وزارت خارجه آمریکا با انتشار اسناد جدیدی از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، نقش انگلیس در سرنگونی دولت مصدق را تایید کرد.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روزنامه فایننشال تایمز، اسناد جدیدی که وزارت خارجه آمریکا از حالت طبقه بندی خارج کرده است نشان می دهد دولت انگلیس در نوامبر سال 1952 (1331 شمسی) بارها از آمریکا خواسته بود که به کودتا برای سرنگون کردن دولت مصدق نخست وزیر وقت ایران بپیوندد.

به گفته دو کارشناس موسسه خصوصی آرشیو امنیت ملی آمریکا که این اسناد را به دست آورده است، اسناد جدید نخستین اسنادی است که تایید می کند انگلیس، آمریکا را ترغیب کرده است که به سرنگون کردن دولت مصدق کمک کند.

یادداشت‌های «بسیار محرمانه» وزارت خارجه آمریکا - شامل یک مورد «پیشنهاد دولت انگلیس برای ساماندهی کودتا در ایران» - بیانگر ابعاد جدیدی از ارزیابی لندن از اوضاع سیاسی ایران و تهدید منافع انگلیس است که در ‌‌نهایت به کودتای 28 مرداد منجر شد.

مالکون بایرن از آرشیوه امنیت ملی آمریکا و مارک کاسیوروسکی از دانشگاه تولین می‌نویسند در سال 1952 دولت وینستون چرچیل نخست وزیر وقت انگلیس به دنبال احیای سلطه این کشور بر صنعت نفت ایران بود که مصدق سال قبل آن را ملی کرده بود و برای این منظور در نظر داشت به هر اقدامی از جمله «اقدام نظامی» دست بزند.
 
در اکتبر 1952، مقامات انگلیسی و آمریکایی دست کم سه بار برای بررسی چشم انداز ساقط کردن دولت مصدق دیدار کردند. سر کریستوفر استیل، فرد شماره ۲ سفارت انگلیس در واشنگتن این موضوع را با مقامات آمریکایی که تمایلی به مساله نداشتند، در میان گذاشت.
 
در سالهای اخیر، دولت انگلیس بار‌ها به مقامات آمریکایی فشار وارد کرده بود تا مانع از دسترسی افکار عمومی به اسناد رسمی تلاش‌های لندن برای ساقط کردن دولت مصدق شود.
 
این اسناد که روز سه شنبه (17 مرداد 1396) منتشر شدند، باقیمانده 1007 صفحه سندی است که به عنوان بخشی از اسناد سری «روابط خارجی آمریکا» به شمار می‌آیند. 
 
اسناد جدید نشان می‌دهند دولت هری ترومن رئیس جمهور وقت آمریکا در ابتدا با درخواست‌های مکرر انگلیس برای لزوم اقدام علیه مصدق که دیپلمات‌ها و مقامات اطلاعاتی انگلیس را چند ماه پیش از ملی کردن صنعت نفت از ایران اخراج کرده بود، مخالفت می‌کند.
 
بر اساس این اسناد، تا اواخر 1952، انگلیسی‌ها درخواست خود را اصلاح و بر لزوم مقابله با مصدق با عنوان نبرد با «کمونیسم در ایران» تاکید می‌کنند. رئیس جمهور هری ترومن و دین اچسون، وزیر خارجه وقت آمریکا، همچنان از حمایت از کودتا سر باز می‌زنند و ترجیح می‌دهند با مصدق همکاری کنند.
 
با این حال، پل نیتز، که ریاست شورای سیاست گذاری آمریکا را به عهده داشت، پیشنهاد می‌کند که طراحان کودتا در ایران ابتدا باید پویشی را علیه آیت‌الله ابوالقاسم کاشانی که از رهبران برجسته مخالف دخالت انگلیس در صنعت نفت ایران بود، راه بیندازند.
 
مقامات انگلیس این پیشنهاد را رد کردند و با توجه به اینکه چند هفته بیشتر از دولت ترومن باقی نمانده بود، بر فشارهای خود بر دولت آمریکا برای تصمیم‌گیری در این خصوص افزودند تا اینکه این کودتا سرانجام چند ماه بعد در  19 اوت سال 1953 (28 مرداد 1332) با همکاری دو کشور عملی شد و شاه ایران با سرنگونی دولت مصدق دوباره به کشور بازگشت.
 
انتهای پیام/  

افشای نقش انگلیس در کودتا علیه دولت مصدق

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۲ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
شنیده شده ظریف گفته ما اجازه نمیدهیم انگلیسیها هزینه ان کودتا را به گردن ما بیاندازند و دولت وقت تعامل سازنده با کودتا داشته و ما حسن نیت خود را به جهانیان نشان دادیم !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۵:۴۹ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
یادمه یک مقام آمریکایی گفته بود بزرگترین اشتباه ما در ایران سرنگون کردن دولت مصدق بود وحالا جمهوری اسلامی به وجود آمد مرگ بر انگل ستان واقعا هم مثل انگل خون مردم جهان رو میمکند حیتلر یک کار خوب کرد اونم انگل ستان با خاک یکسان کرد
Germany
ناشناس
۱۴:۵۶ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
کل اسناد افشا شده رو بگید لطفا
Iraq
ناشناس
۱۴:۲۹ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
چه جالب بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۹ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
ای وای
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۸ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
انگلیس همیشه همین بوده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۸ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۸ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
ای بابا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۹ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
مرگ بر انگلیس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۰ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
مرگ بر امریکاواسراییل.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۹ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
......
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۰ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
الان من توی فکرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۸ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
هی روزگار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۷ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
مرگ بر امریکا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۳ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
امریکای روانی
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۰:۰۰ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
نابودبادشیطان بزرگ.
Germany
ناشناس
۱۱:۲۱ ۱۸ مرداد ۱۳۹۶
ای وای
آخرین اخبار