معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس ار راه اندازی واحد نقشه باستان شناسی در این استان خبر داد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ ابراهیم قزلباش افزود: استان فارس یکی از مهمترین مناطق کشور در شناخت تحولات جوامع انسانی و مطالعه سیر تاریخ چند هزار ساله ایران است. در دو سده اخیر که مطالعات باستان شناسی در ایران و دیگر کشورهای آسیای جنوب غربی آغاز شد، استان فارس همواره از مهمترین مناطق این فعالیت ها بود. وجود اقلیم و جغرافیای مناسب باعث شده تا این منطقه از ابتدایی ترین دوران های زندگی بشر که به دروان پارینه سنگی معروف است تا به امروز، همواره مورد سکونت جوامع بشری قرار گیرد و آثار و شواهد معیشت این جوامع گوناگون انسانی در تمام مناطق این استان برجای بماند.  
وی بیان کرد: شواهد دوران غارنشینی جوامع کوچک انسانی در دشت مرودشت، ارسنجان، کازرون و حوالی دریاچه مهارلو و بقایای دوران های آغازین روستانشینی در تمام مناطق استان از جمله تپه های قصر احمد، موشکی، جری، باکون و رحمت آباد، نورآباد و تل اسکو داراب بدست آمده است.  
ابراهیم قزلباش اظهار کرد: با شکل گیری پادشاهی عیلام در جنوب غرب ایران، فارس بخش مهمی از این سرزمین بوده و آثاری همچون تپه ملیان بیضاء، تل سبز مرودشت، تل اسپید دشت رستم از این دوران برجای مانده است.  
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس تصریح کرد: در دوران تاریخی نیز این منطقه خاستگاه دو شاهنشاهی بزرگ تاریخ ایران یعنی شاهنشاهی هخامنشی و شاهنشاهی ساسانی بود که آثار باقی مانده این دوران ها، از جمله پاسارگاد، تخت جمشید، نقش رستم، شهر گور، بیشاپور و تنگ چوگان، شهرت جهانی دارند.  
ابراهیم قزلباش اضافه کرد: در دوران اسلامی نیز منطقه فارس از جمله مهمترین ولایات در بلاد اسلامی بوده که از جمله مهمترین آثار این دوران، شهر دوران اسلامی استخر، مسجد جامع عتیق شیراز، شهر تاریخی لار و کاروانسراها و بازارهای متعدد است.  
وی گفت: در مجموع در محدوده جغرافیایی امروزی استان فارس بیش از 10 هزار اثر تاریخی و صدها آداب و رسوم آیینی و فرهنگی وجود دارد که بخش مهمی از هویت تاریخی مردم ایران بر آن استوار است.  
قزلباش ادامه داد : تا به امروز تعداد 2 هزار و 882 اثر تاریخی در فهرست آثار ملی و 4 اثر در فهرست آثار جهانی استان به ثبت رسیده است.  
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس اظهار کرد: روند ثبت آثار تاریخی فارس از سال 1310 شمسی آغاز شده و تا به امروز اطلاعات بسیاری از این آثار گردآوری شده است، اما برای شناخت و ساماندهی اطلاعاتی تمام آثار تاریخی و فرهنگی استان لازم است تا یک پایگاه جامع اطلاعات آثار تاریخی- فرهنگی به عنوان زیر ساخت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس راه اندازی شود تا به این وسیله بتوان بستر مناسبی برای استفاده از یک سیستم تخصصی و یکپارچه مدیریت و تحلیل اطلاعات مکانی در آثار تاریخی استان بوجود آورد.
وی افزود: راه اندازی یک سیستم اطلاعات مکانی به منظور ذخیره سازی، بازیابی و نمایش اطلاعات بهنگام بخش های مختلف مدیریتی و پژوهشی در معاونت میراث فرهنگی به منظور ساماندهی اطلاعات و تسهیل در انجام امور اجرایی و اداری و همچنین دسترسی مناسب پژوهشگران به اطلاعات آثار تاریخی استان، مهمترین هدف واحد نقشه باستان شناسی خواهد بود.  
قزلباش بیان کرد: اجرای یک چنین سیستمی ضمن ایجاد یکنواختی و هماهنگی در زمینه ذخیره سازی داده ها، امکان دسترسی آسان به اطلاعات بهنگام را برای گردشگران و پژوهشگران نیز فراهم می کند.
وی اضافه کرد: از دیگر نکات قابل تامل طرح، این است که استان فارس اولین مقصد صنعت توریسم تاریخی ایران، برای گردشگران داخلی و خارجی است و همه ساله میلیون ها نفر گردشگر برای بازدید آثار تاریخی و فرهنگی وارد استان فارس می شوند که تهیه و انتشار نقشه های گوناگون اطلاعات مکانی آثار تاریخی استان، باعث ماندگاری بیشتر گردشگر و رونق هر چه بهتر صنعت گردشگری در استان فارس خواهد شد.
گفتنی است، پژوهشکده باستان شناسی کشور و معاونت آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان فارس از جمله دستگاه هایی هستند که در این خصوص تعامل لازم با آنها برقرار شده و ضروری است تا در خصوص تهیه اطلاعات پایه جغرافیایی استان و عوارض انسانی و طرح های عمرانی جدید، دیگر دستگاههای دولتی استان از جمله سازمان محیط زیست، منابع طبیعی، راه و شهرسازی و شهرداریها نیز همکاری لازم را به عمل آورند .
انتهای پیام/ن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.