان به طرح Fury که به صورت مشترک بین آمریکا و انگلیس اجرا می‌شود اشاره کرد. انگلیس قصد سفارش دادن این بمب هدایت شونده با برد ۴ کیلومتر را دارد.

طرح آمریکایی Pyros از شرکت ریتهون نیز همچنان در حال گذران مراحل آزمایشی است. این بازار بخش بسیار جدیدی از صنعت تسلیحات و مهمات هدایت شونده را شامل می‌شود و می‌توان گفت: در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران و سپس ترکیه به نوعی تنها دارندگان عملیاتی و با تجربه‌های این بخش در جهان محسوب می‌شود.

آمادگی پهپاد‌های ایرانی برای حمله گسترده به اهداف دریایی+تصاویر
بمب هدایت شونده MAM-L

در نهایت باید به این نکته مهم اشاره کرد که تجربیات به دست آمده در میادین نبرد در سوریه و عراق مشخصا در توسعه توان دفاعی ما و خصوصا توانمندی پهپادی و مهمات مورد نظر آن به کار آماده است و شاهد رشد این بخش از توانایی کشور به وضعیتی بالاتر از بسیاری از کشور‌های صاحب سبک در این بخش هستیم، بویژه آنکه این توانمندی جدید، قابلیت‌های مهمی را برای مقابله با تهدیدات دریایی در اختیار نیرو‌های مسلح کشورمان قرار می‌دهد که منظومه قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران در عرصه دریایی را کاملتر و قوی‌تر از گذشته خواهد کرد.

منبع:مشرق

انتهای پیام/

بمب مینیاتوری «قائم» دقیق‌تر و دوربردتر از نمونه‌های اروپایی و آمریکایی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۲۱:۳۹ ۲۰ بهمن ۱۳۹۶
سلام.چرا مدتی هست که ایران موشک جدید رو نمایی و یا ازمایش نمیکنه ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۲ ۱۷ بهمن ۱۳۹۶
چرا مدتی است که موشک آزمایش نمیکنیم؟ کره با این کارش دست امریکا را بست .