به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ شاید برایتان جالب باشد که بدانید خاستگاه بسیاری از میوههای پاییزی، شماری از کشورهای اروپای جنوبی و کشورهای جنوب غربی آسیا مانند ایران، سوریه، لبنان و پاکستان است زیرا زمین و آب و هوای این کشورها به صورتی است که میوههای پاییزی در چنین کشورهایی به خوبی بارور میشوند و رشد میکنند، این میوهها در سایرنقاط دنیا به عنوان میوههای کمیاب، خاص و استثنایی شناخته میشوند که از جمله آنها میتوان به میوه «به» اشاره کرد.
میوه «به» از خانواده گلسرخیان است که سیب و گلابی نیز در این خانواده قرار می گیرند و بیشتر در شمال ایران یافت می شود، این میوه اگر رسیده و زرد رنگ باشد طعم ترش یا ملسی دارد و عطر آن بسیار دلنشین است، در طب سنتی توصیه می شود که «به» به صورت پخته مصرف شود و این موضوع بیشتر به دلیل کاهش مقدار اسیدیته این میوه است همچنین از قدیم الایام با «به» و گوشت گوسفند یا بز غذاهایی مانند تاس کباب تهیه می شده است که خواص بسیار زیادی دارد، همچنین مربا و مارمالاد این میوه بسیار خوش طعم است.
میوه «به» مانند بسیاری از میوه های درختی غنی از مواد مغذی چون ویتامین های B ، A ، C، فیبر و مواد معدنی مثل پتاسیم، مس، سلنیوم، روی، فسفر، کلسیم، آهن و منیزیم است.
«به» پخته نرم و شیرین است، این میوه برای تهیه مربا، مارمالاد، پودینگ بسیار کاربرد دارد همچنین مربا به برای تسکین مشکلات رودهای استفاده میشود و سرشار از فروکتوز، گلوکز، پکتین، لمون، مالیک اسید، نمک پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، منگنز، آهن، روی، فسفر، مس، کلر، سولفور، کاروتن، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3، ویتامین B6 است.
دانههای خشکشده «به» برای درمان سرفه و تسکین گلودرد بسیار مفید است،کافی است تا این دانهها را در آب حل و به عنوان دارو ضد سرفه استفاده کنید. این درمان به خصوص برای کودکان بسیار مفید بوده زیرا صد در صد بدون الکل است. دانههای این گیاه برای درمان پنومونی، سرماخوردگی، سرفه، آسم و بیماریهای تنفسی استفاده میشود، برای این موارد لازم است دانههای «به» را در آب بجوشانید و سپس مصرف کنید.
پودری که از برگهای «به» استخراج میشود، مشکلات مرتبط با دستگاه گوارش مانند اسهال، یبوست، سوءهاضمه را کاهش میدهد البته میوه به در حالت پخته به همراه عسل و کمی سرکه باعث افزایش فعالیت و عملكرد دستگاه گوارش میشود و ترکیبات پکتینی موجود در اين میوه پاييزى موجب بهبود بیماریهای رودهای میشود افزون بر اين برگهای به باعث تقویت عملكرد معده و کبد میشود.
میوه «به» اشتها را زياد مى كند و خونرسانی و تغذیه قلب را بهبود مى بخشد و در تسکین التهاب اندام های داخلی مانند رحم بسیار مناسب است.
میوه، دانه و برگهای «به» در درمان بیماریهای دستگاه ادراری موثر است و برای افراد دیابتی که مى خواهند سطح قند خون خود را پايين نگه دارند، مصرف دمنوش به با دانه و برگهای آن، روزانه 3 بار توصیه میشود.
این میوه همچنین در درمان بیماریهای پوستی و ناراحتیهای چشمی مفيد است، برگ به برای تقویت موها و کدر کردن رنگ در صورت استفاده موضعی بر روی موها، پیشنهاد مناسبی است.
یکی از مهمترین ترکیبات موجود در به ویتامین C است که نقش مهم و تاثيرگذارى در سلامت ذهنی و فیزیکی دارد. ویتامین C یک آنتیاکسیدان بسیار قوی محسوب مى شود و از تولید رادیکالهای آزاد كه چربیهای غیراشباع توليد مى كنند، جلوگیری به عمل مى آورد همچنین وجود ویتامین C در رژیم غذایی باعث افزایش جذب آهن از مواد غذایی میشود و در نتیجه از کم خونیهایی که به علت فقر آهن به وجود میآیند، جلوگیری میکند.
دانه به دارای آمیگدالین یا همان ویتامین B17 است که اثرات ضد سرطانی دارد البته در مصرف آن باید جانب احتیاط را رعایت كرد همچنين از مصرف بیش از حد دانه «به» بايد اجتناب کرد؛ زیرا مقادیر زیادی از آمیگدالین سمی است. دانههای «به» سرشار از تانن، شکر، پکتین، مالیک اسید، آمیگدالین هستند و دمنوش هاى تهیهشده از آنها خاصیت آرامبخشی دارد، بیخوابی را درمان میکند و تنشهای عصبی و تنفس نامنظم را تسکین میبخشد.
انتهای پیام/
روزانه تا یک ماه دمکرده گل ختمی را 3بار در روز با عسل بخور