به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،شاید فکر کنید که بیشتر مدها زودگذر و فانی هستند اما همیشه اینطور نیست، در گوشه و کنار کره زمین اقوام گوناگونی با فرهنگ ها و سنت های متنوع زندگی می کنند.
شیوه زندگی و اجتماع امروزی شهرها باعث شده تا اقوام مختلف از لباس هایی استفاده کنند که راحت تر یا کم زرق و برق تر بوده و مناسب کار و انجام امور روزمره باشند اما بسیاری از اقوامی که در دور و نزدیک دنیا زندگی می کنند هنوز به پوشش های سنتی شان وفادار هستند.
برخی از مدها از دل سنت ها سر بر می آورند و دوام خود را تا قرن ها حفظ می کنند، درست مانند پوشش مردمان اسکاتلندی و قوم ماسای یا تارتان و... اگر سنت های مد و پوشاک مردم نقاط مختلف جهان برای شما هم جذابیت دارد، با ما همراه باشید.
قوم ماسای: منجق دوزی
قوم ماسای یکی از مشهورترین اقوام آفریقایی هستند که در مرز میان کنیا و تانزانیا و در دشتهای دامنه کوه کلیمانجارو زندگی میکنند و از تیره نیلوت میباشند.
ماسایها قومی دامپرور و نیمه کوچ نشین بوده و از نظر سنتها، پوشش و ظاهر تفاوت بارزی با اقوام بانتو و سایر اقوام ساکن آفریقای سیاه دارند. سنت منجق دوزی در میان مردم این قبیله به قرن ها پیش باز می گردد. آنها از رنگ های روشن، جیغ و متنوع برای درست کردن زیورآلات استفاده می کنند. آنها آنقدر در این هنر چیره دست شده اند که اخیرا محصولات خود را به دیگر نقاط جهان نیز صادر می کنند تا از این طریق فرهنگ شان را حفظ کنند و گسترش دهند.
در منجق دوزی آنها، رنگ حرف اول را می زند. به عنوان مثال رنگ سفید سمبل شیر، رنگ قرمز نمادی از خون، رنگ مشکی نشانه ای از پوست بدن انسان، رنگ آبی نماد خدا، و سبز رنگ صلح است.
یوروبا: منجق دوزی
یوروبا نام یکی از اقوام بزرگ آفریقایی است که حدود ۳۰ درصد از کل جمعیت نیجریه را تشکیل میدهند و پیرامون ۴۰ میلیون نفر در سراسر آفریقای غربی جمعیت دارند.
آنها در هنر منجق دوزی پایشان را از قوم ماسای فراتر گذاشتند و منجق را نه تنها به عنوان اکسسوری، بلکه برای لباس نیز به کار می گیرند. این سنت به قرن 6 میلادی باز می گردد. آنها در طرح لباس هایشان از نقوش حیوانات و پرندگانی که شکار کرده اند استفاده می کنند.
اکثر افرادی که در نیجریه زندگی می کنند اعتقاد دارند که نه تنها پوشیدن این مدل لباس ها، بلکه درست کردن آنها نیز مقدس است و موجب اجر و پاداش می شود.
سرخپوستان آمریکایی: منجق دوزی
دوزی متعلق به آمریکای شمال سال 11000 قبل از میلاد می باشد. سرخپوستان آمریکایی به بومیان قدیمی کشور آمریکا اطلاق میشوند که امروزه بصورت اقلّیتی در میان جمعیت مهاجر بعدی به سر میبرند. این اقوام به گروههای بومی آمریکای شمالی تعلق دارند و به زبانهای گوناگونی گویش میکنند. برخی هنوز به سنتهای قدیمی قومی خود پایبند مانده و برخی زیر فشار همسانسازی، با فرهنگ مدرن آمریکایی خو گرفتهاند.
از آنجا که آنها مجبور بودند به دلایل مختلفی چون خشکسالی، جنگ یا شرایط بد آن و هوایی، مدام از این سو به آن سو نقل مکان کنند، برای سرگرم کردن خودشان به هنرهای دستی روی می آوردند که منجق دوزی رایج ترین شان بوده است.
قوم طوارق: عمامه
طَوارِق یکی از اقوام بربر در شمال آفریقا و قومی صحرانشین هستند. از آنجا که آنها عمامه ای آبی به سر می کنند، به «مردان آبی» نیز شهرت دارند.
آنها به دو دلیل عمامه می گذارند: 1- جنبه مذهبی که معتقد بودند عمامه باعث دوری شیطان می شود و 2- جنبه کاربردی که مانع از تابش مستقیم آفتاب به صورت شان می شد.
پنجابیها: عمامه
مردم پنجابی یا پنجابیها گروهی از مردم هندوآریایی زبان بومی در شبه قاره هند میباشند که بطور عمده در دو کشور هند و پاکستان و بخشهایی از کشمیر به سر میبرند.
اگر از پوشش های سر لذت می برید، بد نیست که به عمامه های مردم پنجابی که یکی از جذاب ترین عمامه ها را دارند، نگاهی بیاندازید. بزرگ ترین عمامه متعلق به فردی از این منطقه است که با 400 متر پارچه، بیش از 100 سنجاق و 51 سمبل فلزی مذهبی درست شده است.
اما این سنت از کجا آمده است؟ در زمان های گذشته، زمانی که میان این قبیله و مغول ها جنگ بود، پنجابیها این کلاه ها را برای جلوگیری از ضربه های شمشیر مغول ها به سر می بستند. علاوه بر آن گاهی سلاح های خود را نیز در آن پنهان می کردند.
بنابراین اگر چه این عمامه ها اکنون جنبه زیبایی شناسی دارد اما در گذشته جنبه کاربردی آن مطرح بود.
اسکاتلند: پلِید
پلِید(plaid) یا تارتان نام طرح پارچه های اسکاتلندی است که برای دوخت لباس های سنتی از آن استفاده می شود. این طرح از خطوط افقی و عمودی تشکیل شده که رنگ های مختلفی دارند. از قرن 18 میلادی این پارچه مورد توجه قرار گرفت و محبوبیت خود را در دنیای مد به دست آورد.
کیلت دامن اسکاتلندی است که از قرن 16 میلادی در میان مردان اسکاتلندی رواج یافت و امروزه در مراسم و جشن های سنتی مورد استفاده قرار می گیرد. اگر می خواهید تجربه تماشای انواع مختلف این لباس را داشته باشید، در مراسم بازی های «Highland» که آخر هفته های تابستان برگزار می شود، سری بزنید. پوشیدن کلیت از قوانین این بازی است.
قبیله زوسا: عمامه
قبیله زوسا (Xhosa) در جنوب شرق آفریقا زندگی می کنند. زنان این منطقه طبق سنت های قدیمی خود، که بیش از 400 سال به طول انجامیده، عمامه هایی رنگی به سر می بندند. آنها معتقدند که این عمامه ها سمبل خاصی نیست و تنها اتحاد و یکدستی آنها را نشان می دهد.
جالب اینجاست که هر چه سن زنان بالاتر می رود، اندازه این عمامه ها نیز بزرگ تر می شود. در مراسم مجللی چون مراسم عروسی نیز این عمامه ها رنگین تر و زیباتر بسته خواهند شد.
منبع:برترین ها
انتهای پیام/